Substrat w akwarium Low-Tech - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Substrat w akwarium Low-Tech

Liczba wyświetleń: 4710·Odpowiedzi: 10
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok

16 lut 2016, 16:53 Substrat w akwarium Low-Tech  (#1)  

Witam,
Zastanawiam się nad użyciem podłoża CAL black earth w akwarium typu low tech,
Nie stosować ziemi i żwiru, ale właśnie gotowe podłoże. Wygląda bardzo ładnie i nie ma problemu mieszania się warstw ziemi i żwiru. Możliwość przesadzania roślin z dużym systemem korzeniowym. Jednak najbardziej chodzi mi o wygląd tego podłoża.
Czy taki pomysł wypali przy gotowym substracie, ale pozostałe założenia prowadzenia zbiornika będą jak w low techu. Światło około 0,36W/l, woda gh 10, kh 4, pH 7.
???? Andrzej

kobe4
Ranga: Początkujący

weder Gdynia
Bez obawy, będzie ok. Ja mam amazonie i jest ok minęło na razie 2 lata od startu i nie widzę żadnych przeciwskazań. Dawniej pod żwir dawałem substrat tropiki lub Tetry też było ok.
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.

weder
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdynia

Wspieram stronę kontem Premium

kprusak Venlo
Low tech robi się na ziemi, a nie na aktywnych podłożach.
Weder, niedługo odkryje że malawi też można na amazonii zrobić :lol: :lol:
Po co te kombinacje z substratami :?:

kprusak
Ranga: Znający temat

Miasto: Venlo

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Witam ponownie,

Mam obecnie LT na ziemi i wiem, że jest to istotą takiego akwarium. Po co kombinacje?
Podoba mi się podłoże CAL, jest czarne, twarde itd. Podłoże jednowarstwowe, bez syfienia zbiornika gdy wyrywasz cryptokorynę lub żabienicę. Szukam informacji czy ktoś może na takim gotowym substracie prowadził akwarium z łatwymi roślinami typu właśnie zwartki, żabienice, nurzańce ale na zasadach zbliżonych do LT.

kobe4

weder Gdynia
kprusak napisał(a):Low tech robi się na ziemi, a nie na aktywnych podłożach.
Weder, niedługo odkryje że malawi też można na amazonii zrobić :lol: :lol:
Po co te kombinacje z substratami :?:

To sterotyp powielany jak jakaś mantra. Zawdzięczamy to Diana Walstad która w swojej książce stworzyła nieodzowny pogląd na LT. W wielu punktach jej książki się nie zgodzę a patrząc na nią dziś trąci ona PRL i traktuje ją tak jakbym czytał dziś czasopisma akwarium z lat 79- 90. Gdzie część rzeczy była co dopiero odkrywana i poznawana. Miałem LT prowadzone na samym żwirku, na ziemi od kreta, z podkładem trety, tropiki, oraz na amazoni. Wszystkie te zbiorniki łączy ta sama rzecz
są praktycznie bez obsługowe. Obecnie od 3 tyg dolewam tylko wyparowaną wodę.
Nie widzę żadnej różnicy w LT na granulacie który i tak dość szybko siada a żwirem z dobrą ziemią.

Uzasadnij dlaczego dla Ciebie LT to tylko ziemia i żwir ? A co z naturalnymi zbiornikami gdzie mamy do czynienia z bogatym podłożem torfowym, gliniastym.

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.

weder

kprusak Venlo
Uzasadnij dlaczego dla Ciebie LT to tylko ziemia i żwir ? A co z naturalnymi zbiornikami gdzie mamy do czynienia z bogatym podłożem torfowym, gliniastym.

Spróbuję, ale wiem, że i tak wiesz swoje bo, masz na ten temat wyrobione zdanie.

