Bazalt 2-5 mm pytanie - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Bazalt 2-5 mm pytanie

Liczba wyświetleń: 1334·Odpowiedzi: 1
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok

27 lut 2016, 22:08 Bazalt 2-5 mm pytanie  (#1)  

Witam mam bazalt 2-5mm co zauwazylem, ze jak czyszcze szybe to sie przykleja do magnesu. Czy to jest normalne, czy moze zaszkodzi mojemu akwa.

Magnes - ciało mające właściwości przyciągania przedmiotów z żelaza, niklu, kobaltu
Magnez - pierwiastek chemiczny, lekki, srebrzystobiały metal

klasyk211
Ranga: Początkujący

Filipesku Gdansk

28 lut 2016, 11:18 Re: Bazalt 2-5 mm pytanie  (#2)  

Bazalt jest skałą wylewną zbudowaną głównie z plagioklazów zasadowych (labrador -bytownit), piroksenów (diallag, czasem augit) oraz niewielkiej ilości silnie rozproszonego Magnetytu Z występowaniem magnetytu związana jest charakterystyczna, prawie czarna barwa skał bazaltowych. Wykazują one strukturę afanitową, rzadziej porfirową z prakryształami oliwinów i teksturę masywną, bezładną.Starsze, paleozoiczne odmiany bazaltów, o migdałowcowej strukturze i nieco jaśniejszejbarwie (często z odcieniem czerwonawym), nazywane są melafirami (paleobazaltami). Blisko spokrewnione z bazaltami są również diabazy, zwane niekiedy mikrogabrami.Skały bazaltowe wietrzeją nieco wolniej niż gabra, dając gleby gliniaste i pyłowe,zasobne w składniki pokarmowe dla roślin.Wśród skał wylewnych skorupy ziemskiej bazalty należą do najbardziejrozpowszechnionych.W Polsce występują powszechnie na terenie Dolnego Śląska, od zachodniej granict Polski po okolice Opola, tworząc z innymi skałami wylewnymi tzw. trzeciorzędową formację bazaltową.

A same magnetyty ktore w nim wystepuja posiadaja wlasciwosci MAGNETYCZNE :mrgreen:

Filipesku
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Gdansk

Powrót do Podłoże

Powiązane tematy

Bazalt - jaką granulacje polecacie?

marten w Podłoże · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 7150
Witam, Przymierzam sie wlasnie do restartu i nowe podloze bedzie wygladalo tak: glina - 1-2cm bazalt - 4-7cm Prosze o rade jaka granulacje bazaltu polecacie dla najlepszego rozwoju roslin: 0,8-1,...

Bazalt i kiryski

Xiant w Podłoże · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 9907
Witam Wiem, ze sie nie zaleca ale ... Planowal bym zmienic podloze n bazaltowe (pod spod jakis substrat dla roslin). Granulacja podloza miedzy 1 a 4 mm. Obecnie mam troche bazaltu (jakas 1.4 powier...

Pytanie o żwirek

Kowmar w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1385
Witam. Orientujecie się czy zwirek ze zdjęcia to to samo co zwirek marki EBI?? Chodzi o czarny zwirek 1-3mm

Pytanie dotyczące ziemi do akwarium

rudson w Podłoże · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 5113
Witam Czy ziemia, którą można kupić w biedronce czy innym markecie zastosowana jako podłoże wpływa na Kh i Gh wody w akwarium? Tzn. czy obniża lub podwyższa te parametry?

Pytanie: jakie podłoże dosypać?

cosurgi w Podłoże · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3333
Początkowo pisałem ten post jako odpowiedź w wątku https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/technika/podloze/porownanie-podlozy-dla-roslin-23150.html ale pomyślałem, że może lepiej jednak zrobić własny wą...

Bazalt 1-3mm

vox166 w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1712
Czy bazalt 1-3mm nadaje sie do akwarium roślinnego ? Ile go kupić do akwarium 60l? Pod spodem bedzie substrat.

Bazalt +

meniek w Podłoże · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3805
Witajcie jakim podlozem najlepiej zasypać 3-5mm bazalt . Podłoże najbardziej aktywne i w kolorze czerni .

Bazalt vs ziemia ogrodowa

marlowe w Podłoże · Odpowiedzi: 32 · Wyświetlenia: 10816
Mam pytanie, czy bazalt bardzo drobny o granulacji 0,1 - 0,8 mm posypany na ziemię ogrodową nie zostanie wchłonięty przez ziemię?. Taka drobnica bazaltu bardzo mi sie podoba w akwarium, tylko nie wiem...

SubstratTropica Plant Growth Substrate -pytanie

EdytaP w Podłoże · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1368
Hej, Planuje zakup tego preparatu pod zwir i mam pytania :D . Mam 60 litrowe akwarium, ile litrów tego preparatu będę potrzebować? Odziedziczyłam akwarium z rybkami - 5 neonkami, 2 samicami gupika,2 k...

Bazalt a woda

Pifpaf w Podłoże · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3649
Pytanie do fachowców:D Spotkałem się z różnymi opiniami. Czy bazalt zatwardza wodę? Bardzo proszę o odpowiedź.

Statystyki

Ten temat przegląda 336 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570951
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 336 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.