Brunatnice czy śluzowce, zarastające węże, brązowy glon. - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Brunatnice czy śluzowce, zarastające węże, brązowy glon.

Liczba wyświetleń: 2303·Brak odpowiedzi
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
DJGRABARZ NOWA SÓL
Witam wszystkich, mimo usilnych poszukiwań nie znalazłem rozwiązania mojego problemu dlatego postanowiłem założyć nowy temat.

Moim problemem jest glon twardziel - chyba niezniszczalny, ale po kolei.

Opis zbiornika:

Szkło 150x50x60 + pokrywa standard po przeróbkach.
Podstawa : babciny kredens 180x70 - solidna konstrukcja.
Oświetlenie:
Świetlówki:
T8 36W: 1x Osram fluora + 1x Osram natura + 2x zwykłe 865K
T5 54W: 4x 865 GE 115cm. dł.
razem 360W

Filtracja:
Wszystko rury zgrzewane PP
Mechanika:
Pompa Grundfos 25-60 + 4 korpusy 10" z włókniną filtracyjną

Biologia:
Pre-filtr korpus 10" z siatką 50 mikron +
kubeł PROJECT 1501 1600 L./h wkład: biobale na dnie reszta ceramika, następnie idzie to do chińczyka HW302 wkład j.w.

Kubły niedługo zastąpi FBF na korpusie 20" z dodatkową pompą i prawdopodobnie hydroponika nad baniakiem.
Doraźnie lampa UV 36 W.

Sterowanie:
mikroPH od mirekkon + butla CO2 po gaśnicy wpięta w prefiltr (pociśnienie) + butla akwalung + dyfuzor szklany do CO2 przy dnie pod deszczownicą. PH ustawiane ręcznie na podstawie KH.

Regulacja temperatury:
Czujnik PT100 + sterownik lumel NT9
steruje przepływową chłodziarką do piwa :) przez którą przepuszczone są wężyki z odpowietrzenia korpusów 10"
W chłodziarce wrzucona jest grzałka 500 W z termostatem (29 st.C) i małą pompką obiegową + czujnik temperatury pokazujący temperaturę wody w wymienniku.
Ustawiony zakresy pracy 24-27 stopni (dokładność do 0,1)

Woda:
Stacja RO własnej konstrukcji:
4 prefiltry - 0,1 mik. - wkł. węglowy - 0,1 mik. - wkł ceramiczny 0,3 mik. - pompa wspomagająca - membrana osmotyczna 100 GPD (będzie upgrade do układu choinkowego: 2 równolegle + 1 szeregowo wszystko 100gpd) na wyjściu wkład węglowy liniowy - mineralizator - jonizator - zbiornik ciśnieniowy 50l. + zbiornik 8l.
Koncentrat zbierany jest do beczki i zasila toaletę i prysznic (bez strat)

Podmiana automatyczna:
Spust - Regulator czasowy - codziennie o godzinie 20:00 przez 10 minut wypuszcza około 20l. wody (trójnik na wyjściu z pompy + elektrozawór 230V od pralki)
Uzupełnienie - czujnik poziomu cieczy + sondy (inox) w baniaku + elektrozawór z trójnikiem na odpowietrzeniu korpusów.
(są pewne problemy z przewodnością elektryczną przy niskim zmineralizowaniu wody ale SANITAL załatwia sprawę).

Nawożenie:
metoda EI : gotowce mikro + makro z alledrogo gdy brakuje czegoś uzupełniam tylko pojedyncze składniki.
Ostatnio dodaje dodatkowo aldehyd glutarowy z względu na pewien problem ale o tym na końcu.
Dadatkowo czasami mikro + uni-PK z intermagu i tytan aktywator.
Nawożenie oparte głównie o kalkulator Zulix'a.

Rośliny:
Limnobium rozłogowe + pistia, Anubiasy, żabienica łamniwa + szerokolistna + dwie rośliny których nazw nie pamiętam.
Głównie rośliny o twardych kłączach i liściach ale to ściśle związane z obsadą i jej niezdarnością.

Parametry wody:
PH: 6,9-7
KH: 7
NO2 - 0
NO3 - około 20-40
z ostatniego pomiaru przed montażem stacji RO
PO4 >5 mg./l.
K - 25 mg./l.
Fe - niemierzalne testem zooleka (oświetlenie + lampa UV rozbiła chelat żelaza) zużycie przez noc na poziomie 0,2-0,3 mg/l.

