Eleocharis parvula vs skalary - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Eleocharis parvula vs skalary

Liczba wyświetleń: 2754·Odpowiedzi: 5
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Zaloguj się, aby zmienić widok

13 sty 2016, 20:41 Eleocharis parvula vs skalary  (#1)  

Witam
Mam problem z Skalarami, cały czas atakują mój trawnik, wcześniej posadziłem glossostigme dążyły w 3 dni zjeść, od tygodnia mam eleocharis i codziennie go skubią i wykopują sadzonki. Karmię je roślinnymi pokarmami, ale to nic nie pomaga, ma ktoś jakiś pomysł na zabezpieczenie trawnika aby mógł się spokojnie ukorzenić?

mfdoom
Ranga: Początkujący

Anonim 33861
Moje skalary robiły tak samo i to nie z głodu, lecz z wrodzonej złośliwości;)
Aby zaszczepić małego Henia i Monte Carlo przywiązałem żyłką małe kępki do kamyczków i lignitu, a te wcisnąłem w podłoże.

Skalary czuły opór materii podczas kolejnych prób wyciągnięcia roślin i po pewnym czasie dały sobie spokój, a rośliny się rozrosły.

Anonim 33861

antipathiQue Rybnik
Skalary czy dyskowce tak własnie mają. Stąd na forum wiele informacji o tym, by w zbiornikach ze skalarami trzymać tylko rośliny twardolistne, które dla skalarów wydają się nieatrakcyjne.
Można znaleźć informacje na temat roślin do zbiorników w paletkami czy skalarami by nie zostały wykopane, wyrwane, wyskubane (i tak można mnożyć te określenia na ogólną destrukcję).

antipathiQue
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Rybnik

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Mam to samo. Skalary zrobiły demolkę trawnika z Eleocharisa po jednodniowej głodówce. A już tak fajnie zaczął się rozrastać i zakorzeniać...

Czy poradziłeś sobie jakoś ostatecznie z tym problemem?

supermateuszek
Ranga: Początkujący

Zróbcie tak...Połóżcie sobie nad waszymi trawniczkami szklaną płytkę,najlepiej z nóżkami. Trawnik będzie rósł,a skalary go nie zniszczą :D

Albinn88
Ranga: Stały bywalec

zomer Rzeszów
Można też wbić dużą ilość wykałaczek i małych patyczków. Ryby nie będą mogły przejść kolczastej bariery.

zomer
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Rzeszów

Powrót do Sprzątanie

Powiązane tematy

DSC_0765.JPG

Problem z Eleocharis

Moniuszko w Sprzątanie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4472
Witam. Może mi ktoś podpowiedź co się dzieje z ta rośliną? Wszystkie rosną super a trawa blednie i łamie się. CO2 z butli. Oświetlenie 0,7 na litr KH 10 GH 10 PH 7 No3 15 Po4 0,8 Fe 0,2 Mg pow 10 ...
Heniek-rotala-green-i-staurogyne-repens.jpg

Eleocharis prervula i mały henio w hodowli emersyjnej a co p

wojtasek4321 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3448
Witam serdecznie drodzy forumowicze, za kilka dobrych tygodni zaczynam budowę zbiornika w stylu Iwagumi. Do tego celu potrzebuję dużą ilość eleocharisa i małego henia. Co sądzicie żeby zakupić sadzonk...
YouTube

Eleocharis Parvula a oświetlenie 0.4 W/L

kazujama w Sprzątanie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3309
Czy jest szansa że Eleocharis Parvula będzie rosła przy oświetleniu 0.4 W/L na podłożu Cal Black Earth ?

Parvula i kosiarki

zbirr w Sprzątanie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 8525
Mam problem jak w temacie. To moje 3 podejście do parvuli. 1 skończyło się niepowodzeniem, po burzy siadła lampa, zanim skleciłem drugą połowa roślin wypadła, tyle że wtedy parvula rosła bo nie miałem...

Coś nie tak z Eleocharis Parvula

wojtekszuminski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 16673
Witam mam taki problem z roślinką, od jakiegoś miesiąca od posadzenia roślinka w ogóle się nie zakorzeniła kompletnie zero korzeni. A zauważyłem to dopiero dzisiaj jak jedna sadzonka podniosła się do ...

Hemianthus callitrichoides i Eleocharis acicularis

salava8 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2336
Czy ktoś z was próbował hodować rośliny Hemianthus callitrichoides i Eleocharis acicularis przy świetle na poziomie 0,5 W/L z świetlówek T5? Planuje podłoże ADA Amazonia i CO2 z butli. Mam możliwość ...

Eleocharis - cryptocoryny - kropki na liściach i osad.

vox166 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1234
Proste pytanie . Co z tymi roślinami sie dzieje ? Temperatura wody : 25 stopni Nawożenie : 1 pompka ~ 1ml Nawóz Rataj BIOFLOR. 1 ml rataj makro Oświetlenie . 1x11w Akwarium ~ 17-18 l Czego podawac ...

Eleocharis parvula - sadzenie

andorian w Sprzątanie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4141
Czy przed sadzeniem Eleocharis parvula należy przyciąć jej korzenie oraz źdźbła? Spotkałem się z radami, żeby nic nie przycinać, przycinać tylko korzenie lub korzenie oraz źdźbła. Niektóre źródła radz...

Jak pielegnować trawnik z Eleocharis Acicularis

maciek rusznica w Sprzątanie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1254
czesc Temat nasun ął mi się podczas obserwacji mojego trawniczka. Zauwazyłem, ze zrobił się tak gesty, ze az rosliny widac przy samym dnie, przy przedniej szybie. Widac rowniez delikatny atak glonow n...

Eleocharis Parvula - problem

blyx w Sprzątanie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 7749
Witam, Panowie, mam mały problem, trawnik rośnie jak marzenie, a dziś zauważyłem takie coś : 20150331_194735.jpg Nawożę linią Aqua Art, bądź czy polecacie coś innego np ? Co2 z butli. Oświetlenie...

Statystyki

Ten temat przegląda 115 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571009
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 115 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.