Do tego widziałem na tym forum jak takie lt prowadzisz, wlewając do nich nawozy, wodę RO i mineralizator, kto wie co jeszcze. TAK, to jest LT i przeczytałeś wszystkie książki. :mrgreen:
Link do tego Low techa z krewetkami Amono czy ameno :?: https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... l?start=25

Tak, w przyrodzie jest masa różnych gatunków ziem. Lecz granulaty myślę nie są w 100 proc tylko samą ziemią z lasów deszczowych czy innych. Zabawne, że amazonię robi firma ADA z siedzibą w Japonii, a gdzie leży Amazonia chyba każdy wie :?: No chyba, że coś umknęło mojej uwadze.
LT to nie tylko nazwa sama w sobie, niska technika.
To prowadzenie zbiornika, który jak sam piszesz będzie samoobsługowy, dziwne że Twoje takie stało się już po 3 tygodniach. Jesteś czarodziejem :?: :wink: Moje akwarium HT też jest samoobsługowe jak mam czas tylko na dolewki , a ma już prawie 3 lata. :D

Podłoże aktywne mocno ingeruje w chemię i procesy wodne w takim LT :shock: dlatego nazywanie L-tekiem jest trochę na wyrost. Nie wiem czy w przypadku podłoża CAL trzeba często podmieniać, tu powinni wypowiedzieć się posiadacze tego granulatu. Od siebie dodam, że kiedyś zasypałem amazonią mały zbiornik i glony były przez kilka miesięcy, potem dolewałem tylko wodę a bywało, że i 30 proc wody wyparowało. Normalnie glony po czasie słabły i nie było ich na tyle, by się przejmować. Tylko pył na szybie po kilkunastu dniach, ogólnie jak się ada całkiem wyjałowiła to i ph wody skoczyło i utrzymywało się na poziomie 7.5.
Szczerze, to opieka nad nim miesięczna sprowadzał się tylko do dolewek i mycia szyb. 3 miesięczna- dochodziły przycinki i małe zmiany aranżacji. Filtr pracował tam od początku do końca ponad rok bez czyszczenia. Myślę że takie akwarium ma bliżej do lt. :D
Takie akwarium powinno rządzić się swoimi prawami, bez możliwości wpływania przez aktywne żyzne granulaty obniżające mocno parametry.
No to tyle. Jak będziesz chciał to mogę więcej uzasadnić, ale lepiej nie tutaj bo się kolega zniechęci :idea:
Kolega pyta, czy można dać taki granulat.
Można i nie widzę w tym nic złego, u mnie był kłopot z glonami na amazonii. Może ten jest lepszy, nie wiem.. Tu, widziałem kirysy na granulacie,

kprusak
Ranga: Znający temat

Miasto: Venlo

weder Gdynia
Ja nie miałem żadnych problemów z glonami kwestia umiejętnego podejścia do sprawy :mrgreen:.Pisząc o 3 tyg mam na myśli dolewanie wyparowanej wody a nie zamykanie cyklu i stabilizację. Wypowiadam się w końcu o ponad dwu letnim zbiorniku. Osobiście czytając to forum obstawiam a wręcz jestem przekonany, że zalewając amazonie i robiąc podmiany przez pierwsze tygodnie jak w HT zbiornik wyjdzie na prostą pewniej niż na ziemi. Bo co drugi start na ziemi na tym forum niesie za sobą problemy wystarczy poczytać dział glony.

Wbrew pozorom ziemia też wymaga odpowiedniej wiedzy. Jej popularność nie wynika z piękna i prostoty jej stosowania. Tylko z powodów ekonomicznych jest tania. Założenie LT na granulacie jest na pewno łatwiejsze dla kogoś kto miał zbiornik HT na tym podłożu. Ludzie starają się zastąpić nią substraty bądź gotowe granulaty zarówno w HT jak i LT.

