Woda do podmian( Destylowana , demi , RO3) - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Woda do podmian( Destylowana , demi , RO3)

Liczba wyświetleń: 5865·Odpowiedzi: 3
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam,

od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zakupu filtra RO, nawet wiem jakiego dzięki tematowi który pojawił się na forum ;)
Wic polega na tym że zakupu będę mógł dokonać za miesiąc albo dwa, a do tego czasu potrzebował bym jakiejś alternatywy dla wody RO , czytałem o używaniu wody demineralizowanej i destylowanej , rozumiem procesy jakim jest poddawana. Z tym że po przeczytaniu wszystkiego już nie wiem czy można używać obu czy tylko demi albo destylowanej... a właśnie tego rozwiązania chciałbym się złapać jako tymczasowego... kwiestia tylko która woda się nada i jakich propocji użwać ( metodą prób i błędów oczywiście w pojemniku innym niż akwarium :) ) Chyba że używał bym mineralizatora jakiegoś.

W akwarium znam na chwilę obecną tylko pH(6,8) , gH(10 *n aczkolwiek nie jestem pewny, po powrocie z pracy sprawdzę) i kH (4*n) NO2 i NO3 mógł bym zmierzyć gdyby tylko wiedział gdzie podziała się ta mała szpatułka która nabiera się proszku do zrobienia testów ( Tropical)

Dla porównania w linku parametry wody jaka płynie u mnie w osadzie :)
http://www.zgk-jelcz.pl/index.php?optio ... a&Itemid=4 W ogóle NO3 masakra
...
O zbiorniku:
45L
Oświeltenie 33w
Filtracja eheim 2213
Podłoże ASII
Nawożenie linia Aqua art
CO2 z butli 24/7
Parametry wody jak wyżej.

Rośliny
Staurogyne repens
Didiplis diandra
Eleocharis sp. mini

Obsada
10-12 szt Razbora maculata
4 szt otoski
i krewetki RC

Dzięki i pozdrawiam.

MichauD
Ranga: Zainteresowany tematem

Miesiąc czy dwa nie jest strasznie dużo, chyba masz za dużo czasu skoro chcesz kombinować i się bawić :)
Ludzie nie używają w ogóle osmozy i żyją. Odpuść sobie :) Poczekaj aż uzbierasz 120 zł i zakupisz filtr RO. Destylowana to praktycznie to samo co z RO.

paydy
Ranga: Zainteresowany tematem

dust Konin/Poznań
Nawet na niektórych wodach destylowanych jest napisane, że uzyskana metodą odwróconej osmozy.

dust
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Konin/Poznań

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
matu Gdańsk
Polecam coś takiego:
Mineral RO czerwony - 2000 litrów
Wode demi, destylowana czy RO wsio ryba....

matu
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdańsk

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Woda RO czy kranówka? Porównanie identycznych akwariów

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 8264
Zapraszam do obejrzenia. Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
YouTube

Ciekawostka dlaczego woda...

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4109
Cześć Ciekawostka dlaczego woda różni się parametrami od tych podanych w wodociągach. To ma też przełożenie dla naszych zbiorników.
5119881B-8152-4153-90D2-10F912E6E7D3.png

Woda kranowa do akwarium

mateusz gawroński w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6084
Witam chciałbym przejść z wody Ro do wody kranowej czy takie parametry odpowiadały by roślina ma być to HT Dodam ze kiedyś lalem ta wodę i był wysyp zielenic na szybach i kamieniach jeżeliby się nadaw...
Screenshot_20220108-134332_Office.jpg

Nawozenie akwarium z srednio twardą wodą

wojtekszuminski w Nawożenie · Odpowiedzi: 238 · Wyświetlenia: 78279
Witam chce sie zapytac jak nawozic akwarium z ca 83 ppm zeby to roslo. Wiem ze chodza akwarium z taka woda bez ro. Chce dowiedziec sie wszystkiego co bedzie potrzebne aby to dobrze chulalo.... na razi...

Woda z kranu

slaw1313 w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5071
Witam serdecznie. Proszę o pomoc na tym forum po raz pierwszy chociaż czytam i korzystam z porad od kilkunastu lat. Miałem przerwę w akwarystyce ok 10 lat w tym czasie nastąpił postęp i praktycznie uc...

Akwarium bez podmian na mineralizatorze- stabilność

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1954
Dzień dobry, Zastanawiam się nad obniżeniem ph oraz twardości wody w moim akwarium low tech. Chciałbym docelowo zrezygnować z podmian o ile wszystko będzie dobrze funkcjonować. W domu mam mineralizat...

Woda RO a zmiękczacz

CcxcC w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4938
Witam , pytanie odnośnie montażu filtra RO , mam zastosowany zmiękczacz i zamontować filtr przed zmiekczaczem czy za?

Przygotowanie wody do podmian i nawożenie po

BATERIA w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4857
Cześć, zwykle wodę do podmian przygotowuję tak, że do RO dolewam odpowiednio dużo mineralizatora, aby otrzymać założone przeze mnie GH i KH. Następnie podgrzewam sobie dodatkową grzałką wodę w bańkach...

Dolewki wodą RO

guzi75 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3690
Witam, chciałbym się dowiedzieć czy odparowaną wodę w akwarium (UF UPAŁY :D) dolewkę wody RO, uzupełniać czystą czy zmineralizowaną

Miękka woda vs podłoże aktywne

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1256
Zapraszam do udziału w ankiecie

Statystyki

Ten temat przegląda 868 użytkowników w tym 2 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570933
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36924

•  Najnowszy użytkownik: dawid_szymczak

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 866 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.