Problem z identyfikacją glonów - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Problem z identyfikacją glonów

Liczba wyświetleń: 15210·Odpowiedzi: 48
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Witam
Proszę o pomoc w identyfikacji glonów występujących u mnie w akwarium. Akwarium LT 240L. Proszę o pomoc jak z nimi walczyć.

maveric4
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Krasnorosty, pousuwaj zainfekowane liście, węgiel do filtra, przedawkowanie easy carbo może pomóc. Usuwaj z wody szczątki roślina i pilnuj regularnych podmian.

Lali75
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Dzięki za szybką odpowiedź.
Ciężko będzie z tymi roślinami bo prawie wszystkie liście są nimi pokryte, Co do węgla to dzisiaj będzie wymiana. Istnieje możliwość odratowania tych roślin jeżeli obetnę wszystkie liście? Czy wypuszczą nowe?

maveric4

maveric4 napisał(a):Dzięki za szybką odpowiedź.
Ciężko będzie z tymi roślinami bo prawie wszystkie liście są nimi pokryte, Co do węgla to dzisiaj będzie wymiana. Istnieje możliwość odratowania tych roślin jeżeli obetnę wszystkie liście? Czy wypuszczą nowe?

Spokojnie możesz je ogołocić, zostaw tylko kłącze
Na jpg tego dobrze nie widać ale na żabienicach masowe braki potasu. POtas jest pierwiastkiem mobilnym roślina w przypadku braku tego pierwiastka transportuje go do młodych liść stare robią się martwe stąd atak krasnorostów, one uwielbiają takie liście. Proponuje tez uzupełnić braki potasu.

Lali75

Jaka masz filtracje? Przede wszystkim wyczyść filtr

dhanyy
Ranga: Stały bywalec

Bardzo dziękuje za odpowiedzi.
Jeżeli chodzi o wkłady w filtrze to: 2 x gąbka, 1 x węgiel aktywny, 1 x ceramika.
Filtr Tetra ex1200. Proszę o podpowiedzi jeżeli mam coś z tych wkładów wymienić.

maveric4

maveric4 napisał(a):Bardzo dziękuje za odpowiedzi.
Jeżeli chodzi o wkłady w filtrze to: 2 x gąbka, 1 x węgiel aktywny, 1 x ceramika.
Filtr Tetra ex1200. Proszę o podpowiedzi jeżeli mam coś z tych wkładów wymienić.

Przede wszystkim oczyść filtr i pilnuj wymiany węgla co 4 tygodnie, reszta wyżej. Po skończonej kuracji wyjmij węgiel i zastąp go np ceramika

Lali75

Jak najlepiej uzupełnić potas?

maveric4

Slavecky Warszawa
Potas najprościej w płynie. Popytaj w kazdym akwarystycznym coś mają i stosuj wg instrukcji. Na początek możesz spokojnie 10-20% przedawkować.

Do tego polecam.... Wodę utlenioną :) mam 240 i zlikwidowałem prawie wszystkie krasnale... :)
a) napełnij dużą strzykawę z gruba igłą
b) wyłącz filtr
c) łapa do baniaka i z bliskiej odległości polewasz zainfekowane roślinki + przedmioty, korzenie etc
d) po 1-2 dniach krasnale robia się.... krasne lub szare i odpadają lub możesz je usunac mechanicznie (paluchami?) :-)

Spokojnie możesz zużyć 1 standardowa buteleczkę dziennie :)
Przetestowane

No i popraw parametry wody... :)
S.
ps. + to co koledy powiedzieli o filtrach :)

Slavecky
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Warszawa

Witam. Dzięki za wszystkie uwagi i porady. Dwa dni walki z baniaczkiem. Dolałem potas, odmuliłem dno, podmiana wody. Wyczyściłem filtr, wymiana węgla i zamiast gąbek wrzuciłem ceramikę. Liście w glonem odcięte pozostawione tylko kłącza. Zobaczymy co będzie się działo. Jutro będę testował wodę utlenioną.

maveric4

maveric4 napisał(a):Witam. Dzięki za wszystkie uwagi i porady. Dwa dni walki z baniaczkiem. Dolałem potas, odmuliłem dno, podmiana wody. Wyczyściłem filtr, wymiana węgla i zamiast gąbek wrzuciłem ceramikę. Liście w glonem odcięte pozostawione tylko kłącza. Zobaczymy co będzie się działo. Jutro będę testował wodę utlenioną.