Ostatni temat sam tytuł jest już mocny.

https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 67744.html

Ja po prostu jestem już stary :mrgreen: a co za tym leniwy i wolę granulat. Jadę do sklepu kupuję worek i po krzyku. Dawniej biegałem po żwirowniach i kopałem :)

Żeby nie było, że nie miałem.
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... l?p=361938

Akwarium jest o tyle dobrym hobby, że to co mamy w zbiorniku jest naszą i tylko naszą decyzją. Więc to jakie podłoże ktoś zastosuje to jego sprawa.
Tak samo nie martwię się tym, że dla grupy ludzi moje krewetkarium nie jest zbiornikiem LT. Wystarczy, że ja je tak odbieram a dlaczego dlatego, że jest w 100% tak samo zajmujące jak zwykłe LT na żwirowni. Obecnie zbiornik wszedł w 3 rok i na pewno z 5 lat postoi. Musze pstryknąć na dniach aktualizację będzie można zobaczyć jak niewiele się zmieniło co jest domeną tego typu zbiorników. Dla mnie liczy się to, że nie podaje gazu, ponad dwu letnia amazonia na dnie raczej szału nie robi. A jedno kliknięcie stepu ADA raz na 2 tyg HT nie czyni ale jeśli ktoś nazywa to nawożeniem to jego sprawa. To samo tyczy się wody RO i mineralizatora. Zadajmy sobie pytanie co mają robić ludzie którzy mają w kranie zamiast wody syf większy niż co niejeden po 2 tygodniach pominiętej podmiany. Osobiście wolę RO miałem HT na kranie i też przez ponad rok było ok. Ale jak pisałem wolę RO.

Jedyny minus granulatu w akwarium jaki widzę to wielka lipa z prawdziwymi rybami dennymi. Można posiadać jakieś pchełki i się pocieszać. Dlatego już kiedyś tu pisałem następne pewnie postawie nie na granulacie. Tęskno mi do Zbroinika Niebieskiego.

Ps. Dzięki, że doceniasz moje oczytanie.

weder

Cześć, Dzięki za dyskusję. kprusak, Twoja opowieść o amazonii już trochę mi naświetliła temat. Mam w tej chwili mały zbiornik 120l brutto na CAL-u ale ten jest bardziej HT. Drugi na ziemi 72l. Udało mi się zakupić i postawić zbiornik 1000 l.
( 190/85/65h ) i do niego szykuję podłoże. 4 lata temu zlikwidowałem zbiornik na ziemi 760 litrów. Stał 3 lata i według mnie były piękne rośliny i to było mało wymagające akwarium. Jednak przesadzanie roślin lub wyrywanie było problemowe choć rzadko to robiłem.
Teraz patrzę na te swoje małe akwaria i w jednym i drugim jest urok ale wygląd podłoża CAL bardziej mi się podoba niż żwir na ziemi. Stąd moje pytanie, o może nie do końca taki Low zrobić na substracie ale z minimalną techniką i minimalnym nawożeniem. Szukam właśnie porad osób, które może coś podobnego już przerobiły. Jakie problemy wystąpiły i czy jednak z biegiem czasu zaczynało się dozować co2 i lać nawozy? Na ziemi, która odpowiada za fizykochemiczne procesy w akwarium po stabilizacji, akwarium prowadzi się moim zdaniem łatwo. Teraz pytanie, czy substrat stworzy podobne warunki?

Andrzej

kobe4

weder Gdynia
Jeśli mówimy o zbiorniku 1000l to dawałbym albo substrat jakiś dobry firmowy pod żwir albo zwykłą ziemię. Jeśli oczekujesz cudów od gotowego podłoża to się zawiedziesz. Bez nawożenia siada dość szybko nie bez przyczyny w HT nawożenie wprowadza się już max w 2 tygodniu od zalania. Dzisiejsze substraty to nie Amazonia z przed lat. Wszystko zależy od tego jakie będziesz miał światło i jak intensywną obsadę roślinną.

Tu na forum był taki temat ( Magia podłoża ).

https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 64484.html

weder

Podłączę się pod temat, czy przy CAL BE można mieć np. "glonojady" ?? Wyczytałem, że ryby przydenne jak kiriski raczej nie, czy warto takie podłoże jeszcze wzbogacić kulkami, czy raczej mija się to z celem ....

