Moja aranżacja ... moje marzenia - proszę o poradę - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Moja aranżacja ... moje marzenia - proszę o poradę

Liczba wyświetleń: 2455·Odpowiedzi: 7
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam, w najbliższym czasie zmieniam akwarium i powstaje w mojej głowie projekt jak to miało by wyglądać.
Poniższy projekt to są moje marzenia, to jest zlepek z obejrzanych setek aranżacji, wiem że to trudne wyzwanie że nie będzie łatwo.

Ale do rzeczy:
Akwarium będzie miało 200l ( 100x40x50)
Podłoże CAL BE
Oświetlenie jak w pokrywach akwariowych + dokupię jakieś belki ledowe aby zwiększyć do 0,6-0,8 W na litr ( będzie potrzeba to będzie większe )
Nawożenie słupa wody carbo,makro,mikro,potas.
I najistotniejsze to na chwilę startu nie będzie co2 ( może z czasem dokupię jak portfel pozwoli )
Obsada roślin:
-Vallisneria
-Limnophila aromatica
- Alternanthera reineckii
-Pogostemon erectus
-Rotala rotundifolia
-Hemianthus (duży)
-Hydrocotyle sp. JAPAN
-leocharis
- i na korzeniu mech

Proszę o poradę, czy jest sens porywać się z motyką na słońce ?? Czy dam radę utrzymać-pociągnąć taki zbiornik bez co2 ?? Bez dużego doświadczenia (bo takiego nie mam) ?
Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi jak również krytykę.

Krzysztof100
Ranga: Poznaje temat

Matrial Poznań
Marzenia są po to aby je spełniać. Myślę że spokojnie sobie poradzisz z taką paczką roślin. Oczywiście że CO2 by się przydało, ale przecież nie jest nigdzie napisane że te rośliny nie będą rosły bez CO2. Najważniejsze abyś przyswoił maksimum wiedzy i odpowiednio dobrał nawożenie i oświetlenie do zbiornika bez CO2. Zresztą myślę że jeśli masz takie marzenia dotyczące pięknego akwarium roślinnego i jeśli Cię to wchłonie, to zakup zestawu CO2 to będzie pewnie kwestia czasu, a do tej pory możesz sobie zrobić domowym sposobem bimbrownie i też nie będzie źle.
Pamiętaj o dużej masie roślinnej na start i odpowiednim postępowaniem w pierwszych tygodniach życia zbiornika, a dalej pójdzie już z górki.

Matrial
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Poznań

Wiedzę jako taką mam bo prowadzę zbiornik 70 litrów

Krzysztof100

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
fleelf Rumia
Taka zupa rybna w tak niewielkim akwarium świadczy raczej o braku wiedzy...

fleelf
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Rumia

Dobre dobre zupa rybna :-) Dlatego chcę postawić większe akwarium dla tej obsady :-) Ale dziękuję za szczerą krytykę.

Krzysztof100

...No to wyszło szydło z worka... :D

Albinn88

mateuszurad Krzeszyce
Jeżeli zwiększysz oświetlenie do 0,8W/l to lepiej mieć butle z CO2, bimbrownia może się okazać niewystarczająca.

mateuszurad

Miasto: Krzeszyce

Fajne akwarium. Nie wygląda jak te wypasy ale widać starania wiec trzymam kciuki o coraz lepsze układy. Ja także powoli walczę ale nie mierzę aż tak wysoko jak te wypucowane akwaria w galeriach forum. Najważniejsze to przyjemność z obserwacji i działania przy nim. Chociaż te glony dają w kość przy początkowej małej wiedzy.

Stoks486

Wspieram stronę kontem Premium

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

Filmy - "Aranżacja leśna "

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1280
Hey Dwa filmy z powstania ciekawej aranżacji. ?si=inzwORnIjcRa16ZT ?si=rMxe0DQRb3mNPWzu
20250820_225846.jpg

Nowa aranżacja narazie na sucho

Kzielinski88 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3489
Witam, jutro będę robił restart. Całkowicie inny styl. Użyje pokruszonej ławy na wzniesienia a jako substrat pójdzie tropica soil czarna. Jezeli chodzi omateriały to tylko dragon rock i korzenie do te...
YouTube

Film Aranżacja w akwarium 45cm

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1191
Hej Aranż w zbiorniku 45cm. ?si=FcfdXV-mU-WBd1Vp
YouTube

Film Teresa Lazar w Zoobox - aranżacja step by step

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2598
Hej Poniżej film po ukraińsku z niemieckimi napisami. ?si=W2uK22SrZlqLF5WU
YouTube

Film Michał Adamek z Aquashow - aranżacja diorama

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1551
Hej Warto zobaczyć. &t=?si=ZJPcbsDfv-Fx4NL9
20231213_192622.jpg

Moje 60l

Michał83krk w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1619
Moje 60 l pozdrawiam
20231122_202100.jpg

Aranżacja HEXA SET II 60L

DorotaJ w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3373
Witam was. Szukam pomysłu na akwarium HEXA SET II 60L. Już tyle razy w ciągu 20 lat go aranżowałam i zawsze po roku okazywało się, że nie wygląda to tak jak planowałam Akwarium specyficzne: węższe niż...
YouTube

Aranżacja step by step (Tropica)

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1544
Takie se, ale można popatrzeć.

Aranżacja 200l, pomoc

ribidi w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1187
Witam, co mogę jeszcze zrobić w tym akwarium, by było bardziej naturalne i by nadać mu głębi? Zastanawiałam się nad umieszczeniem korzeni po lewej na kamieniu, by były trochę wyżej. Mam 3 otoczaki c...

Statystyki

Ten temat przegląda 763 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570933
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36924

•  Najnowszy użytkownik: dawid_szymczak

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 763 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.