Bąblujący zielony glon - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Bąblujący zielony glon

Liczba wyświetleń: 1542·Odpowiedzi: 2
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Zaloguj się, aby zmienić widok
olololo Kraków

20 lut 2016, 16:40 Bąblujący zielony glon  (#1)  

Witam,
problem opisywałem w temacie z moim zbiornikiem jednak nikt nie opisywał zdecydowałem się więc stworzyć temat.

Zbiornik 60x30x35
Oświetlenie: 2x24w Luxline Plus i Aquastar

Zbiornik zalany ponad 3 tyg temu.
Od jakiegoś tygodnia mam lekki problem z bąblującym zielonym glonem przypominającym watę/ pajęczynę.

Rośliny rosną dość dobrze, oprócz małego heńka i monte carlo, które po przypadkowym 3 dniowym zaciemnieniu (źle ustawiony wyłącznik) zaczęły gnić, lecz i tak widać przyrosty.

Początkowo miałem zamiar nawozić pełną linią ADY tzn. przez pierwsze 2 tyg samo Brighty K wg zaleceń, potem zmierzyłem parametry i byłem trochę w szoku. Fosfor 0 jestem w stanie zrozumieć, ale NO3 było też prawie niemierzalne.

Zdecydowałem lać z soli 0.3 ppm fosforu i oprócz tego 3 naciśnięcia Special Lights dziennie. Cały czas azot jest na dość niskim poziomie (0-5 ppm).

Zdziwony postanowiłem zrobić test 8) do szklanki wlałem wodę z akwa i jedno naciśnięcie dozownika special lights. Po zmierzeniu azotany ok 20-30 mg/l. Czy to możliwe, że azot oprócz NO3 jest tam w jakiejś innej postaci niewykrywalnej przez testy? Jeśli nie to pytam się jak to jest, że raczej zachwalana przez wszystkich linia ma tak rozcieńczone nawozy?

No ale wracając do glonów, zamierzam podnieść azotany solami, tak aby w akwa było te 15 ppm. Myślicie, że to dobry pomysł? Co to w ogóle za glon? Zwykłe zielenice? Bąblowanie jest przy sinicach ale wyglądem ich raczej nie przypominają.

Nalot staram się usuwać przy podmianach (ok 20l 2 razy w tygodniu czyste RO + mineralizator brązowy KH: 2 GH 6).

Oprócz tego dozuję Step 1, jedno naciśnięcie dziennie. Proszę o komentarze.

olololo
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Kraków

23 lut 2016, 22:39 Re: Bąblujący zielony glon  (#2)  

Witaj,
Mam to samo od pewnego czasu - akwa na ziemi ogrodowej - pojawia mi się to głównie w miejscach gdzie warstwa piasku jest cieńsza niż zalecana. Akwarium jest przed restartem więc myślę, że to nie wróci.. ale jakby ktoś miał na to receptę to też bardzo chętnie dowiem się czegoś nowego. Dodam iż odsysam to dziadostwo z piaskiem przy podmianach i tworzy dość mocne glutowato-watowate struktury. Woda utleniona tego nie zabija i przeżyło kurację borasolem (butelka na 180l wody). Nie obrasta roślin poza małym heńkiem.

Ktoś coś? :)

Keemt_AQ
Ranga: Początkujący

olololo Kraków

23 lut 2016, 23:40 Re: Bąblujący zielony glon  (#3)  

U mnie to raczej nie to, gdyż pojawia się również na kamieniach, a akwarium jest na Amazonii (+ Power Sand ale warstwa ma min 4cm).

Narazie stopniowo podbijam azot do 15 ppm i co drugi dzień podmieniam jakieś 10-15l. Zobaczę co z tego wyjdzie. Nie wiem czy ma to związek ale u mnie NO2 po prawie 4 tyg dalej jest mierzalne (0.2 mg/l). Być może jak akwarium całkiem dojrzeje to samo zniknie.

Rośliny rosną dobrze, problem taki, że ta wata razem z nimi. Jak do końca przyszłego tyg nie będzie poprawy to spróbuję chyba z Algin Pondem.

olololo
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Kraków

Powrót do Glony

Powiązane tematy

IMG_5665.jpeg

Glon na korzeniu i roslinach

szymek1399 w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2932
Cześć, Potrzebuję pomocy w identyfikacji tego glona
IMG_3419.jpeg

Bordowy glon na korzeniach i liściach

raficar rafi w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3469
Witam, od niedawna mam akwarium po totalnym restarcie zaczynając od szafki, szkła po całą aranżacje. Akwarium to 72 l, oświetlenie 20W od Aquael Leddy Slim, podłoże to drobny żwirek kwarcowy1-2mm pod ...
IMG_7953.jpeg

Biały glon?

Mateo525 w Glony · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 10320
Cześć, czy ktoś podpowie co to za glon? Bo z tego co znalazłem poszukałem to jakieś glon nitkowy który już “umarł” wrzucam zdjęcie poglądowe które najbardziej oddaje to co jest. I jak się tego pozbyć?...
IMG_2394.JPG

Glon lub inny osad do zidentyfikowania.

Teria_ w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5477
Witam, jestem początkujący i niestety mam takie problemy: Na liściach Hygrophila corymbosa i na jednym Anubiasie pojawił się "kryształkowy lub piaskowy" nalot na liściach, oraz przeniósł się...
20241012_101614.jpg

Glon lub inny organizm do zidentyfikowania

wojto233 w Glony · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 14815
Witam forumowiczów, ostatnio na szybie i roślinach ( konkretnie na rogatku ) pojawił mi się taki oto "gość" co to może być ? Szukałem w necie po zdjęciu ale nic takiego samego znalazłem. Pro...
IMG_0764.jpeg

Glon nie do pokonania

tomasz bracki w Glony · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 12825
Witam Tak jak w temacie nie mogę zwalczyć glona widocznego na zdjęciach mimo czyszczenia podczas podmian wody następnego dnia wraca parametry wody w normie , rośliny rosną jednak są bardzo nieestetyc...

Glon od kilku miesięcy

Binio w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3606
Cześć Od kilku miesięcy nie mogę się pozbyć dziadostwa. Czyszczę przy podmianach, wyciągam kamienie i szoruję, podmieniam co tydzień 50% wody, po kilku dniach to samo. Myślę żeby zrestartować akwa. C...
IMG_1386.jpeg

Glon zielony ciągle wraca

BrzankiZjadłyMiKrewetki w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4234
Cześć wszystkim, mam problem z glonami zielonymi, w piątek usunąłem prawie wszystkie z roślin mechanicznie, dodałem też zeolit do filtra, gdy wróciłem w niedziele akwarium znowu było zielone, rośliny ...

Co zmienić aby glon zanikł

szkot w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2550
Dzień dobry Akwarium 35litrów podłoże aktywne zasypane piaskiem Aquaela rośliny: 2 anubiany, Echinodorus tenelus, trawka (igły), ledwo żyjące Microsorum, mech stado gupika Endlera, krewetki, ślimaki...

Jak wywołać zielony zakwit?

AquaMolitor w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3219
Panowie drodzy. Pytanie jak w temacie. Czy macie jakieś doświadczenia i możecie polecić skuteczny sposób na szybki zielony zakwit? Pytam, bo nie jest tak łatwo wyhodować taki glon jak się chce :)...

Statystyki

Ten temat przegląda 240 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571618
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36918

•  Najnowszy użytkownik: mateusz_

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 240 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.