Opis problemu:
Zaczęło się od granitu i grążela + kranovit - pierwsze objawy około września 2015
grążel podgniwał w granicie to wyleciał i demolka sumów - łamały liście.
Zaczął się pojawiać brązowawy nalot pod kamieniami w nieoświetlonych miejscach - wyleciał granit - zasypałem dno kwarcem, było w miarę ale czyszczenie filtrów co tydzień (5-7 dni) obowiązkowe bo zapychało się całkowicie.
Oświetlenie było 2x36W T8 po poprzednim właścicielu - wymieniłem na osram FLUORA + NATURA.
Podmieniałem 50-70% co 2 tygodnie - bez zmian.
Rośliny strasznie marniały - paprotnica szerokolistna w 3 dni była postrzępiona i wszystko fruwało po akwarium. tak samo nurzaniec, kryptokoryna, pistia jednym słowem co nie włożyłem to gniło.
wszystkie węże zarastały o połowę przepływy spadały, czyszczenie węży + woda utleniona potem BORASOL, lampa UV nic nie pomaga, wydawało mi się że to może cyjano albo brunatnice, bo na okrzemki za miękkie.
Sól nie pomaga (SANITAL UV), dezynfekcja pompy i osprzętu perhydrolem, octem, solanką też nie pomaga.
Miękkie nitki jak glut w dotyku odchodzą bez problemu od węży.
W baniaku nie było tragedii poza małym zmętnieniem widocznym po długości od frontu woda w miarę przejrzysta. Piasek ograniczył zakamarki niedoświetlone między kamieniami co ograniczyło populację tego czegoś.
Zaciemnienie baniaka odpada bo najwięcej glona jest w wężach w szafce i w miejscach gdzie światło nie dociera.
Stwierdziłem ze 72 W na 450 l. to dużo za mało i przerobiłem pokrywę i jest teraz 360W - powinno wystarczyć ze zmianą nawożenia - rośliny wystrzeliły :
W trzy dni miałem pół reklamówki limnobium rozłogowego do rozdania.
Węze dalej czarne - czyszczę filtry co 3 dni.
Może glon lubi wysokie ph (PH:7.2 KH:14) padła decyzja o budowie stacji RO bo noszenie w baniakach wody od znajomego w tych ilościach nikogo nie bawi.
Stacja działa od tygodnia, KH zeszło do 7 a PH trzymam 6,9-7.
Limnobium rośnie jak szalone, pistia też, żabienica puszcza kolejne szczepki rośliny ruszyły a glon zarósł lampę UV (wyłączyłem ze względu na chelaty Fe)

W między czasie była też herbata zielona, czerwona, liście orzechowca, węgiel, zeolit, małe restarty, wszystko o kant D.... rozbić.

Najbardziej podobne to do brunatnic na które lekarstwem jest światło ale nie pomogło.
Na tą chwile leje około 60 ml EC dziennie od soboty - glon dalej bez zmian.
Chodziło mi po głowie ALGEN STOP lub chemiclean ale tylko dodaje bakterie:
Microbe-lift SPECIAL BLEND, Bacterial Aquarium Balancer według zaleceń.

Fotki:

Problem występuje jedynie w filtracji, w baniaku innych glonów nie widać.
Prosze o pomoc w identyfikacji oraz zwalczaniu.

DJGRABARZ
Ranga: Początkujący

Miasto: NOWA SÓL

Powrót do Glony

Powiązane tematy

IMG_20260130_171052[1].jpg

Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ?

Badman w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3126
Był restart akwarium jakieś 3 tyg. temu, korzeń był w poprzedniej aranżacji. Aktualnie "coś" rośnie na korzeniu i się rozprzestrzenia. Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ? T...
IMG_5665.jpeg

Glon na korzeniu i roslinach

szymek1399 w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2924
Cześć, Potrzebuję pomocy w identyfikacji tego glona
IMG_3419.jpeg

Bordowy glon na korzeniach i liściach

raficar rafi w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3456
Witam, od niedawna mam akwarium po totalnym restarcie zaczynając od szafki, szkła po całą aranżacje. Akwarium to 72 l, oświetlenie 20W od Aquael Leddy Slim, podłoże to drobny żwirek kwarcowy1-2mm pod ...
IMG_7953.jpeg

Biały glon?

Mateo525 w Glony · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 10292
Cześć, czy ktoś podpowie co to za glon? Bo z tego co znalazłem poszukałem to jakieś glon nitkowy który już “umarł” wrzucam zdjęcie poglądowe które najbardziej oddaje to co jest. I jak się tego pozbyć?...
dyfuzor.jpg

czy to zielenice?

Easydoor w Glony · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 4576
cześć akwamaniacy - proszę Was o opinię - co to się wyrabia w moim baniaku - co to za zielone ustrojstwo - zielenice czy coś innego ?
IMG_2394.JPG

Glon lub inny osad do zidentyfikowania.

Teria_ w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5467
Witam, jestem początkujący i niestety mam takie problemy: Na liściach Hygrophila corymbosa i na jednym Anubiasie pojawił się "kryształkowy lub piaskowy" nalot na liściach, oraz przeniósł się...
20241012_101614.jpg

Glon lub inny organizm do zidentyfikowania

wojto233 w Glony · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 14801
Witam forumowiczów, ostatnio na szybie i roślinach ( konkretnie na rogatku ) pojawił mi się taki oto "gość" co to może być ? Szukałem w necie po zdjęciu ale nic takiego samego znalazłem. Pro...
IMG_20230408_194048.jpg

Brązowy osad na roślinach

dodo2456 w Glony · Odpowiedzi: 45 · Wyświetlenia: 49418
Witam piszę bo mam problem z brazowym nalotem na roslinach ktory utrzymuje sie już doś dlugi czas , nie są to okrzemki bo już je miałem i minely wystepuje on glownie na dolnych partiach roslin , poza ...
IMG_0764.jpeg

Glon nie do pokonania

tomasz bracki w Glony · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 12791
Witam Tak jak w temacie nie mogę zwalczyć glona widocznego na zdjęciach mimo czyszczenia podczas podmian wody następnego dnia wraca parametry wody w normie , rośliny rosną jednak są bardzo nieestetyc...

Glon od kilku miesięcy

Binio w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3582
Cześć Od kilku miesięcy nie mogę się pozbyć dziadostwa. Czyszczę przy podmianach, wyciągam kamienie i szoruję, podmieniam co tydzień 50% wody, po kilku dniach to samo. Myślę żeby zrestartować akwa. C...

Statystyki

Ten temat przegląda 289 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571614
 •  Liczba wątków: 49481
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: michal_ramola

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 289 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.