Witam mam problem poniewaz rosliny trawnikowe czyli sagittaria subulatta , glosia i echinodorus tenellus parvulus nie rozrastaja mi sie na boki . Wszystkie inne rosliny ladnie i szybko rosna . Mam akwarium 102l . Temperatura 26oC. Filtracja aquael fan 2 plus . Oswietlenie 2x 18W . Nawozenie aquahobby carbon 5ml codziennie , sole : K2SO4 , MgSO4 , KH2PO4 , KNO3 , CSM+B . Tygodniowo: 10ppm azotu , 1ppm fosforu , 20ppm potasu , 8ppm magnezu , 0.6ppm zelaza . CO2 z bimbrowni . Podloze zwir bazaltowy z kulkami gliniano torfowymi , mam zamiar jeszcze kupic jakies kapsulki do podloza . Bede wdzięczny za pomoc .
A kapsulki planta gainers caps nic nie dadza? Bo do gory te rosliny rosna tylko gorzej jest z rozrastaniem na boki . Sagitarria subulatta nawet troche wypuscila tego na boki glosia na razie jeszcze malo a echinodorus tenellus tak samo słabo. Tylko te rosliny wymagaja malo swiatla wiec nie powinno nim go brakowac.
Co do echinodorus tenellus parvulus i sagitarria to sie mogę zgodzić ze nie wymagają duzo światła ale juz glosia to raczej minimum 0,5 w /l.Napisz czy te nie rozrastające sie na boki rosliny maja jakieś złe objawy jak popalone stozki , dziury w lisciach itpJak są zdrowe to znaczy ze niczego jak swiatła im nie może brakowac wg,mnie....
Glosia nie ma zadnych zlych objawow , echinodorus troche zolknie , sagitarria gdy nie nawozilem akwarium to liscie robily sie przeźroczyste i odpadaly, ale gdy zaczalem nawozic solami to jest lepiej bo liscie nie sa przezroczyste, ale te stare rosliny maja dziury a te co wyrosly nowe sa juz ladne .
AquaMolitor w Sprzątanie· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 9790
Panowie, krew mnie zalewa. Nie jestem w stanie usunąć smug i zacieków z szyby. Akwa nie jest do końca zalane (i nie będzie).
Kiedy kładę na zbiorniku pokrywę (na razie jest tymczasowa, jutro zamawia...
aureum w Sprzątanie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 7829
Witam,
Mam od 14/11/23 akwarium 72l. 3 rodzaje roślin. Moczarkę, kryptokoryny i anubiasy.
Czy da się prowadzić jakos akwarium zeby ciagle nie testować wody co tydzień? Obecnie co niedziele robie p...
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-rosliny-plywajace-akwarium-8c148e05ae337dd3e756ecae45487d18.jpg
Na katalog roślin akwariowych powiększych się o kolejny gatunek rośliny pływ...
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-rosliny-akwariowe-2606-1-093d0b8be7d872b6bc8e9b90c9a9f984.jpg
Zapraszamy Was do skorzystania ze świezych dostaw roślin akwariowych, które do...
wojtekszuminski w Sprzątanie· Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 16673
Witam mam taki problem z roślinką, od jakiegoś miesiąca od posadzenia roślinka w ogóle się nie zakorzeniła kompletnie zero korzeni. A zauważyłem to dopiero dzisiaj jak jedna sadzonka podniosła się do ...
kirmik1 w Sprzątanie· Odpowiedzi: 30 · Wyświetlenia: 23336
Akwarium start 16 Luty 2017
80x40x50 160l
Podłoże aqua el advanced soil 2x8L
Oświetlenie Aqua el. Leddy tube
Plant 16 W x 2szt oraz
Aqua el sunny 16 W x 2szt
Dwa filtry kubełkowe
Tetra EX 800 p...
roslinyakwariowe.pl w Sprzątanie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 12801
Wśród wielu niedoświadczonych akwarystów funkcjonuje następujący mit:
Rosliny z uprawy emersyjnej (nadwodnej) gorzej przyjmują się w akwarium niż rośliny uprawiane pod wodą.
Wyjaśnienie:
Formy em...
Tomasz Matysiak w Sprzątanie· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5812
Witam, zauważyłem ostatnio w swoim akwarium dużą liczbę chyba małżoraczków poruszających się w na rożnych elementach aranżacji jak i w toni wodnej oraz podłużne ciemne dżdżowniczki na dnie.
Czy ktoś ...
DawidJot w Sprzątanie· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5133
Witam
Pytanko, czy regularnie umieszczając kapsułki pod roślinami i kulek gliniane torfowych możemy wyeliminować nawożenie do słupa wody? Czy samą ta metoda jest szansa uniknięcia glonów? Rośliny malo...
greir w Sprzątanie· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 7860
Gnijące rośliny – przyczyny klęski?
Witam wszystkich serdecznie (i z pokorą). Jako totalny amator, który wie niewiele, nie nawozi CO, nie stosuje profesjonalnego podłoża ani też nie mierzy parametrów...
Statystyki
Ten temat przegląda 92 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571009
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 92 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej