80l akwarium - dobór oświetlenia i nawożenia
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Posiadam akwarium 80l , podloze to complete substrate tetra, roslinki Eleocharis acicuileris, Bacopa caroliniana, Pogostemon erectus. Oswietlenie sam montowalem, ja rzeniowki 3x18 w i jedna mniejsza 24w. Akwarium wyglada srednio , ale postaram sie doprowadzic do ladu. Za tydzien bede mial blutle z co2 , dotychczas mam bimbrownie. Mam cala linie nawozow Easy-life oraz testy na No3,NH3 ph,Po4 No2,KHGH oraz Fe Prosze mi powiedziec, jakie powinienem miec odpowiednie parametry danych pierwiastkow i czy Oswietlenie nie jest za slabe 
-
Gracjan1990
●
- Ranga: Początkujący
Pytając o oświetlenie czekasz chyba na pochwałę - jednak walnąłeś sobie samobója i za tydzień nim tą butlę rozkręcisz to z akwarium pozostaną jeszcze większe zgliszcza. ... ;P Dobrze rozumiem że masz ponad 84W światła na swoje 80L wody?>
Co do parametrów nikt nie przewidzi czego potrzebuje Twoje akwarium - sprawdz sobie jednak pH/gH/kH bo to są według mnie wyznaczniki jak nawozić i jakie parametry trzymać. Są odstępstwa i doświadczony pójdzie pod prąd ale może Ty trzymaj się zasady: Im woda bardziej twarda i z wyższym pH tym większe stężenia subst odżywczych.
-

ArturI
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Cegłów
Czyli mam rozumiec ze mam za duzo swiatla? Swiece 10 godzin dziennie,podmiana wody co tydzien 10 l z 80l. Zrobie testy jutro i napisze jakie sa wyniki licze na jakas pomoc i podpowiedzi co i jak mam zrobic zeby bylo dobrze
-
Gracjan1990
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Zrobilem testy wodyPH-8 KH-13 GH-11 Nh3-0 No2-0,025 No3-10 Po4-0,25 Fe-0,0 Takie wyniki mi wyszly tylko nie wiem czemu Fe=0,0 ;D w niedziele dolewalem zelaza. Prosze o rady co do paramatrow i czy to moje oswietlenie jest odpowiednie 3x18w i jedna mniejsza 24 w w zbiorniku 80 l
-
Gracjan1990
●
Rosliny potrafią szybko wchłonąć żelazo. Nawet kilka godzin po dolaniu może być trudno zmierzyć. Wyniki całkiem w normie. Pilnuj NO3 aby nie było większe niż teraz. PO4 można dać 0,5 -1 Żeby pomóc Ci dobrać cokolwiek potrzebujemy dobry opis akwarium i zdjęcia.
-

hodochwast
●
- Ranga: Stały bywalec
Rosliny sa w kiepskim stanie  ale mysle ze da sie to naprawic. Troche ich malo ale moge dosadzic jak trzeba;) Pod zwirkiem mam substrat complete Tetra 2 filtry jak widac ale zmienie na zewnetrzny. Podlacze co2 z butli no i nawozy. Caly czas mnie zastanawia co z tym moim oswietleniem Czy za malo czy mam dolozyc ???
-
Gracjan1990
●
Kilka moich sugestii... Pierwsza sprawa o którą pytałeś - światło - masz go aż nadto, wychodzi Ci 1 Watt na litr wody... Druga rzecz - przytnij te rośliny z lewej strony... urosły Ci długie baty i wygląda to paskudnie. Przytnij o połowę i końce ponownie zasadź w podłoże. Wtedy się to ładnie zagęści i poza tym dobrze wpłynie na kondycje tych roślin. Trawnik też wypadałoby ogolić bo wygląda jak pole pszenicy po wichurze które rolnik zapomniał pod koniec lata przejechać kombajnem (no bo jak to kurde inaczej określić?  ).
-

antipathiQue
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Rybnik
Zrobie jak radzisz, Co to oswietlenia mialem ustawione na 10 h. Teraz ustawie na 8h i zobaczymy jakie beda efekty dobrze mysle?
-
Gracjan1990
●
Wyłącz jedną swietlówkę. I ogranicz święcenia do 8 godzin. Wtedy wszystko będzie się działo spokojniej.
-

antipathiQue
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Rybnik
Powiązane tematy
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
Witam, jak można poprosić o poradę, jakie oświetlenie wybrać do akwarium? Około 500l
140 długość
50 szerokość
75 wysokość
Witam serdecznie
Planuję zmontować belkę na power ledach. Przejrzałem wiele forów, łącznie z tym, w poszukiwaniu inspiracji, jednak chciałbym prosić Was o ocenę i podpowiedzi.
Zacznę od początku, c...
Witam, posiadam lampę Chihiros Led Rgb C II Serie 20-36Cm 20W, oraz akwarium 22L 36x22x28cm.
W akwarium posadziłem Micranthemum tweediei Monte Carlo (in-vitro) i Rotala rotundifolia BLOOD RED (in-vitr...
Hej
Jeśli jesteś ciekawy jak świecą topowe marki to obejrzyj te porównanie. &t=?si=9eszQrLYDkU5Ifdu
Witam Szanowne Grono :)
Noszę się z zamiarem upgradu mojego oświetlenia.
Akwa to high tech o wym 200x40x60
Wtej chwili oświetla go belka na profilu 160 mm długa na 180 cm a na niej 88 power led 3...
Dzień dobry, szukam niedrogiego oświetlenia do akwarium, zastanawiam się nad sinkorem. Mógłby ktoś wypowiedzieć się czy warto? (Posiadam Anubiasy, kryptokoryna wendtii green, limnophila sessiliflora, ...
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Witam serdecznie, na wstępie proszę o wybaczenie za popełnione błędy (np. nie ten dział, głupie pytania itp.). Jest to mój pierwszy post.
Posiadałem akwarium 126 litrów, rośliny anubiasy (różne odmian...
|
|