Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam po raz pierwszy! Moje akwarium 30x30x30 - zestaw DIVERSA. Niestety lampka z tego zestawu (Led intenso 7,2W) jest za slaba. Rośliny nie "chorują", ale też nie rosną. W baniaku mam Eleocharic Parvula, Eleocharis Vivipara oraz kilka mchów na kamieniach i korzeniach. Podaję Carbo w płynie, kulki torfowe do podłoża i witaminki w tabletkach do filtra. Myślę nad wymianą oświetlenia. Zastanawiam się nad dwoma lampkami: 1. LEDDY SMART 6W x 2, 6500K I 8000K ( tylko wydaję mi się, że dalej to mało światła) 2. Chihiros 301 Cristal 18W ( wydaję mi się, że za mocna). Pomóżcie podjąć decyzję. Albo doradźcie jakaś inną?
-
asiawrzos
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Kraków
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Bierz Chihirioska do tego szkiełka, on ma ściemniacz, będziesz mógł ustawić sobie natężenie. Bez porównania do tego co masz lub do 6w smartów.
Obecnie zakładam pierwsze roślinne... ale na przestrzeni lat przewinęło się 8 innych ... Gdy żartuję widać, a żartuję często jednak znam wagę emotów i potrafię też być poważny
-

makok
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Świnoujście
-
Dzięki za odpowiedź. Rzeczywiście ten regulator jest super rozwiązaniem. Cena nieco wyższa, ale za to fajnie wygląda. LEDDY SMART też brzydkie nie są, ale obawiam się, że przy bardziej wymagających roślinach nie pociagną.
-
asiawrzos
●
O rany, Asia, sorry nie spojrzałem na nicka. Jak Ci cena trochę za wysoka to te chihirioski są też w opcji STAINLESS. Nie są wtedy takie ładne akrylowe, ale świecą tak samo.
Obecnie zakładam pierwsze roślinne... ale na przestrzeni lat przewinęło się 8 innych ... Gdy żartuję widać, a żartuję często jednak znam wagę emotów i potrafię też być poważny
-

makok
●
-
No tak jest tańsza wersja. Widziałam ją na "żywo ", ale ona nie robi takiego wrażenia, jak Crystal. Jednak wybór padnie chyba na tą droższa. I tak przeznaczyłam na zakup oświetlenia 300 zł.
-
asiawrzos
●
I to jest bardzo dobry wybór. Ja też nie mogłem się pogodzić ze stainless ale ja potrzebowałem dwie, a dwa crystal nie wchodziły w gre cenowo, więc u mnie skończyło się na budowie własnej. Na Twój baniak będzie idealna uważam. Tylko do pełni możliwości tej lampy pomyśl nad CO2 w niedalekiej przyszłości. 
-

makok
●
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dzięki za odpowiedzi. Jutro jadę po Chihiros 301. Pozdrawiam.
-
asiawrzos
●
Pokaż zdjęcia jak już kupisz, ciekaw jestem tej lampy ze wszystkich stron oraz w zbliżeniach (jakość wykonania, ledy, łączenia itp) no i nad baniakiem.  Dzięki
-

makok
●
-
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/aquael-leddy-slim-bt-inteligentne-belki-led-z-wrgb-i-uv-a_1_intro.jpg
Nowa generacja kultowych belek Aquaela. Aquael zaprezentował nową linię oświ...
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
Szanowni zainteresowały mnie belki led takie na 120cm długości sprzedawane w granicach 500 600zl znanych firm .Chciałbym zapytać posiadaczy jaka jest zywotnosc takich lamp .Przykładowo przy świeceniu ...
Witam, jak można poprosić o poradę, jakie oświetlenie wybrać do akwarium? Około 500l
140 długość
50 szerokość
75 wysokość
Witam,jako ze niedawno zacząłem przygode z akwarystyka i zakupilem zestaw optiset200, potrzebuje pomocy w doborze oswietlenie,pewnie bylo juz takich postow kilkaset:) mianowicie jest to akwarium zamkn...
Witam Szanowne Grono :)
Noszę się z zamiarem upgradu mojego oświetlenia.
Akwa to high tech o wym 200x40x60
Wtej chwili oświetla go belka na profilu 160 mm długa na 180 cm a na niej 88 power led 3...
Dzień dobry, zakładam akwarium i zastanawiam się nad oświetleniem pod pokrywę myślę o 2x Aquael Leddy Tube Retrofit Plant 2.0 14W + np AquaEl LEDDY TUBE Day & Night 14W czy 2x Aquastel oświetlenie...
Dzień dobry.
Zalałem tydzień temu nowy zbiornik żeby już się kręciło ale muszę zmodyfikować oświetlenie.
Na ten moment mam:
1. Aquael LEDDY TUBE 14W SUNNY DAY&NIGHT 1270lm
2. Diversa LED Expert ...
Cześć
Planuje założyć zbiornik HT, wysokość koło 45cm.
Zastanawiam się nad kilkoma lampami.
Najpierw był spór pomiędzy Aquael Ultra Slim a Chihiros WRGB ultra slim. Wybrałem Chihiros ale potem ...
Witajcie
Po 15 latach wracam znowu do akwa;) i chce własnoręcznie zrobić sobie belkę oświetleniową na diodach powel led. Akwarium o długości 60cm i szer. 30 cm. Większośc materiałów mam (pozostałoś...
|
|