Epifity na klej - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Epifity na klej

Liczba wyświetleń: 7060·Odpowiedzi: 4
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Zaloguj się, aby zmienić widok

04 sty 2016, 02:23 Epifity na klej  (#1)  

Drodzy,

Widziałem to już parę razy na filmikach instruktażowych różnych "guru" aquascapingu, więc chcę tylko dopytać... Jak wyglądają wasze doświadczenia z mocowaniem epifitów nie za pomocą nitki/żyłki, ale kleju cyjanoakrylowego typu kropelka? Z tego, co widziałem na filmikach sprawa jest banalna. Zakładamy rękawiczki, by nie pokleić sobie łapsk, dajemy dwie mikrokropelki na plechę/kłącze, przystawiamy na parę sekund do kamienia/korzenia i koniec.

To serio aż tak dobrze działa? Lepiej na lekko wilgotne powierzchnie, czy na suche? (widziałem oba sposoby). Ile po tym trzeba odczekać nim naleje się wodę do akwarium?

Ja swego czasu próbowałem robić to silikonem akwarystycznym, ale wyszło bardzo słabo. Słabo trzymało, trzeba było dać dużo silikonu, co było widoczne... Silikon mnie nie przekonał, jednak kropelka wyglądała jak idealna, błyskawiczna i pozbawiona wad technika.

Tadeus
Ranga: Poznaje temat

04 sty 2016, 10:57 Re: Epifity na klej  (#2)  

Swego czasu na kropelke przylapalem micosorium do kamienia wiec nie ma negatywnych skutków. Coraz częściej widać połączenia klejone silikonem klejem typu kropelka różnych aranżacji światowych aquadisainerów.

meniek
Ranga: Aktywny użytkownik

Anonim 35279

04 sty 2016, 14:53 Re: Epifity na klej  (#3)  

Sam z ciekawości przykleiłem microsorium do lawy kropelką .... i działa. Zgonów w akwarium nie odnotowano a roślina trzyma się miejsca ... o dziwo :mrgreen:

Anonim 35279

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
dust Konin/Poznań

04 sty 2016, 15:11 Re: Epifity na klej  (#4)  

Podobno najlepszy jest Technicqll Klej sekundowy cyjanoakrylowy żel.
Własnie to, że żel ma pomagać kleić nawet na mokro.

dust
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Konin/Poznań

Doniamk12 Gród pod Jasną Górą

04 sty 2016, 16:25 Re: Epifity na klej  (#5)  

Z mojego skromnego doświadczenia wiem, że gęstość klei cyjanowych to czas ich wiązania, czym rzadszy tym szybciej klei.
Ja też stoję przed problemem ozdobienia mojego korzenia dlatego ciekawi mnie ten temat. Mój korzeń jest pod wodą już dłuższy czas więc klejenie na sucho nie wchodzi w rachubę.

Doniamk12
Ranga: Początkujący

Miasto: Gród pod Jasną Górą

Powrót do Sprzątanie

Powiązane tematy

YouTube

Klej do roślin akwariowych

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 6646
Klej do epifitów sygnowany logiem Seachem - w opakowaniu 2 sztuki (2x4g). Link do opisu: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/seachem-flourish-glue-2x4g-klej-epifitow-p-28720.html
1457217376646.jpg

Rośliny mało wymagające i epifity

Baartuss w Sprzątanie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 7720
Cześć. Mam zamiar kupić kreweciaka ok 30l. Ma to być szkło czysto hodowlane, I rozmyślam jakie rośliny by kupić.. W aranżacji zamierzam użyć kamieni Dragon Stone, i tu moje pytanie. Czy mogę coś więce...

Statystyki

Ten temat przegląda 155 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570990
 •  Liczba wątków: 48802
 •  Użytkownicy: 36933

•  Najnowszy użytkownik: alek_bin

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 155 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.