Podłączenie dwóch filtrów do jednej deszczownicy - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Podłączenie dwóch filtrów do jednej deszczownicy

Liczba wyświetleń: 6196·Odpowiedzi: 4
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Wygląd listy:
GP Krosno
Dokupiłem drugi kubełek i będą dwa Eheim 2217 i 2228 w akwarium 150x50x50. Cały czas myślę, jak ustawić dwa wloty i wyloty.
Wybór padł na dwie deszczownice ustawione na tym samym krótkim boku, ale zainteresowało mnie też inne rozwiązanie przeczytane na forum, wspólna deszczownica na długim boku :wink: I teraz pytanie, czy mogę połączyć kubełki trójnikiem i następnie do deszczownicy? Do jednego filtra mam podłączony reaktor. Jeśli podebnę wyloty na obu końcach deszczownicy to będzie zła dystrybucja CO2, połowa akwarium będzie z deficytem dwutlenku :idea:
Wyjście z Eheim'ów jest 12/16. Gdybym je połączył trójnikiem, to jaka średnica powinna być na wyjściu? Raczej większa, myślę o 16/22 i taka sama deszczownica. Nie mogę znaleźć takiego łącznika. Mam wiele dylematów, jaka długość deszczownicy, jakie otwory i jak gęsto?
Za wszelkie informacje będę wdzięczny. :wink:

GP
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Krosno

kprusak Venlo
Nawierć deszczownię by woda z co2 poszła na dół. Masa rozwiązań.
Kiedyś miałem podłączonego 2213 i e1500 pod jedną deszczownię, deszczownia diy po całej długości akwarium, świetnie się sprawowała.
Wbrew aptekarzom :D zrobiona z rurki elektrycznej i pomalowana na czarno najtańszym sprayem. :D

kprusak
Ranga: Znający temat

Miasto: Venlo

GP Krosno
kprusak napisał(a):Nawierć deszczownię by woda z co2 poszła na dół. Masa rozwiązań.
Kiedyś miałem podłączonego 2213 i e1500 pod jedną deszczownię, deszczownia diy po całej długości akwarium, świetnie się sprawowała.
Wbrew aptekarzom :D zrobiona z rurki elektrycznej i pomalowana na czarno najtańszym sprayem. :D

Czy podłączenie dwóch filtrów do jednej deszczownicy nie zaburza ich pracy? Chcę je podłączyć poprzez trójnik do jednego końca.

GP

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
kprusak Venlo
Może być słabszy przepływ. Ja miałem oba wyloty podłączone na obu końcach deszczowni i było ok. Rozumiesz? Dwa filtry na bokach akwarium by wystarczyło węża.

kprusak
Ranga: Znający temat

Miasto: Venlo

GP Krosno
Tak, ale pisałem wcześniej:
Wybór padł na dwie deszczownice ustawione na tym samym krótkim boku, ale zainteresowało mnie też inne rozwiązanie przeczytane na forum, wspólna deszczownica na długim boku :wink: I teraz pytanie, czy mogę połączyć kubełki trójnikiem i następnie do deszczownicy? Do jednego filtra mam podłączony reaktor. Jeśli podebnę wyloty na obu końcach deszczownicy to będzie zła dystrybucja CO2, połowa akwarium będzie z deficytem dwutlenku :idea:
Wyjście z Eheim'ów jest 12/16. Gdybym je połączył trójnikiem, to jaka średnica powinna być na wyjściu? Raczej większa, myślę o 16/22 i taka sama deszczownica.

Tak więc raczej postawię jednak na dwie niezależne deszczownice.

GP

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

YouTube

Film Czyszczenie i konserwacja filtrów OASE

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1265
Hej Kilka rad jak czyścić i konserwować filtr OASE. Film po niemiecku. ?si=ZN0wBIpgfHZia9MK
YouTube

(film)J. niemiecki nowa wersja filtrów Oase

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 989
Cześć Poniżej film pokazujący zamiany w nowej wersji. ?si=RDBwnfrDVWDgDhxW
nowe-wersje-ex.jpg

Nowa seria filtrów Tetra EX już dostępna

roslinyakwariowe.pl w Filtracja · Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 16802
nowe-wersje-ex.jpg Tetra wprowadziła nowe wersje swoich filtrów zewnętrznych z serii EX. Poprawiono m. in. przepływu wody oraz system otwierania filtra... Czytaj więcej » Zobacz wideo:
Aquael-Zestaw-rurek-na-szybe-do-Unimax-100150-1.jpg

Ultramax 2000 zamiast dwóch Eheim 2275?

GOLUMN w Filtracja · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 8018
Witam wszystkich . Mam dwa Eheimy 2275,które pracują w akwarium glossy 260l. Jeden kubełek jest wypełniony gąbkami a drugi ceramiką i purigenem. Przepływ obu jest słaby i filtracja też szału nie ro...
YouTube

A może by tak niebieskie węże do filtrów?

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1847
Co o tym sądzicie?
YouTube

Nowa seria filtrów Fluval

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4438
fluval-07-1.jpg Zapraszam do obejrzenia filmu:

Osmoza - podłączenie na "wtyk"

Totik w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3098
Zakupiłem ostatnio filtr węglowy do osmozy, taki: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/odwrocona-osmoza-ro/wklady-weglowe/ustm-liniowy-filtr-weglowy-wtyk-p-13658.html i nie bardzo wiem jak mam go podłącz...

Purigen czy musi być w dwóch koszach ?

gordonn w Filtracja · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4651
Witam. Posiadam baniak 102l a w nim filtr kaskadowy Aquael FNZ-3.W koszach mam wsypany Matrix Sachem.Z racji tego że w akwarium mam dużo korzeni i barwią mi wodę kupiłem 100ml Purigen Sachem.I teraz m...

Serwis filtrów akwarystycznych

Gargi21 w Filtracja · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4954
Witam serdecznie czy macie jakieś namiary na serwisy filtrów akwarystycznych potrzebuje naprawić filtr hydor profesional 250 bo mi cieknie już wymieniałem oringi w głowicy i dalej jest wyciek. Serdecz...

Filtr RO podłączenie - pomocy

DamianS w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1271
Koledzy powiedzcie mi gdzie podłączyć dopływ wody na dole ? A na górze obok czerwonego wężyka będę miał już wodę RO? 20181014_120022.jpeg

Statystyki

Ten temat przegląda 451 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571617
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 451 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.