Co sądzicie o takim połączeniu? Czy harem Wielkopłetwa 1+3 będzie potrafił się dogadać ze stadkiem Odeski (8-10szt.)???
Odeski jak na Brzanki przystało to ryby bardzo ruchliwe, nadpobudliwe i ciekawskie. Nie zdemolują dna? Jako podłoże użyłem ziemi ogrodowej i bazalt 1-3mm. Czy nie przejawiają zbytniego zainteresowania roślinami (obgryzanie, wykopywanie)???
Do tego zestawu chciałbym dorzucić 6-8szt. Kiryska Spiżowego, ale to ryby spokojne i żyjące w innej strefie więc raczej nie powinny stanowić problemu.
Ja bym do 112l wpuścił: - Wielkopłetw wspaniały 1+2 - Brzanka odeska max 10 sztuk - Kiryski odpuściłbym sobie, jak na 112l będzie już sporo ryb, wymienione przez Ciebie gatunki nie należą do najmniejszych.
Z mojego doświadczenia wynika, że wielkopłetwy nie dogadują się z brzankami. Możesz próbować ale dorosły samiec jest dosyć duży i agresywny a jego długie płetwy prowokują brzanki do ich obgryzania. Może być różnie
rob1979 napisał(a):Z mojego doświadczenia wynika, że wielkopłetwy nie dogadują się z brzankami. Możesz próbować ale dorosły samiec jest dosyć duży i agresywny a jego długie płetwy prowokują brzanki do ich obgryzania. Może być różnie
To trochę mnie zmartwiłeś :/ W takim razie czy są jakieś ryby ławicowe które dogadają się z Wielkopłetwem? Pierwotnie obstawiałem Kardynałka, ale jak zobaczyłem w sklepie Odeskę to zakochałem się w tej Brzance.
Witam Miałem w swoim akwarium 112l 6 brzanek "odeskich" i miałem z nimi problem. Wszystkie rośliny trawnikowe a już najbardziej hemiantus, czy rotala bonsai były przez nie wyrywane. Bywało tak że z jednaj strony akwarium wkładałem do podłoża a z drugiej już były wyrywane i wypływały na powierzchnie sadzonki. Nic się nie przyjęło wszystko wykopały. Próbowałem to nawet przyłożyć większymi kamyczkami nic nie pomagało wszystko "wyskubały".
AnnaKa w Zwierzęta· Odpowiedzi: 82 · Wyświetlenia: 35393
Przepraszam, pewnie już miliony były tego typu pytań. Ale może ktoś znajdzie chęć żeby pomóc :) Akwarium od 4 mscy. Jak w temacie 112l. Obsada to: 8 neonów czerwonych, 5 kiryskow Julii, 4 otoski, 5 kr...
bartosz34 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4856
Witam, w czasie kiedy mało się u mnie działo udokumentowałem swoje pierwsze doświadczenie z jajorodnymi rybkami, trafiło na brzanke wysmukłą jako że dopadły je amory. Jakby komuś przeleciały za szybko...
Pstrungarz w Zwierzęta· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2025
Dzień doberek,
Jestem w trakcie zakładania nowego akwa 112l (70x40x40) OTWARTEGO.
Cały czas myślę nad obsadą do niego, na pewno chciałbym parkę barwniaków szmaragdowych i zastanawiam się co do nich ...
palon0751 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1711
Dzień dobry, od niedawna posiadam zbiornik 112 L po pewnej osobie z paroma rybami ( 3 Danio lamparcie, 2 zbrojniki pospolite). Akwarium jest gęsto zarośnięte posiada kilka skrytek dla ryb, temperatura...
marcinox w Zwierzęta· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1919
Wystartowałem akwarium 112l dla odmiany nie będzie to typowy roślinniak, choc roślin będzie dość dużo, ale tych łatwiejszych, planuję tam dać grupkę Neonów (15-20), myślałem o Neonie zielonym (simulan...
brunonatura w Zwierzęta· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4910
Cześć,
Chciałbym do nowego zbiornika 112L wpuścić ślimaki Clinton Corona. Obecnie mam jednego Helmeta, które już czyści przednią szybę, ale fajnie jakby miał towarzystwo. Rośliny tylko trawnikowe Micr...
gosias287 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3773
Cześć
W najbliższym czasie planuje założyć akwarium 112 l.
Sprzęt:
Akwarium z pokrywa aquael Classic box 80
Filtr aquael ultramax 1000
Oświetlenie:
-led sunny day night 14W (jest ono w zestawie do po...
pewien_akwarysta w Zwierzęta· Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 9609
Wiem że mnie zjecie, ale czy jak bym po jakimś czasie zrobiła przeprowadzke na większe akwa (200l) dało by rade.
-Brzanka sumatrzańska 6sztuk
-Brzanka mszysta 6sztuk
-Brzanka albino 6sztuk
-kirys pstr...
zigi69 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 6509
Witam mam w planie założenia baniaka 112l, narazie jeszcze go nie uruchomiłem, ale chciałbym żeby było to akwarium bogate w rośliny i chciałbym w nim mieć gupiki mieczyki molinezje oraz zbrojniki nieb...
Statystyki
Ten temat przegląda 298 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571006
• Liczba wątków: 48807
• Użytkownicy: 36935
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 298 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej