|
|
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam, chciałam się pochwalić nową lampą zrobioną na zamówienie przez męża - mojego oczywiście  Wykonana z pełnego bloku aluminium na maszynie CNC, z nóżkami z pleksi, 45 W, z diodami power LED (Epiled) 8500/6500 full spectrum, podzielona na dwie sekcje zasilania 30 W i 15 W z pełną regulacją mocy świecenia obu kanałów. Diody zasilane prądowo poprzez 2 drivery - roślinki są zadowolone, ja również  A że jestem estetką lampa musiała być wykonana na wysokim poziomie  Dotyczy to również butli CO2, którą sama "upiększyłam" szyjąc dla niej ozdobny rękaw. Pozdr
-
Monica
●
- Ranga: Początkujący
Lampa ekstra. Najlepsza DIY jaką widziałem. Jedynie co mi nie pasuje to te napisy, lepiej by było bez nich, została by zachowana całkowita minimalistyka. A rękaw dla butli... ciekawy pomysł, chociaż nie wiem po co  No chyba, że masz ją poza szafką.
-
maniak344
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Gorlice
Jaki jest całkowity koszt lampy?
-

dhanyy
●
- Ranga: Stały bywalec
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Butlę CO2 mam na zewnątrz. Odnośnie kosztu lampy: zakupione zostały diody i drivery, robocizna i Alu we własnym zakresie wykonane w pracy.
-
Monica
●
Witam Lampa bardzo ładna  .Szkoda źe nie na lepszych chipach ledowych , bo te według mnie , jak się ma okazje porównać do innych są słabe i dla odbioru wizualnego akwarium i dla roślin. Pozdrawiam Bent
-

Bent423
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Wałbrzych
Lampa super, ale wypadałoby zobaczyć jak świeci nad baniakiem. 
SNOW PATROL

-

Armek
●
Co do diod to nie narzekam, barwa ładna a roślinki rosną. Jutro mogę zrobić zdjęcie lampy nad akwarium, ale to nie odda jej mocy. Świece na 2/3, a jest super jasno.
-
Monica
●
Fajna lampeczka:) Czy tam ja dobrze widze zielone ledy? Pierwsze co mi przyszlo na mysl jak zobaczylem to kratka wentylacyjna ze starych drzwi od lazienki 
-

michalakwa
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Bournemouth
Zapomniałem jeszcze dopytać jaki jest ilościowy skład poszczególnych barw i ich rozmieszczenie, no i wymiary zbiornika.
SNOW PATROL

-

Armek
●
Monica napisał(a):Co do diod to nie narzekam, barwa ładna a roślinki rosną. Jutro mogę zrobić zdjęcie lampy nad akwarium, ale to nie odda jej mocy. Świece na 2/3, a jest super jasno.
Tak się wydaję , dopóki nie porówna się z innymi lepszymi chipami ledowymi . Nie mając porównania , owszem może się wydawać że jest dobrze i ładnie . Moc lampy a jakość światła dla roślin i do odbioru wizualnego akwarium to dwie różne sprawy. Na fotkach w necie i filmikach różnicy między tanimi chinskimi ledami i tymi lepszymi zbytnio nie widać , ale w rzeczywistości jest tak duża że chinskich ledów nie użyłbym do budowy lampy nawet wtedy , gdyby rozdawali je za darmo . Twoją lampę bardzo dobrze można porównać z wyglądu do auta np ferrari ale z zamontowanym dwusuwowym silnikiem od syrenki 105. Pozdrawiam Bent
-

Bent423
●
Hej Monica- lampka super. Rozumiem że akwarium "twoje". Wstaw koniecznie zdjęcia jak całość się prezentuje. Bent- następna będzie lepsza, wszak człowiek uczy się na błędach:)
-

Biegronka
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Kwidzyn
Konia z rzędem temu kto rozpozna wizualnie (na oko) chip rożnych firm o tej samej temperaturze np:6500K. Oczywiście po ustawieniu na ta sama moc. Nie twierdze,ze są takie same,ale rozpoznać to gołym okiem to na prawdę trzeba mieć 6 zmysł. Lampka bardzo estetycznie wykonana jednak można było dołożyć trzeci driver żeby moc regulować każdy kolor osobno.Chyba ze tak jest a na fotce ,tylko sa dwa. Jednak baza jest,a sterowanie jak i diody można sobie wymienić w razie potrzeby. p.s Nie doczytałem,ze zamontowane sa full spektrum
-
grzeniu 73
●
Biegronka napisał(a):Hej Monica- lampka super. Rozumiem że akwarium "twoje". Wstaw koniecznie zdjęcia jak całość się prezentuje. Bent- następna będzie lepsza, wszak człowiek uczy się na błędach:)
Napisałem tylko swoją ocenę po rocznych bojach z różnymi chipami led i wydaniu na nie dość dużych kwot pieniężnych:(. Jest takie fajne przysłowie z ładnej miski się nie najesz i bardzo dobrze pasuje do tej lampy ( chodzi o rośliny i wizualny odbiór akwarium) bo to ze ładnie wygląda nie znaczy że ładnie podświetla słup wody i ma odpowiednie spektrum światła dla roślin . Według mnie nie.
-

