Czy muszą być wzmocnienia w akwarium 150 cm - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Czy muszą być wzmocnienia w akwarium 150 cm

Liczba wyświetleń: 9628·Odpowiedzi: 14
Wybór wymiarów akwarium i rodzaju szkła. Zestawy akwariowe i szafki.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam wszystkich, jestem tu pierwszy raz. Szykuję się do założenia akwarium. Pierwsza inwestycja to oczywiście samo akwarium. Mam już dokładne wymiary 152cm x 35cm i wysokość 60cm (ew.55cm). Grubość szkła chyba 10mm, ale dowiedziałam się od pana szklarza, że chce zrobić jakieś wzmocnienia i .... nie byłam na to przygotowana. Co o tym sądzicie? muszą być te wzmocnienia ? Psuje mi to całkowicie estetykę. Może grubsze szkło? Akwarium ma być odkryte. Szkło guardian.

Monika Bestphoto
Ranga: Początkujący

michalakwa Bournemouth
10 mm to bedzie za cienkie szklo zeby nie bylo wzmocnien, moim zdaniem lepiej zaplacic troche wiecej za grubsze szklo i nie bedzie wzmocnien :)

michalakwa
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Bournemouth

kprusak Venlo
Bałbym się przy tej wysokości bez wzmocnień przy 12mm.

kprusak
Ranga: Znający temat

Miasto: Venlo

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
makok Świnoujście
150x55 z 12mm spokojnie wytrzyma bez wzmocnień, ale wybrzuszy się o jakieś 3,3mm i będzie soczewka która popsuje widok...
Z kolei wzmocnienia popsują widok koszmarnie...
I dlaczego tylko 35cm szerokości - to dopiero popsuje widok... :mrgreen: Zero głębi i w dodatku kryzys z dostępem i planowaniem obsady...

Przemyślał bym cały koncept i obniżył/poszerzył, ewentualnie przestawił obniżył i poszerzył :P

Ja miałem akwa 120x70x45h zalane prawie pod korek i 10mm szyba bez wzmocnień wygięła się na środku o 1mm nie tworząc soczewki (każda z długich szyb o 1mm) - więc 50h wygięła by się max o 2mm a 12mm h55 o max 3mm... a szyba akwarium może się wygiąć do prawie 5mm każda i nic się nie stanie, a nawet jest to bezpieczniejsze niż cieńsza szyba ale z krótkimi wzmocnieniami wzdłużnymi (takimi na 70-80% długości szyby), bo tam naprężenia działają w punkcie końca wzmocnień, ze znacznie większą siłą. I są na to stosowne wyliczenia w internecie z pokazanymi modelami i wygięciem szyb.

Ale wciąż... dlaczego takie wąskie??? :oops:
Obecnie zakładam pierwsze roślinne... ale na przestrzeni lat przewinęło się 8 innych ...
Gdy żartuję widać, a żartuję często :mrgreen: jednak znam wagę emotów i potrafię też być poważny :twisted:

makok

Miasto: Świnoujście

makok napisał(a):150x55 z 12mm spokojnie wytrzyma bez wzmocnień, ale wybrzuszy się o jakieś 3,3mm i będzie soczewka która popsuje widok...
Z kolei wzmocnienia popsują widok koszmarnie...
I dlaczego tylko 35cm szerokości - to dopiero popsuje widok... :mrgreen: Zero głębi i w dodatku kryzys z dostępem i planowaniem obsady...

Przemyślał bym cały koncept i obniżył/poszerzył, ewentualnie przestawił obniżył i poszerzył :P

Ja miałem akwa 120x70x45h zalane prawie pod korek i 10mm szyba bez wzmocnień wygięła się na środku o 1mm nie tworząc soczewki (każda z długich szyb o 1mm) - więc 50h wygięła by się max o 2mm a 12mm h55 o max 3mm... a szyba akwarium może się wygiąć do prawie 5mm każda i nic się nie stanie, a nawet jest to bezpieczniejsze niż cieńsza szyba ale z krótkimi wzmocnieniami wzdłużnymi (takimi na 70-80% długości szyby), bo tam naprężenia działają w punkcie końca wzmocnień, ze znacznie większą siłą. I są na to stosowne wyliczenia w internecie z pokazanymi modelami i wygięciem szyb.

