Bent423 napisał(a):Witam
Pytanie jak startowałeś akwarium na amazoni , czy robiłeś częste podmiany na początku? .
Tak, co 3 dni, 3 x podmieniałem ok 30 %, bo strasznie mi zjeżdżało PH.
Sam stawiałem dwa akwaria na amazoni i nie posiadając jakiejś dużej
wiedzy ( w zasadzie tylko teoretyczną )były to najłatwiejsze starty akwarium . U siebie kompletnie nie przejmowałem się tym że amazonia wchłania fosfor , tylko podawałem codzienne dawki makro .U siebie musiałem dosyć szybko zacząć nawozić rosliny , bo posadziłem rozpędzone z innego akwarium .
Podaję 30 PPM potasu i 3 PPM fosforu na tydzień. Azot ok 30 jest w kranie.
Teraz podaję ok 3 PPM fosforu co dwa dni.
Raz czy dwa sprawdziłem poziom fosforu i oczywiście wynik był zerowy , mimo to rosliny rosły sobie bardzo ładnie. Na twoim miejscu zrobiłbym parę większych podmian, oczyścił z glonów co się da , poprzycinał zaatakowane rośliny przy podłożu , dosadził jakiś szybko rosnących roslin i na początku nie szalał z nawozami po za podawaniem potasu .
Wydaje mi się, że tragedia z szalejącym PH się właśnie skończyła, więc podłączyłem na nowo komputer i nawet jakoś to działa. Kilka razy dziennie uruchamia się podawanie CO2.
Jak licznik bąbelków ustawiłem na ok 3-5/sec. to rośliny zdążały zjeść CO2 i PH wzrastało przy pełnym świetle. Odkręiłem zaworek na max. i PH nie zjeżdża już poniżej wartości 6.66 ustawionej na sterowniku, ani nie jedzie do góry.
Czyścić z glonów każdy listek... hmmm

Zobaczymy.
M.inn. jest taki zielony glut, coś jak ten biały, pojawiający się czasami na
korzeniach na początku.
Mam unimaxa 700 i tetrę 1200.
Teraz świecę ok 10 h., samymi ledami ( 160 W), ale 2 tyg po starcie włączyłem dodatkowe swietlówki 2x80 W grolux i aquastar