Zmętnienie wody - Forum roslinyakwariowe.pl P1 Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Zmętnienie wody

Liczba wyświetleń: 3755·Odpowiedzi: 26
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok
ostek Lublin

09 lut 2016, 20:34 Zmętnienie wody  (#1)  

Nie wiem czy dobry dział, jeśli nie trafiłem z wyborem z góry przepraszam.

Poniżej zdjęcie mojego baniaka. Dzisiaj mija 26 dzień od zalania. Cały czas utrzymuje się zmętnienie wody. Ponieważ tracę już cierpliwość chcę zacząć działać i wyklarować wodę. Pomysły mam dwa.

1) Lampa UV dedykowana do mojego filtra (Awuael FZN-2)
[Link niezgodny z regulaminem]

Pytanie czy nie zaszkodzi rybom i bakteriom nitryfikacyjnym w filtrze?

2) Zastosowanie jakiejś chemii do klarowania.

Pytanie jw. I druga kwestia to proszę o polecenie sprawdzonego środka, ja z tym nie miałem nigdy do czynienia

To zmętnienei odbiera mi całą przyjemnosc z założonego baniaczka. Jest to moj powrót do akwarystyki po wielu latach wiec prosze o pomoc :(

ostek
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Lublin

Anonim 43627

09 lut 2016, 20:58 Re: Zmętnienie wody  (#2)  

Niedawno pisałem z tą samą sprawą. U mnie pomogła lampa uv oraz podmiany wody 30% co dwa dni ale w twoim przypadku zmetnienie jest małe wiec nie wiem czy sprawy by nie załatwił wkład z węgla aktywnego.

Anonim 43627

weder Gdynia

09 lut 2016, 21:06 Re: Zmętnienie wody  (#3)  

Sprawdzonym środkiem na zmętnienia jest Tetra Biocoryn. Klaruje wodę bardzo skutecznie. Do filtra jako pożywkę Tetra Bactozym.
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.

weder
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdynia

Wspieram stronę kontem Premium

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

09 lut 2016, 21:20 Re: Zmętnienie wody  (#4)  

Lampa UV zabije ci wszystkie bakterie nitryfikacyjne.Daj po prostu węgla aktywnego do filtra który ni tylko wyklaruje Ci wodę a będzie stanowił niezłe podłoże dla bakterii :D

Albinn88
Ranga: Stały bywalec

Anonim 43627

09 lut 2016, 21:25 Re: Zmętnienie wody  (#5)  

Co do wybijania przez lampę bakterii nitrifikacyjnych to się kompletnie nie zgodzę stosuje ja przez tydzień non stop gdyby lampa zabijala bakterie to w tym momencie miałbym całą martwa obsadę z nadmiaru no2. Po za tym po co producenci robiliby produkt który szkodzi a nie pomaga?

Anonim 43627

09 lut 2016, 23:33 Re: Zmętnienie wody  (#6)  

Przyczyn może być kilka. Napisz co wlewasz do baniaka i czym nawozisz.
Bakterie nitryfikacyjne i prawidłowa praca filtra to podstawa. Tak jak było napisane zastosuj pożywkę do filtra.

hodochwast

ostek Lublin

10 lut 2016, 08:26 Re: Zmętnienie wody  (#7)  

hodochwast napisał(a):Przyczyn może być kilka. Napisz co wlewasz do baniaka i czym nawozisz.
Bakterie nitryfikacyjne i prawidłowa praca filtra to podstawa. Tak jak było napisane zastosuj pożywkę do filtra.

Do baniaka nie wlewam nic. Jest to akwarium oparte na ziemi ogrodowej, a wiec klasyczny low-tech.

Spróbuję moze tego węgla aktywnego. Mój Aquael FZN-2 ma dwa koszyczki na wkład filtracyjny. Jeden to jakies 1/3 objetosci filtra, drugi 2/3. W obu jako material filtracyjny zastosowano gąbkę. Jak uzyc wegla? Napelnic nim caly mniejszy koszyczek i wywalić gąbkę czy moze w inny sposob??

ostek

10 lut 2016, 09:23 Re: Zmętnienie wody  (#8)  

Jak nie masz innych problemów typu leczenie ryb czy krasnorosty to węgla Ci nie polecam. Również z tego powodu ze niczym nie nawozisz to ci wyłapie resztki Fe.
Rośliny będą miały gorzej.
Akwa na ziemi ogrodowej - tu potrzeba cierpliwości nie zawsze od razu woda jest klar.
Przyczyn szukałbym w filtrze, tam jest tylko gąbka.
Tam gdzie jest 2/3 miejsca to wypełnij ceramiką ale nie od razu. Na poczatek pół na pół z tą gąbką ktora tam już jest aby zachować namnożone bakterie nitryfikacyjne. To powinno poprawić filtrację.
W ogole to jak jest pojemność akwa?
Czy ten filtr aby nie za mały?

hodochwast

rafahgd Möckmühl

10 lut 2016, 11:03 Re: Zmętnienie wody  (#9)  

