Rozbudowa oświetlenia w pokrywie AQUAEL 120x40 - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Rozbudowa oświetlenia w pokrywie AQUAEL 120x40

Liczba wyświetleń: 1924·Odpowiedzi: 10
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam wszystkich!!

Planuje rozbudowę oświetlenia w pokrywie AQUAEL 120x40 prostej i akwarium 240l. Posiadam dwie seryjne świetlówki T8 2x30W i chcę dołożyć dwie świetlówki T5 2x39W. Na uchwytach metalowych i oprawkach bryzgoszczelnych. Lecz nie mam pomysłu gdzie zamontować statecznik 2x39W.
Może macie jakieś pomysły na obudowę statecznika by była hermetyczna?? Lub gdzie go zamontować by za bardzo nie naruszać konstrukcji porywy i wyglądało to estetycznie.
Ostatnio edytowano 25 lut 2016, 11:17 przez pawel_p, łącznie edytowano 1 raz

pawel_p
Ranga: Początkujący

Statecznik możesz przecież umieścić poza pokrywą zbiornika. Odpowiednio długie przewody od oprawek świetlówki pozwolą umieścić go np. w szafce na której zbiornik stoi lub za jego tylną szybom. Jeżeli przewody są zbyt krótkie do tego by statecznik znalazł się w szafce pod zbiornikiem zawsze można je przedłużyć używając do tego szybkozłączek elekt.

aquamateo
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Wspieram stronę kontem Premium

rob1979 Tychy
Nowy statecznik umieść obok tego, który już tam jest. Nie przychodzi mi do głowy nic bardziej oczywistego :)
W podobnej pokrywie (tyle, że 2 x 18W, 80cm x 35cm) bez trudu zmieściłem dodatkowy statecznik i jeszcze zasilacz do ledowego oświetlenia wieczorno-porannego. Twoje korytko jest przecież jeszcze dłuższe!

rob1979
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Tychy

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jeśli chodzi o przedłużenie to rozważałem taką ewentualność lecz zrobi się pajęczyna bo między obudowa a statecznikiem będą "dyndały" 4 kable + piąty do 2 x30W
A co do umieszczenia to tak chce zrobić miejsca jest dużo lecz jak zabezpieczyć statecznik przed wodą i wilgocią. w obudowie w której jest statecznik 2x30 się nie zmieści , to nie jest obudowa "wromak" w której jest schowek. Statecznik orginalny jest w tej białej tubie miedzy świetlówkami i nie jest to takie oczywiste.

pawel_p

rob1979 Tychy
Ale nie zmieści się w tej tubie bo nowy statecznik jest za duży? czy dostęp utrudniony? producent chyba przewidział możliwość jego wymiany?
Ostatecznie możesz zrobić tak, że kupujesz nowy statecznik 4 x 30 W zamiast tego 2 x 30W i pozostajesz w całości przy T8 (4 x 30W)

Chyba, że masz już wszystko kupione...

EDIT. chyba już nie robią takich stateczników 4x30W

rob1979

No własnie mam już kupione. Obudowy 2x30W jeszcze nie rozbierałem.

pawel_p

rob1979 Tychy
Spróbuj ją rozebrać. Pajęczyna kabli wychodząca z pokrywy to zawsze utrudnienie. Może przymocuj statecznik do zewnętrznej krawędzi pokrywy (z tyłu) - długość przewodów można wtedy ograniczyć do minimum a sam statecznik raczej nie będzie narażony na rozbryzgi wody.
Ewentualnie wywal tę pokrywę (tak jak ja) i w dwa popołudnia z płyty meblowej/półki meblowej skręć sobie lampę wiszącą - elektronikę już masz :)

rob1979

pawel_p napisał(a):Jeśli chodzi o przedłużenie to rozważałem taką ewentualność lecz zrobi się pajęczyna bo między obudowa a statecznikiem będą "dyndały" 4 kable + piąty do 2 x30W

Jeżeli połaczysz kable z opraw równolegle to w efekcie wychodzacych kabli będziesz mieć już tylko dwa. Używając oplotu do kabli możesz je na wyjściu z pokrywy połaczyć dla estetyki w jeden i tylko rozdzielić do podłaczenia przy samym stateczniku. To taki rozwiazanie na szybko nie wymagajacy izolowania statecznika.

pawel_p napisał(a):A co do umieszczenia to tak chce zrobić miejsca jest dużo lecz jak zabezpieczyć statecznik przed wodą i wilgocią.

