Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
WItam.
Chcę podawać PlantaMina tylko nie wiem czy w odpowiednich dawkach. Zdecydowałem się na podawanie codzienne tyle, że... Na opakowaniu napisane 5ml/ 10L/ 4 tygodnie. Zwiększyłbym dawkę do 5ml/10L/na dwa tygodnie. Wychodzi przy moim litrarzu 35 ml/ dwa tygodnie (mam 65-70L akwa). Jeśli to podziele na 14 dni 35:14 = 2,5 ml - dawka dzienna.
Czy to za mało za dużo? Oczywiście średnio, bo wiem, że zaraz powiecie, iż to zależy od zbiornika. 
-
JakubikF
●
Jesli masz swiatlo ponizej 1W na litr, to to jest sporo i proponuje zaczac od dawki zalecanej przez producenta. Po jakims czasie mozesz dawke zwiekszyc, jesli przyrosty roslin nie beda zadowalajace. Ja wlasnie tak robie- mam z reguly ok 1W na litr swiatla oraz staele CO2 i stosuje Planta Min bez dodatkow w mlodych zbiornikach (do, powidzmy 3 miesiecy) wedlug dawek producenta- wychodzi ok 1ml na 100l dziennie. Pozniej, gdy zbiornik jest starszy, trzeba juz uzupelniac rozmaite makro- i mikroelementy.
PS Przypomnij moze jaki jest twoj zbiornik (parametry, wiek, co w nim rosnie, plywa, swiatlo...)
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
-
Już raz pisałem o moim zbiorniku  ... Oświetlenie mam ponad 1W na litr i sądzę po maaarnym wyglądzie roślin, że brakuje im po prostu wszystkiego! Niektóre mają poskręcane liście, niektórym liście czerwienieją, jeszcze innym robią się dzióry, na prawie wszystkich rosną glony (nie sądzę aby od nadmiary fosforanów lub azotanów), wzrost jest po prostu MIZERNY eh :/ pewnie jeszcze bym coś znalazł...
No dobra podam te parametry itd.:
pH = 7
TwO = 22
TwW = 12
NO2-=0
CO2 = ciągłe dozowanie z Nutrafinu
Oświetlenie - trzy halogeny 20W i jedna świetlówka 15W (flora-glo)
Roślliny:
Anubiasy
Nurzaniec
taka o czerwonych liściach
żabienice
i jeszcze kilka, których nazw nie pamiętam
ryby!!!
3 mieczyki
2 skalary
3 kiryski
2 glonojady
2 bocje
5 neonów
3 bystrzyki Pereza
2 kosiarki
LITRARZ - 65 - 70 L
-
JakubikF
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
No to nie masz 1W na litr  , bo halogeny trzeba przeliczac inaczej (tak przez dwa przynajmniej). Warto by sie przekonac o rzeczywistej zawartosci CO2 w wodzie, bo masz bardzo wysoka TwW  Roslinom pewnie sporo brakuje, mysle zebys zaczal od potasu i magnezu oraz zmierzyl NO3  oraz PO4  Jesli nie masz akwarium zarosnietego w 70-100% to uwazaj raczej zeby nie przenawozic (co prawda potas dosc trudno, o ile wiem, przedawkowac i ja dawalbym na poczatek pol lyzeczki K2SO4 tygodniowo, przy podmianie wody).
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
-
WOW  . No to mam niezłe problemy... ale może jakoś wyjdę z tego.
K2SO4 mi się nie chce coś rozpuszczać (próbuje zrobić roztwór). Co mam zrobić?
Przedewszystkim jak obniżyć TwW? Czy mogę kupić po prostu wodę destylowaną i wymieszać z kranówą? Albo w ogóle nie mieszać tylko podczas podmiany wlać destylowaną zamiast karanówy.
Dla upewnienia się. Czy TwW jest buforem dla CO2? Czyli im wyższe TwW tym mniej w wodzie CO2?
-
JakubikF
●
1. K2SO4 rozpusc w duzej ilosci wody, mieszaj do skutku.
2. Im wyzsza TwW tym gorzej rozpuszcza sie CO2 w wodzie (zobacz sobie na tabela np w ksiazce Shliwena "Wodny swiat akwarium"); jak ja obnizyc, hmm... woda destylowana, to spore wydatki, mozesz wode przegotowywac przed wlaniem do akwarium (ale dosc dlugo- stracaja sie weglany), najlepiej jednak filtr RO, ale to spory pieniadz... Sprobuj wystartowac z takich warunkow jak masz, mysle, ze rosliny ktore posiadasz powinny to przelknac.
Jeszcze raz: wazne abys wiedzial jaki masz poziom NO3 i PO4 i nawozil z umiarem oraz obserwowal co sie dzieje. A reszta pomalutku i nie przedobrzaj 
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
-
No dobra! Postaram się.
Tylko musze kupić te testy na NO3 i PO4, drogie są?
Co do RO. Mam dostep do takiego filtra, jednak znajduje się on u Taty 15 km ode mnie  , więc wożenie wody sprawiałoby trochę (...) kłopotu...
-
JakubikF
●
Powiązane tematy
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...
Witam
Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
Witajcie ponownie.
Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika
IMG20251112171151.jpg
I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wo...
Zapraszam do obejrzenia.
Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
Pytanie jak w temacie. Chodzi mi o taki preparat, po dodaniu którego z wody RO zrobi się woda z odpowiednimi parametrami do akwarium towarzyskiego?
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
Mam pytanie . Jakie jest Wasze zdanie ? Lepiej mieszać RO z kranówką czy z odpadem ?
Witam
Posiadam roślinne akwarium 112 litrów. Rośliny to lotosy, cryptokoryny, anubiasy, dzisiaj przyjdzie żabienica i jeszcze jakaś roślina. Posiadam filtr ro. W kranie mam wode o Gh jakieś 12 i Kh j...
Wystartowałem nowe akwarium na podłożu Tropica. Korzenie plus lawa więc nic nie podnosi Kh. Zawsze sugerujecie, żeby na początku nawozić potasem i tu moje pytanie. Czy może zamiast nawozić potasem, le...
Witam
Mam świeżo co założony po restarcie zbiornik. Dzisiaj ma on dokładnie tydzień. Mam pytanie. Czy powinienem albo bardziej czy moge już podmienić 25% wody czy poczekać aż całkowicie dojrzeje? Nie...
|
|