A czy badałeś poziom azotu i fosforu? Moim zdaniem tutaj też może leżeć problem, jestem zdania że akwarium na ziemi po pierwszych kilku dniach powinno zrobić się dużą podmianę (50%), z doświadczenia ze zbiornikiem na ziemi ogrodowej wiem że na początku wydostaje się dużo związków do słupa wody. Dodanie bakterii na pewno jest dobrym pomysłem, ja osobiście na start polecam zakupić fiolkę lub dwie Prodibio Biodigest.
Ostatnio edytowano 10 lut 2016, 11:32 przez rafahgd, łącznie edytowano 1 raz

rafahgd

Miasto: Möckmühl

ostek Lublin

10 lut 2016, 11:27 Re: Zmętnienie wody  (#10)  

rafahgd napisał(a):A czy badałeś poziom azotu i fosforu?

Nie badałem niestety. Podmiany robie co tydzien po 20%, na razie bez wiekszych efektow

hodochwast napisał(a):W ogole to jak jest pojemność akwa?

Baniak 112l, filtr FZN-2 czyli dedykowany do 40-200l. I tak skręcony na pół bo robi straszną pralkę w zbiorniku.

Czyli co?? Spróbować z wkładem z ceramiki i nie lac na razie zadnej chemii?

ostek

10 lut 2016, 11:43 Re: Zmętnienie wody  (#11)  

Tak jak koledzy polecili, preparaty ułatwiające start akwarium, bakterie do filtra jak najbardziej tak. To nie jest zła chemia, to akurat bardzo pomaga.
Ceramikę myślę że też większość Ci poleci .

hodochwast

ostek Lublin

10 lut 2016, 14:59 Re: Zmętnienie wody  (#12)  

A jak ulozyc warstwy - ceramikę dać na spód koszyczka i przykryć to gąbką/watą?? Przypominam ze to kaskada :)

ostek

weder Gdynia

11 lut 2016, 00:16 Re: Zmętnienie wody  (#13)  

hodochwast napisał(a):Jak nie masz innych problemów typu leczenie ryb czy krasnorosty to węgla Ci nie polecam. Również z tego powodu ze niczym nie nawozisz to ci wyłapie resztki Fe.
Rośliny będą miały gorzej.
Akwa na ziemi ogrodowej - tu potrzeba cierpliwości nie zawsze od razu woda jest klar.
Przyczyn szukałbym w filtrze, tam jest tylko gąbka.
Tam gdzie jest 2/3 miejsca to wypełnij ceramiką ale nie od razu. Na poczatek pół na pół z tą gąbką ktora tam już jest aby zachować namnożone bakterie nitryfikacyjne. To powinno poprawić filtrację.
W ogole to jak jest pojemność akwa?

Słuszna uwaga Fe zaliczane jest do metali ciężkich. To samo tyczy się wszelkiego rodzaju uzdatniaczy które je wiążą.
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.

weder
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdynia

Wspieram stronę kontem Premium

11 lut 2016, 08:27 Re: Zmętnienie wody  (#14)  

ostek napisał(a):A jak ulozyc warstwy - ceramikę dać na spód koszyczka i przykryć to gąbką/watą?? Przypominam ze to kaskada

Na spód daj gąbkę, lekko wypłukaną w wodzie akwariowej aby zostały tam bakterie. Woda przepływajac najpierw przez gąbkę zawsze zabierze trochę tych bakterii w kierunku ceramiki. Będzie szybszy start.
Na wierzchu dałbym trochę, nie za grubo gęstej włókniny filtracyjnej co wyłapie mechanicznie drobne pozostałości.
Włókninę możesz zmieniać częściej nie ruszając za czesto pozostałych wkładów. Włóknina może ciut zmniejszyć przepływ, to odkręcisz mocniej filtr, mówiłeś że ci pralkę robi :)
Ceramika docelowo ma być głównym medium filtracyjnym i powinna zajmować większość miejsca w filtrze. Powinna być jak najbardziej porowata. I tak jak mówiłem dołóż ją w dwóch etapach, nie od razu wszystko.

hodochwast

ostek Lublin

11 lut 2016, 08:32 Re: Zmętnienie wody  (#15)  

ostek napisał(a):A jak ulozyc warstwy - ceramikę dać na spód koszyczka i przykryć to gąbką/watą?? Przypominam ze to kaskada :)

Podpowie ktoś jak z tymi warstwami?

ostek

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

11 lut 2016, 08:47 Re: Zmętnienie wody  (#16)  

No masz wyżej napisane :)

hodochwast

11 lut 2016, 21:54 Re: Zmętnienie wody  (#17)  

Ja stosuje węgiel aktywny z powodzeniem w swojej kaskadzie,woda kryształ.Żelazo Ci wyłapie jak to koledzy napisali,ale w śladowych ilościach.Ale jakb nie było jak jego właściwości chłonne się skończą to będzie niesamowicie dobrym podłożem dla nitryfikatorów
(tradycyjna ceramika 650 m2/1l,a 1g węgla kokosowgego 1150 m2/g)

Jakby co to Ci to polecam :D

Albinn88

ostek Lublin
Ponieważ w moim baniaku po miesiącu od zalania ciągle utrzymuje się mena woda postanowiłem zmienić wkład filtracyjny w mojej kaskadzie.