Krzysztof100
Ranga: Poznaje temat

weder Gdynia
W HT jak dobrze pędzisz gazem to po 2-3 miesiącach nawet jest wskazane. Jeśli dasz to podłoże do zbiornika bez gazu to myślę, że pierwszą aplikację po 8 miesiącach od startu. Zakładając taki zbiornik na granulacie bez gazu trzeba też mieć na uwadze, że nie wszystkie rośliny w takim zbiorniku pociągną.

weder

Powrót do Podłoże

Powiązane tematy

YouTube

Substrat na długi okres czasu

Anonim 45734 w Podłoże · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 9536
Witam W tej chwili mam akwarium 375l, bo ja wiem może mam je jakieś 5 miesięcy. Akwarium jest na bazie ziemi ogrodowej (na początku były problemy z glonami ale to moja wina bo zacząłem świecić maksyma...
YouTube

Film Jak długo wytrzyma podłoże aktywne w akwarium?

Jacek Pawłowski w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2101
Hej Film po niemiecku. Stefan wyjaśnia jak długo wytrzyma podłoże aktywne w akwarium, oraz czym jest podłoże aktywne i jakie ma właściwości. &t=?si=gwXjdWEc5W9LvtRy
YouTube

Film podłoże w akwarium 5 błędów które popełniasz

Jacek Pawłowski w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2417
Hej Pięć błędów jakie najczęściej popełniasz przy doborze podłoża do akwarium. Film niestety po niemiecku 😑 ?si=k91iDplkH2m0I2RL
Całkiem dob.jpg

Substrat podżwirowy

adamon w Podłoże · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 9290
Start akwarium 240l, obsada to neony (100szt.), kirys panda (około 10szt.), zbrojniki różne (około 15 szt), może kilka skalarów. Rośliny raczej umiarkowane, ale chciałbym mieć możliwość posadzenia cze...
20241029_070012.jpg

Pomoc w dodaniu podłoża, akwarium 200L

Piotr10393 w Podłoże · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 6475
Witajcie drodzy forumowicze, Potrzebuje porady, kupiłem akwarium z zawartością które przebudowuje, chciałbym uzyskać jasne podłoże, czytałem ze biały piasek chociaż bardzo mi się podoba średnio się na...
YouTube

Cegła w akwarium

szkot w Podłoże · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 7063
Dzień dobry Wiem, ze ten temat był już poruszany. Czytałem . Chciałbym zrobić na środku akwarium wyspę i w części zanurzonej dla podtrzymania konstrukcji miałbym odpowiednio wyrzeźbione cegły. Dziurę...
IMG_3997.jpeg

Pył w akwarium

badboyek w Podłoże · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4066
Witam założyłem ostatnio nowe akwarium 40l. Kupiłem sobie dobrze oceniane podłoże aktywne aquarium soli firmy tropica którego nie płuczę się przed wsypaniem. Od założenia akwarium po dwóch tygodniach ...
IMG_20240103_202216.jpg

60 L. Akwarium na wzór LT Proszę o pomoc

gadula85 w Podłoże · Odpowiedzi: 47 · Wyświetlenia: 17559
witam po 7 latach wróciłem do akwarystyki za namową syna :) Akwarium 60l Podłoże Aqua Art Aqua Substrate II+ duża obsada roślin prostych Filtr MULTIKANI 800 2 moduły 1 standard w drugim wata i aqua ...

Substrat podżwirowy

Konrad13 w Podłoże · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 9105
Witam planuję reset akwarium, jak substrat podżwirowy polecacie lub podłoże aktywne? I czy mozna stosować oba naraz?

Czy czarna lawa może w akwarium rdzewieć?

Szatan w Podłoże · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2562
Witam, kupiłem czarną lawę i zbadałem magnesem neodymowym, okazuje się że lekko przyciąga magnes, brązowa lawa też bardzo delikatnie miejscami przyciąga magnes, czy taka lawa może zacząć rdzewieć po c...

Statystyki

Ten temat przegląda 158 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571007
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 158 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.