Statecznik możesz umieścić w pojemniku do przechowywania żywności który przykręcisz do pokrywy. Oczywiście jego rozmiar dostosuj pod statecznik tak by był jak najmniejszy. Takie pojemniki dostępne są w każdym wiekszym markecie i w każdych rozmiarach, na pewno znajdziesz odpowiedni dla siebie. W pojemniku przewiercisz jedynie otwory na kable, po ich przeciągnięciu róznicę średnicy kabla do otworu zasylikonujesz tak samo zasylikonujesz miejsca przyłaczenia pojemnika do pokrywy.

aquamateo
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Wspieram stronę kontem Premium

rob1979 Tychy
Poważną wadą takiej pokrywy jest brak możliwości umocowania odbłyśników - przynajmniej we Wromaku było to niemożliwe! Jeśli w Twojej pokrywie dało by się zamocować chociaż 2 takie symetryczne odbłyśniki różnica w mocy światła bardzo przyjemnie Cię zaskoczy! Jeśli nie wchodzi to w grę rozważ zastosowanie jakiejś foli aluminiowej...

rob1979

Stosowalem u siebie w plastikowej standardowej obudowie swego czasu folie aluminiowa i nie polecam, wrecz odradzam! Po czasie folia aluminiowa sie utlenia i robi sie szara, nie spelniajac swej funkcji jaka jest odbijanie swiatla.

funflik
Ranga: Znający temat

rob1979 Tychy
funflik napisał(a):Stosowalem u siebie w plastikowej standardowej obudowie swego czasu folie aluminiowa i nie polecam, wrecz odradzam! Po czasie folia aluminiowa sie utlenia i robi sie szara, nie spelniajac swej funkcji jaka jest odbijanie swiatla.

Zgadza się - jest to rozwiązanie na kilka tygodni. Ale dlaczego odradzasz? Lepsza folia (czy nawet biała farba) niż ta głęboka czerń wewnątrz pokrywy! Akurat przesiadłem się na oświetlenie z odbłyśnikami i widzę, że robi to sporą różnicę. Czarne wnętrze pokrywy sprawia, że dużo światła zwyczajnie się marnuje...

rob1979

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

20260606_164644.jpg

Zamiana oświetlenia w akwarium Juwel

Zbigniew w Oświetlenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 1905
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte? Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq. Czy ...

Aquael Leddy Slim BT - inteligentne belki LED z WRGB i UV-A

Piotr Baszucki w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1511
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/aquael-leddy-slim-bt-inteligentne-belki-led-z-wrgb-i-uv-a_1_intro.jpg Nowa generacja kultowych belek Aquaela. Aquael zaprezentował nową linię oświ...

Aquael SELVA - mini terrarium ze sterowanym oświetleniem WRGB

Piotr Baszucki · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/aquael-selva-mini-terrarium-ze-sterowanym-oswietleniem-wrgb_1_intro.jpg Polski producent rozszerza ofertę o terrarystykę. Marka Aquael wprowadziła...
129611 Ultra Slim 60_13.jpg

Lampy AquaEl Ultra Slim - nowość

Piotr Baszucki w Oświetlenie · Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 25971
129611 Ultra Slim 60_13.jpg Aquael wypuścił kolejną nowość - lampy Ultra Slim, w załączniku udostępniłem Wam instrukcję i fotki. Poniżej opis producenta: UltraSlim Światło jest niezbędnym czynniki...
suwaki lampa.jpg

Pomoc w ustawieniu oswietlenia

kajnia w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2777
Witam, posiadam lampę Chihiros Led Rgb C II Serie 20-36Cm 20W, oraz akwarium 22L 36x22x28cm. W akwarium posadziłem Micranthemum tweediei Monte Carlo (in-vitro) i Rotala rotundifolia BLOOD RED (in-vitr...
YouTube

Film "Porównanie oświetlenia"

Jacek Pawłowski w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2554
Hej Jeśli jesteś ciekawy jak świecą topowe marki to obejrzyj te porównanie. &t=?si=9eszQrLYDkU5Ifdu

Upgrade oświetlenia DIY - Power Led >>>> Samsung Bridgelux

biju w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1110
Witam Szanowne Grono :) Noszę się z zamiarem upgradu mojego oświetlenia. Akwa to high tech o wym 200x40x60 Wtej chwili oświetla go belka na profilu 160 mm długa na 180 cm a na niej 88 power led 3...

Oświetlenie do 200l Aquael Optiset - prośba o radę

lukaszsz w Oświetlenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3404
Dzień dobry. Zalałem tydzień temu nowy zbiornik żeby już się kręciło ale muszę zmodyfikować oświetlenie. Na ten moment mam: 1. Aquael LEDDY TUBE 14W SUNNY DAY&NIGHT 1270lm 2. Diversa LED Expert ...

Oświetlenie - Aquael vs Chihiros

arkadiuszsroka3 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3446
Cześć Planuje założyć zbiornik HT, wysokość koło 45cm. Zastanawiam się nad kilkoma lampami. Najpierw był spór pomiędzy Aquael Ultra Slim a Chihiros WRGB ultra slim. Wybrałem Chihiros ale potem ...

Oświetlenia pomocy

Konrad13 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1708
Witam posiadam akwarium 150x60x60 rosline mam pytanie co do lampy Chihiros LED-System Universal WRGB 1500mm Czy wystarczy mi na takie akwarium z srednio wymagających roslin

Statystyki

Ten temat przegląda 227 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570979
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36929

•  Najnowszy użytkownik: maciej_domaszka

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 227 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.