Ja bym teraz wody nie lala, odczekaj jak będą dalej masowo wychodzić to wtedy chemia

Lali75

Filipesku Gdansk
Lali75 napisał(a):
maveric4 napisał(a):Witam. Dzięki za wszystkie uwagi i porady. Dwa dni walki z baniaczkiem. Dolałem potas, odmuliłem dno, podmiana wody. Wyczyściłem filtr, wymiana węgla i zamiast gąbek wrzuciłem ceramikę. Liście w glonem odcięte pozostawione tylko kłącza. Zobaczymy co będzie się działo. Jutro będę testował wodę utlenioną.

Ja bym teraz wody nie lala, odczekaj jak będą dalej masowo wychodzić to wtedy chemia

O jakiej chemi ty mowisz kolezanko.Sa proste sposoby na walke z glonami wlacznie z pyleniem szyb.Stosunek no3 i po4 to podstawa w walce z glonami kazdego pochodzenia.Wypisujac słowa chemia zakłmaujesz prawa natury.Nie mow ze miałaś coś innego na myśli Lali75.Pochopne przemyslenie.Wyciecie bylo nie uniknione jednak co2 i carbo podawałbym w przedawkowanych dawkach przez 3dni i podmiana i tak przez rydzien.Potem pomiar wody i testy oczywiscie!!!Nawozenie i testy pomoga w rozwiazaniu problemu.Dodajac wode utleniona do swierzo pocietych roslin mozesz doprowadzic do uszkodzen i opóźnień w zdrowym wzrośnie. Pamietaj ze przy podcieciu musisz zadbac o podawanie potasu!!!

Filipesku

Miasto: Gdansk

Filipesku Gdansk
Lali75 napisał(a):

O jakiej chemi ty mowisz kolezanko.Sa proste sposoby na walke z glonami wlacznie z pyleniem szyb.Stosunek no3 i po4 to podstawa w walce z glonami kazdego pochodzenia.Wypisujac słowa chemia zakłmaujesz prawa natury.Nie mow ze miałaś coś innego na myśli Lali75.Pochopne przemyslenie.Wyciecie bylo nie uniknione jednak co2 i carbo podawałbym w przedawkowanych dawkach przez 3dni i podmiana i tak przez rydzien.Potem pomiar wody i testy oczywiscie!!!Nawozenie i testy pomoga w rozwiazaniu problemu.Dodajac wode utleniona do swierzo pocietych roslin mozesz doprowadzic do uszkodzen i opóźnień w zdrowym wzrośnie. Pamietaj ze przy podcieciu musisz zadbac o podawanie potasu!!!

Filipesku

Filipesku napisał(a):
Lali75 napisał(a):

Dokładnie napisałam to co myślałam, nie ważne czy to woda utleniona czy inne dziadostwo, uważam że w tym wypadku zbiornik wyjdzie na prosta przy zachowaniu wcześniej opisanych zasad.
Wiesz co woda utleniona robi ze skrzelami ryb? a ja wiem i wiem jak wyglądają skrzela takiej ryby po jej użyciu, i uwierz mi to nie jest przyjemny widok. Gdyby było tak jak piszesz femanga sprzedawałabym buteleczki na krasnorosty z wodą utlenioną w środku jako super środek na glony.
To że ryba nie zdycha po takich zabawach nie świadczy o tym, że jest to bezpieczne, po prostu rybole to mocne stworzenia.
Zbiornik był brudny, w filtrze siedział stary węgiel, masywne braki potasu powodowały, że cześć obumartych liści produkowała duże ilości DOC. Leczy się przyczynę a nie skutki. Przyczyny zostały usunięte więc zbiornik powinien wyjść na prostą, może trochę więcej czasu to zajmnie, ale bez katorgi dla ryb, dla mnie lanie byle czego do akwa to ostateczność a nie konieczność, kiedy przyczyny które usuwamy nie pomagają. Tu nawet nie dajesz czasu na sprawdzenie od razu lać.
Wiec nie pisz bzdet, bo nie wiesz co piszesz pogadaj sobie z ichtiologem i spytaj jak działa woda utleniona na skrzela ryb.

