Rośliny - problem z bąblowaniem - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Rośliny - problem z bąblowaniem

Liczba wyświetleń: 1051·Odpowiedzi: 2
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam. 5 tygodni temu założyłem akwarium 30l. Mam w nim Echinodorusy,Cryptocoryny,Rogatka,Moczarke, i mchy (nie pamiętam jak się nazywały)Dawkuję Co2 nawet dużo, na początku istnienia zbiornika miałem oświetlenie 0,75 W/L wody.Po tygodniu dołożyłem świetlówkę Sylvania GROLUX T5 8500K 8W
I mam teraz ok 1W/L wody.Problem jest taki że przy tym świetle żadna roślinka mi nie babelkuje (od czasu do czasu Echinodorus ocelot puści kilka bąblów) chociaż rosną nawet nawet.I nie wiem czy dawać dalej to Co2 czy przestać?Jak czytałem u innych już przy 0,7 W/L Bąbelkowały a u mnie.... już sam nie wiem.Proszę o pomoc.Pozdrawiam

Albinn88
Ranga: Stały bywalec

Nic nie piszesz o parametrach, przy tej ilości światła to podstawa, są pierwiastki których niedobór blokuje fotosyntezę.

Lali75
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Już podaje
Nawozy jakie stosuje to Carbo Tropicala, Macro Red (Azot,Fosfor,Potas),Ferro+ (Żelazo,Mangan,Cynk,Miedź,Bor,Molibden)-linii aqua artu.Pod żabienicami i nie tylko mam podłożone kulki gliniano torfowe.Oświetlenie jak pisałem wcześniej ok 1 W/L
(Żarówka energooszczędna Osram DuluxStar (650lm ,12W, 6500K),Świetlówka Sylvania Grolux T5 (770lm ,8W , 8500K) Pasy Led (12W 2x 6500k 1x 5000k)
Temperatura wody to 24-26 stopni celsjusza.

Albinn88
Ranga: Stały bywalec

Powrót do Sprzątanie

Powiązane tematy

Rośliny pływające do akwarium

roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-rosliny-plywajace-akwarium-8c148e05ae337dd3e756ecae45487d18.jpg Na katalog roślin akwariowych powiększych się o kolejny gatunek rośliny pływ...

Rośliny akwariowe z wysyłką w 24h

roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-rosliny-akwariowe-2606-1-093d0b8be7d872b6bc8e9b90c9a9f984.jpg Zapraszamy Was do skorzystania ze świezych dostaw roślin akwariowych, które do...
YouTube

Jak szybko przyciąć rośliny

gregorb w Sprzątanie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 4221
Poniżej link do filmu zapraszam GregorB

Kapsułki pod rośliny

DawidJot w Sprzątanie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5118
Witam Pytanko, czy regularnie umieszczając kapsułki pod roślinami i kulek gliniane torfowych możemy wyeliminować nawożenie do słupa wody? Czy samą ta metoda jest szansa uniknięcia glonów? Rośliny malo...

Problem hydrocotyle brązowy osad

hazard83 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1953
Witam, od pewnego czasu zauważyłem że na moich roślinach pojawia się brązowy osad , co to może być , moje akwa regularnie nawożone micro, macro , potas , co2 ?????????????? Filtracja to filtr pati od ...

Przyczyny klęski? - gnijące rośliny po starcie

greir w Sprzątanie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 7802
Gnijące rośliny – przyczyny klęski? Witam wszystkich serdecznie (i z pokorą). Jako totalny amator, który wie niewiele, nie nawozi CO, nie stosuje profesjonalnego podłoża ani też nie mierzy parametrów...

Problem z malym henkiem

hazard83 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2409
Witam, ostanio zauważyłem że henio robi sie ciemny i brązowy , co to może być

Problem z kolorem roslin+dziury+ meszek na lisciach

bendek1x w Sprzątanie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 9658
Witajcie mam dziwny problem a mianowicie; Rotala rotundifolia- rosnie jak jakiś mikrus listki maja bardzo malutkie i w ogole nie ma kolorow(zdj) Rotala macrandra - caly czas ma zielone liscie Orzech ...

Rozpadające się rośliny

kryniakk1 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 10259
Witam Jak w temacie Rozpadaja mi się dwie rośliny, reszta roślinek ładnie rośnie tylko w tych dwóch odpadają liście. Podłoże ziemia ogrodowa i kulki co2 z bimbrowni

CO2, rośliny, ryby

Axwell20 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 12448
Witam wszystkim mam problem w moim zbiorniku. Posiadam akwarium 180L, podejrzewam, ze mam okrzemki. Jak się ich pozbyć? P odłoże - Aqua Soil Amazonia ADA N aświetlenie - 2 x 45W 12h (9-21) Co2 sy...

Statystyki

Ten temat przegląda 82 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570983
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36930

•  Najnowszy użytkownik: rafał_witecki

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 82 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.