Kaskada to Aquael FZN-2, a wkład filtracyjny to wyłącznie gabka.

Koszyczki na wkłady są dwa: mały (1/3) i duży (2/3)

Chcę do kaskady włożyć Purigen gdyż czytałem o jego magicznych właściwościach, również na tym forum. Chcę zastosować również ceramikę bo być może sama gąbka się u mnie nie sprawdziła jako podłoże do rozwoju bakterii nitryfikacyjnych. Do tego coś do filtracji mechanicznej (gąbka, wata).

Pomócie mi to poukładać w koszyczkach. Jak będziecie układać warstwy to liczmy od dołu do góry.

Z góry dzięki i czekam na propozycje wypełnienia mojej kaskady :)

Poniżej zdjęcie mojego baniaczka miesiąc po założeniu.

ostek

Już Ci pisałem w poprzednim wątku co założyłeś.
Od dołu:
1. Gąbka która jest do tej pory w filtrze
2. Ceramika.
3. Ewentualnie purigen.
4. Włóknina, nie za grubo.

Pamiętaj że purigen działa przez jakiś czas, następnie trzeba regenerować.
Używałem go wiele razy i doszedłem do wniosku że klarowna wodę możesz uzyskać przez:
1.Dobrą stabilizację akwarium
2.Dobrze dobraną (nie za dużą) obsadę ryb.
3.Dobrą filtrację.

hodochwast

ostek Lublin
hodochwast napisał(a):Już Ci pisałem w poprzednim wątku co założyłeś.
Od dołu:
1. Gąbka która jest do tej pory w filtrze
2. Ceramika.
3. Ewentualnie purigen.
4. Włóknina, nie za grubo.

Chodzi mi o rozłożenie wszystkich mediów filtracyjnych na dwa koszyczki. Purigen ma być nie ewentualnie a już się zdecydowałem. O regeneracji wiem

ostek

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

IMG_20251009_123256.jpg

Sun Sun CUP-807 - wilgoć i krople wody w tubie

Zenon 63 w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4439
Witam. Mam pytanie odnośnie filtra z lampą UV Sun Sun CUP 807. Czy wilgoć i woda gromadząca się w tubie ochronnej żarnika UV to normalne i bezpieczne zjawisko ? Póki co testuję to urządzenie poza ak...
YouTube

Film Zawartość tlenu a temperatura wody.

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1608
Hej Fajnie wyjaśniono na filmie. Miłego oglądania. ?si=zh0luzDKReaYuWaT
YouTube

Dlaczego podmiana wody jest ważna.(Film)

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1276
Hej Niestety po niemiecku, ale bardzo fajnie wyjaśnione. ?si=GrEbIMWNeOFZ0fp5
YouTube

(Film) Cyrkulacja wody w akwarium (J. niemiecki)

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1212
Cześć Jak prawidłowo podłączyć wlot i wylot z filtra,aby cyrkulacja w akwarium była optymalna. Bardzo fajnie wyjaśnione. &t=?si=dd0papmD1itR6gNP
YouTube

Wylot kielichowy a przepływ wody

bartosz34 w Filtracja · Odpowiedzi: 51 · Wyświetlenia: 19952
Pytanie do tych którzy maja taki wylot. Czy macie jakieś obserwacje, że kielichowy wylot znacznie ograniczył przepływ wody w filtrze? Chodzi mi o litry/h bo że siła strumienia na wylocie jest mniejsza...
1694531619162.jpg

Biotop czarne wody wkład do filtra

guzi75 w Filtracja · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 5433
Witam, czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy jeśli użyję w biotopie czarnych wód, wkład QUALDROP HexPure a chodzi o związki azotu,chce kontrolować poziomy NH4, NO2 i NO3, czy nie wyklaruje wody mi z garbn...
IMG-1461 (Medium).jpg

RODI - cofanie wody

szkot w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2611
Dzień dobry Ostatni etap filtracji RODI żywica umieszczona jest w przeźroczystej tubie. Po zakończeniu filtracji obserwuje cofanie wody z tego ostatniego modułu, tak że przez następne dwa tygodnie ży...

Jaki minimalny przepływ wody w kubełku dla 300 litrów?

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5049
Cześć Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...

Ile zeolitu na 112 litrów wody w akwarium?

Anonim 59529 w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3768
Witam Posiadam 112 litrowe akwarium. Jako filtracje to mam kubełek Eheim Professional 4+ 2271 ,od jakiegoś pół roku stosuje zeolit w filtrze który co 2,5 miesiąca wymieniam. Ostatnio czytałem na stro...

Przepływ wody w filtrze

guzi75 w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1504
Witam czy ma ktoś używa filtrów Ikola Classic. Interesują mnie jeden z dwóch 250 lub 350 bardziej 350, tylko chodzi, o realny przepływ wody wiem, nieraz były tematy poruszane itd. ale chodzi o te dwa ...

Statystyki

Ten temat przegląda 231 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570950
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 231 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.