Lali75

Filipesku Gdansk
Lali75 może i woda utleniona ma negatywny wpływ na skrzela ryb i chyba każdy to wie bo przecież jest to nic innego jak środek medyczno-odkarzajacy:-) ale teza że chemia na glony to ostateczność. Nie zgadzam sie. Spójrz sie na te zdjecia i pomysl.Na dnie brunatnice, krasnorosty prawie wszędzie:-(, gatunki roslin powoli rosnace-przepraszam Pare roslinek.Nie ma się co tu dziwic ze jest tak a nie inaczej.Atak baniaka chemia na glony które są spowodowane błędami w jego prowadzeniu!!!!!!!! Złe nawożenie i relacje no3 i po4 zachwiane!!!!, Doc nie wiem gdzie tu wystepuje bo brak roslin, brak testów a to by pomogło, brak pewnie systematycznej podmiany wody i jeszcze wegiel w filtrze!!!!!!!!! No i amen :mrgreen: na efekty nie trzeba było czekać długo.Autorowi proponuje jeszcze dokupienie z paru roslin szybko rosnacych bo inaczej znów będzie powrót do punktu wyjscia!!! I oczywiście jedna sprawa która przeważa w tych błędach to brak wiedzy.Czytamy i jeszcze raz czytamy a wiedza przyniesie efekty bo te krasnorosty nie są tam 1 lub 2 dni i systematyczność koledzy nowicjusze.Pozdrawiam i życzę aby problem znikł jak najszybciej jednak bez wiekszej obsady roslin wraz z nawozeniem dorobisz sie nowych problemow.Uwierz mi bo tez kiedyś byłem nowicjuszem :roll:

Filipesku

fleelf Rumia
Rośliny i jeszcze raz więcej roślin! W tym akwarium nie ma co wygrać wojny z glonami, przy takiej ilości - akwarium skazane na porażkę z glonami. Poczytaj na portalach wymiany lokalnej - tam jest roślin z przycinki bez liku i to w rozsądnych cenach - powodzenia!

fleelf

Miasto: Rumia

Akwarium już uporządkowane, wody utlenionej narzazie nie używałem. Codziennie dawka potasu w ilości około 6ml i easycarbo. W nawiązaniu do Waszych bardzo pożytecznych uwag i porad proszę jeszcze o klika wskazówek:
1.) po jakim czasie wyjąć węgiel aktywny z filtra i czym go wtedy zamienić?
2.) jakie rośliny szybkorosące byście proponowali?
3.) jak często robić podmiany wody i w jakiej ilości?

maveric4

Filipesku Gdansk
maveric4 napisał(a):Akwarium już uporządkowane, wody utlenionej narzazie nie używałem. Codziennie dawka potasu w ilości około 6ml i easycarbo. W nawiązaniu do Waszych bardzo pożytecznych uwag i porad proszę jeszcze o klika wskazówek:
1.) po jakim czasie wyjąć węgiel aktywny z filtra i czym go wtedy zamienić?
2.) jakie rośliny szybkorosące byście proponowali?
3.) jak często robić podmiany wody i w jakiej ilości?

Co do twoich pytan mozna znalesc pewne odpowiedzi.
1- w trybie natychmiastowym wrzuć ten wegiel aktywny!!!!!
2 - potas zostaw na tym poziomie ale go mierz minimalnie do 15mg/l
3 - podmiany co tydzien jak sie ustabilizowalo ale kontroluj no3 po4 Podstawa w wygranej w 100% z tym cholerstwem.
4 - rosliny musisz sam poszukac bo moze masz inny gust i lepiej twórz aranz sam!!!! Na stornie RA znajdziesz odpowiedz przy zdjeciach i opisach
5 - jak dodasz roslin podrzuc ogrodkowi Makro bedzie potrzebne!!!!
6 - dla aktualnych roslin podrzyc pod korzenie kulki.
7 - powodzenia w hodowli i pamietaj czytaj, rob testy i je zapisuj, Co2 na poziomie 30mg/l, oraz wykonuj korekty nawozenia wzgledem zapotrzebowania. :mrgreen:

Filipesku

Co zamiast węgla?
Jakie kulki byś polecił?

maveric4

kprusak Venlo
Filipescu, pisząc o kontrolowaniu po4 i no3 masz na myśli że te związki mają wpływ na powstawanie krasnorostów?

kprusak
Ranga: Znający temat

Miasto: Venlo

Dalsza część dyskusji jest dostępna po zalogowaniu

Ten wątek zawiera 49 odpowiedzi...

i dołącz do nas — to bezpłatne i zajmuje minutę.