Bent423
●
grzeniu 73 napisał(a):Konia z rzędem temu kto rozpozna wizualnie (na oko) chip rożnych firm o tej samej temperaturze np:6500K. Oczywiście po ustawieniu na ta sama moc. Nie twierdze,ze są takie same,ale rozpoznać to gołym okiem to na prawdę trzeba mieć 6 zmysł. Lampka bardzo estetycznie wykonana jednak można było dołożyć trzeci driver żeby moc regulować każdy kolor osobno.Chyba ze tak jest a na fotce ,tylko sa dwa. Jednak baza jest,a sterowanie jak i diody można sobie wymienić w razie potrzeby. p.s Nie doczytałem,ze zamontowane sa full spektrum
Ja rozpoznam i tak naprawdę jest to bardzo łatwe( ale nie na fotkach i filmikach w sieci tylko w realu) i wystarczy jeden rzut oka na akwa . Bardzo łatwo rozróżnić chipy np . samsunga , cree , i daremne chinskie power ledy . I każdy mając możliwość porównania nie będzie miał z tym problemu bo tak duże są różnice .
-

Bent423
●
No to zazdroszczę. Za groma nie mogę poznać Cree XP-G i jakiejś chińskiej jak nie spojrzę na diodę. Moze mi sie takie chinskie trafiły.Chociaż one wszystkie w chinach produkowane.
-
grzeniu 73
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
grzeniu 73 napisał(a):No to zazdroszczę. Za groma nie mogę poznać Cree XP-G i jakiejś chińskiej jak nie spojrzę na diodę. Moze mi sie takie chinskie trafiły.Chociaż one wszystkie w chinach produkowane.
Nie wiem gdzie kupiłeś diody cree , ale jest bardzo dużo podróbek chinskich między innymi na Aliex . Podrabiają też samsunga , a że każdy patrzy na cenę więc jest bardzo prawdopodobne że większość kupuje podróbki . A różnice świecenia między różnymi producentami chipów widać bardzo dobrze ,o ile są oryginalne .
-

Bent423
●
To jak kupować żeby nie naciąć się na podróbki
Szybko wysłane z telefonu
-

leeusr
●
Lampka rewelacja Wykonanie na najwyższym poziomie. Pozazdrościć 
-
krzysiek2301
●
Powiązane tematy
Witam szanownych zielarzy.Ostatnio na kilku forach zauważyłem coraz częściej zamiast HQI czy t5 ,t8 zaczyna być stosowane oświetlenie dzienne LED
Czy ktoś z was to już stosuje ? Jaki efekt wzrostu ro...
skylight-parmaster-lampa.jpg
Skylight PARMASTER to lampa LED do zadań specjalnych - miękkie, równomierne światło z odbłyśników i soczewki pokrywają duży obszar nawet w szerokich akwariach co nawiązu...
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/aquael-leddy-slim-bt-inteligentne-belki-led-z-wrgb-i-uv-a_1_intro.jpg
Nowa generacja kultowych belek Aquaela. Aquael zaprezentował nową linię oświ...
Szanowni zainteresowały mnie belki led takie na 120cm długości sprzedawane w granicach 500 600zl znanych firm .Chciałbym zapytać posiadaczy jaka jest zywotnosc takich lamp .Przykładowo przy świeceniu ...
Witam,
szukam porad odnośnie doboru oświetlenia do akwarium o głębokości 70cm.
Wiem że to głębokie akwarium na hodowlę roślin, ale nie planuję żadnych wysoko wymagających roślin, a i bez trawnika też...
Robię dla kolegi lampkę led na profilu wide do pokrywy 80 cm, znalazłem taśmę led 5630 opisana jako GROW, gdzie na przemian są diody czerwone i niebieskie:
Taśma led Grow.PNG
Zastanawiam się czy jed...
Witam Szanowne Grono :)
Noszę się z zamiarem upgradu mojego oświetlenia.
Akwa to high tech o wym 200x40x60
Wtej chwili oświetla go belka na profilu 160 mm długa na 180 cm a na niej 88 power led 3...
Dzień dobry, zakładam akwarium i zastanawiam się nad oświetleniem pod pokrywę myślę o 2x Aquael Leddy Tube Retrofit Plant 2.0 14W + np AquaEl LEDDY TUBE Day & Night 14W czy 2x Aquastel oświetlenie...
Witajcie
Po 15 latach wracam znowu do akwa;) i chce własnoręcznie zrobić sobie belkę oświetleniową na diodach powel led. Akwarium o długości 60cm i szer. 30 cm. Większośc materiałów mam (pozostałoś...
Witam,
Planuję powrót do akwarystyki po latach. Najprawdopodobniej wybiorę zbiornik VIV 80x45x45.
Chcę wykonać pokrywę z własnym oświetleniem LED (DIY). Na razie nie chcę rozmawiać o doborze diod / dr...
|
|