Ale wciąż... dlaczego takie wąskie??? :oops:

Takie wąskie, tak wiem teraz jak o tym pomyślę to faktycznie mogłam zrobić chociaż 5 cm szerzej ale takie miejsce miałam wybrane. Akwarium ma być jakby ścianką działową, więc będzie widoczne z 3 stron (krótszym bokiem do ściany będzie dolegać). Mam już zrobiona szafkę pod taki dokładnie wymiar więc już nic nie zmienię. Mogę jedynie obniżyć wysokość ścianki akwarium. Zamysł jest taki, że wszystkie urządzenia mają być poza akwarium więc nie będą zajmować miejsca rybką.

Monika Bestphoto

rafahgd Möckmühl
Strasznie wąskie to akwarium, osobiście wolałbym już przy długości 150 cm zrobić 60 cm szerokości i 35 cm wysokości, takiego "jamnika" można fajnie zaaranżować a przy tej wysokości szkło 10-12mm spokojnie powinno dać radę bez wzmocnień.

rafahgd
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Möckmühl

35 cm szerokości? To bardzo mało.
Przemyśl jeszcze to miejsce na akwa.
A jak już tak musi być to nie dawaj tak wysoko. Zależy co tam ma rosnąć ale głębokość 60 cm to wymaga porządnego oświetlenia.

hodochwast
Ranga: Stały bywalec

Wristtech Wałbrzych,
Też planowałem zrobić akwarium o wysokości 60cm, ale odpuściłem sobie właśnie, ze względu na światło, którym ciężko dotrzeć do dna. No chyba, że nie będzie roślin w akwarium :)

Wristtech

Miasto: Wałbrzych,

makok Świnoujście
Ja bym to przemyślał zanim zainwestujesz. Nawet mimo szafki - przecież akwa może wystawać po 5cm poza obrys tej ścianki... mebel zmienić jest tanio, a potem całe akwa to już koszta.
I nie chodzi tu o miejsce dla rybek, ale weź karton od telewizora i spróbuj w nim coś poukładać...
Od 35cm odejmij 2x12mm i już mam 32,5, głębokie na 60?? nie zmieścisz się tam żeby zrobić coś przy dnie... i będziesz żałować. Wiem coś o tym bo moje dopiero 7 akwarium było już "właściwe", poprzednim ciągle coś brakowało, bo nie słuchałem rad. :wink:
Obecnie zakładam pierwsze roślinne... ale na przestrzeni lat przewinęło się 8 innych ...
Gdy żartuję widać, a żartuję często :mrgreen: jednak znam wagę emotów i potrafię też być poważny :twisted:

makok

Miasto: Świnoujście

gandalf15 Toruń
I ja się dopiszę do wątku, chce kupić zbiornik o wymiarach 180 x wys 55 (będzie komin więc słup wody będzie sięgał do wysokości komina tj 50-51 cm) i szer 50 szkło 15 mm, ten kto mi to robi powiedział że spokojnie bez wzmocnień no i sie ucieszyłem. Potem pochwaliłem się innemu znajomemu i ostudził moją radość mówiąc że przy takim zbiorniku nie odważył by sie robić akwa bez wzmocnień. No i zastanawiam się czy temu mojemu nie powiedzieć żeby dokleił chociaż wzdłuż wzmocnienia ?
Może ktoś z Was się bardziej zna i doradzi mi co zrobić
Umysł jest jak spadochron, działa świetnie kiedy jest otwarty

gandalf15

Miasto: Toruń

rob1979 Tychy
Wg kalkulatora w tutejszym sklepie sklepie - 15 mm spokojnie wystarczy i wzmocnienia nie są konieczne... A ludzie boją się różnych rzeczy...

rob1979

Miasto: Tychy

gandalf15 Toruń
Też to sprawdziłem w kalkulatorze, no ale narobił mi ten znajomy zmartwień i zakłóciło mi to mój spokój, może przy myciu szyb będzie bezpieczniej :> ze wzmocnieniami :mrgreen: a jeszcze widziałem że zbiorniki ady tej wielkości sa na szkle 19 mm, bądź tu mądry :mrgreen:
Umysł jest jak spadochron, działa świetnie kiedy jest otwarty

gandalf15

Miasto: Toruń

rob1979 Tychy
Po prostu przyjmij ze kolega ci zwyczajnie zazdrości [WHITE SMILING FACE] bo sam ma paskudne wzmocnienia. Zaufaj nauce i normie DIN 32622
[WHITE SMILING FACE]

rob1979

Miasto: Tychy

kprusak Venlo
gandalf15 napisał(a):Też to sprawdziłem w kalkulatorze, no ale narobił mi ten znajomy zmartwień i zakłóciło mi to mój spokój, może przy myciu szyb będzie bezpieczniej :> ze wzmocnieniami :mrgreen: a jeszcze widziałem że zbiorniki ady tej wielkości sa na szkle 19 mm, bądź tu mądry :mrgreen:

Ja bym zrezygnował z takich znajomych, bo chyba źle życzy.

kprusak
Ranga: Znający temat

Miasto: Venlo

Więc akwarium już stoi. Wszystkim dziękuję za rady. Wymiary zrobiłam 152cm na 35cm a wysokość 55 cm (żebym łatwiej mogła się dostać do dna) i żeby napory wody były mniejsze oraz ze światłem lepiej. Grubość szkła 12 mm bez wzmocnień i jak na razie wszystko w porządku. Wygląda solidnie i jeśli nawet coś się odkształca to nie psuje to odbioru. Jest niezauważalne.

Monika Bestphoto

Powrót do Szkło i meble

Powiązane tematy

808443F2-3C74-4115-A3B2-CFB3EB6DFA92.jpeg

Budowa domu z akwarium 1800l+

Mirek81 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 20356
Witam szanowne grono tego forum. Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię. Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu. Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
IMG_20260706_193006.jpg

Pęknięte akwarium?

kajnia w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 704
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
1.png

Czy to bezpieczne ?

miszelhdr w Szkło i meble · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2227
Witam szanowne grono po latach :) Musiałem utworzyć nowe konto, poprzednie "zgubiłem" Przy remoncie, podczas czyszczenia baniaka na działce potłukłem swoje 12sto letnie 240 L :( Jak to re...
YouTube

Film - Mj- akwarium na produktach Chihiros

Jacek Pawłowski w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2199
Hej Dwa filmy, pewnie będą kolejne. Jak widać na filmach Chihiros ma dużo ciekawych produktów. Miłego oglądania. &t=?si=ABZ-EW5Yem0dbFB- &t=?si=_sCVoYriRddyU-W7
Screenshot_2025-12-07-10-12-40-610_pl.tablica.jpg

Stelaż pod akwarium 150cm

craze121 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6046
Witam właśnie jestem w trakcie cięcia prolili pod akwarium 150*60*60 Profile jakie zakupiłem to 40*40 2mm Całkowita wysokość to 80cm z blatem . Tak się zastanawiam czy nie popełniłem błędu nie kupując...
image.jpg

Przeciekające akwarium zaraz po starcie

Borygoemilka w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2012
Witam. Akwarium 35 l sześcian aquael przecieka z dołu. Mam zbiornik zapasowy 25l i dosłownie jednodniowe rośliny z in vitro A) naprawić zbiornik ( choć nie wiem czy się uda) i wrzucić je od razu spowr...

Stelaż pod akwarium

andrzejkowac w Szkło i meble · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 899
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...

Akwarium 90x50x50 + szafka lub stelaż

TenOdTego w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1750
Zostało wstępnie wybrane nowe akwarium - ROTALA SUPER PURE OPTI 90x50x50 Pytanie do doświadczonych osób bo sam nigdy z tym styczności nie miałem - co pod spód? Spawany stelaż stalowy wykończony płytą,...

Czy ta komoda wytrzyma 112l?

Bonz w Szkło i meble · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 7674
Witam, posiadam taką komodę: https://www.brw.pl/komoda-ronse-145-cm-z-2-drzwiami-i-3-szufladami-dab-san-remo-jasny,42060 na komodzie aktualnie stoją dwa zalane akwaria 45l oraz 25l i z komodą wszystko...

Akwarium i szafka diversa

Bzykachu w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1694
Witam! Zakupiłem akwarium profilowane diversa startup60 (z ramką) z szefką diversa comfort (z maskownica) Wymiary szafki i akwarium podawane były takie same po ustawieniu akwarium na szafce okazało s...

Statystyki

Ten temat przegląda 205 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570985
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36931

•  Najnowszy użytkownik: grzegorz_gąsior

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 205 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.