Powrót do Glony

Powiązane tematy

639df487-9649-493b-aef2-682226fbcbf4.jpg

Rozpoznanie rodzaju glonów

filip_matłas w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 670
Cześć, jestem początkującym w tym hobby i mam problem z glonami. Chciałbym poprosić o pomoc w rozpoznaniu rodzaju glonów jakie pojawiły mi się w akwarium i jak sobie z nimi poradzić.
1.jpg

Pomoc w identyfikacji glonów (wgraj zdjęcie)

Piotr Baszucki w Glony · Odpowiedzi: 3402 · Wyświetlenia: 1447798
identyfikacja-glonow.jpg Wątek do identyfikacji glonów. Wgraj zdjęcie i poproś o identyfikację glonów, następnie sprawdź skuteczną metodę zwalczania korzystając z poradnika
20250709_200422.jpg

Problem z glonami i roślinkami

pening270 w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4260
Hej, mam ogólny problem z glonami, i roślinami w moim 240l zbiorniku. Robię podmiany co tydzień około 80 litrów odstanej wody, dodaje połowę zalecanej dawki przez producenta uzdatniacza, a i tak glony...
20250628_113227.jpg

Wysyp glonów w akwarium - potrzebne wsparcie

Akwarysta240 w Glony · Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 12858
Cześć wszystkim, założyłem 4 miesięce temu akwarium 240L. Podłoże aktywne Jokuchi Jiban Soil, pod nim lawa wulkaniczna, Filtracja Oase 600 kubeł , wyylot nad powierzchnią aby było duże falowanie wody,...
20241201_211540.jpg

Identyfikacja + jak się pozbyć

Piotr10393 w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 5672
Cześć, pojawiło mi soe coś takiego jak na zdjęciu ostatnio w akwarium. Prośba do doświadczonych, co to za glon i jak się pozbyć, pozdrawiam.
IMG_20241213_182009.jpg

Problem z glonami?

czarny2100 w Glony · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5301
Czesc, Mam akwarium od 40 dni 72 l No3-5 Po4-0 mierzone testami z zoolek,czytałem że testy do bani więc będę musiał się zaopatrzyć w coś lepszego K- 8 Fe-4 Podłoże JBL AquaBasis Plus Jeśli chodzi o C...
20241022_221131.jpg

Inwazja glonów

DexTrase w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2107
Witam. Od początku założenia akwarium czyli od pół walczę z glonami, jednak walka jest bezskuteczna. W akwarium jest inwazja krosnorostów, glonów nitkowatych, zielonego osadu na szybach i pewnie coś j...
IMG_20240528_123929.jpg

Problem z glonami

Lejla w Glony · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 7358
Witam, w lutym tego roku założyłam akwarium 240l i od około miesiąca mam problem z glonami które są na częściach filtra, korzeniu, roslinach i szybach. LED to sinkor 35w Filtr tetra ex 1000 Ph to oko...
20240428_143058.jpg

Identyfikacja glonów(?)

Jacaerys w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2342
Witam, Czy byłby ktoś w stanie pomóc mi zidentyfikować dziwny nalot na roślinach? Jest to jakiś rodzaj glonów. Oprócz niego pojawiły się też glony na korzeniu. Akwarium jest nowe, ma jakieś 3 tygodn...

problem z okrzemkami1111

staff-1985 RK w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2997
akwarium 60/30 -oświetlenie około 60 watt led korea samsung led naturalne świeci okolo 10H. Podłoże -substrat podżwirowy JBL Basis + zwykły żwir płukany + lava soil podłoże aktywne AquaForest + p;aża ...

Statystyki

Ten temat przegląda 420 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571614
 •  Liczba wątków: 49481
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: michal_ramola

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 420 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.