Wyciszenie reaktora co2 z filtra narurowego
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Witam Zakładając sobie dwa akwaria w zeszłym roku , do dozowania co2 postanowiłem sobie zrobić reaktory z filtra narurowego według projektów dostępnych w sieci . Akwaria mam koło łóżka i chluptanie dwóch reaktorów pomimo że są w szafce zaczeło mnie dosyć mocno denerwować  . W sklepie zoologicznym kupiłem najgrubszą gąbkę jaką można było dostać , wyciełem z niej okrągły pierścien z dziurą na środku na rurkę I umieściłem na samej górze reaktora . I w koncu nastała błoga cisza  . Działa to u mnie juź od 6 miesięcy i nawet dzisiaj po raz pierwszy chciałem wypłukać gąbke , ale za bardzo nie było z czego . Po dołożeniu gąbki do reaktora zmniejszenia przepływu wody nie zauważyłem . Poniżej fotki Co do wysokości pierścienia z gąbki , u mnie ma jakieś 6/7cm , ale myślę że o połowę cieńszy też spełnił by swoją rolę. Pozdrawiam Bent
-

Bent423
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Wałbrzych
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ja też mam reaktor diy, ale nigdy nie chlupotał. Nie wiem wg jakiego schematu go zbudowałeś, ale podstawą jest zachowanie fabrycznego odpowietrznika i wypuszczenie całego powietrza przed uruchomieniem. Potem już tylko cisza.
A gazuję sporo, bo ok. 6 b./s
-
Anonim 33861
●
Odpowietrzniki są . Po jakiś 2/3 g od włączenia co2 zaczynała się wytwarzać poduszka z nierozpuszczonego co2 i właśnie chlupotanie . Co do ilości bąbelków to ciężko policzyć 8/9/s.
-

Bent423
●
althaar napisał(a): A gazuję sporo, bo ok. 6 b./s
Jak Wy to ludziska liczycie?nagrywasz czymś i puszczasz sobie w zwolnionym tempie by bąbelki policzyc?
-

pablo8412
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Knurów
pablo8412 napisał(a):althaar napisał(a): A gazuję sporo, bo ok. 6 b./s
Jak Wy to ludziska liczycie?nagrywasz czymś i puszczasz sobie w zwolnionym tempie by bąbelki policzyc?
Też się zastanawiam  Cienko coś rozpuszcza co2 ten reaktor skoro u mnie sera500 daje 2b/sek i 20mg co2 się utrzymuje. Problem z kh? U mnie 6 kh.
-

kprusak
●
- Miasto: Venlo
Dlatego napisałem że ciężko policzyć . Mam cztery liczniki i każdy puszcza bąbelki innej wielkości . Mniejsze bąbelki lecą szybciej większe wolniej . Do jakiś 2/3b/s to chyba można jakoś w miarę dokładnie się doliczyć , tylko że mnie to kompletnie nie interesuje bo licznik służy mi tylko do tego abym wizualnie widział czy zwiększam lub zmniejszam dozowanie co2 . Np teraz w akwarium 140l testuję sobie oświetlenie led 170w i co2 leci ciurkiem . Wydaje mi się że właśnie leci jakieś 8,9b/s a ile leci naprawdę to nie mam pojęcia 
-

Bent423
●
Kombinacje alpejskie, hehe. Bent, zadziwiasz. Są testy Np. jbl stałe najlepszy wyznacznik poziomu co2.
-

kprusak
●
U mnie najlepszym wyznacznikiem zawartości co2 w wodzie jest dorosły zbrojnik niebieski. Natomiast test stały nie sprawdził się kompletnie i od prawie roku leży w szufladzie.
-

Bent423
●
-

kprusak
●
kprusak napisał(a):Bent423 napisał(a):U mnie najlepszym wyznacznikiem zawartości co2 w wodzie jest dorosły zbrojnik niebieski. Natomiast test stały nie sprawdził się kompletnie i od prawie roku leży w szufladzie.
Narobię Ci wstydu. Masz ponad 40 lat i nie umiesz zrobić sam narurowca?
Nie wiem o co Ci chodzi? Przecieź zrobiłem sobie dwa i jestem z nich bardzo zadowolony.
-

Bent423
●
pablo8412 napisał(a):Jak Wy to ludziska liczycie?nagrywasz czymś i puszczasz sobie w zwolnionym tempie by bąbelki policzyc?
Do 6 w ciągu sekundy raczej nie problem policzyć.
-
Anonim 33861
●
althaar napisał(a):pablo8412 napisał(a):Jak Wy to ludziska liczycie?nagrywasz czymś i puszczasz sobie w zwolnionym tempie by bąbelki policzyc?
Do 6 w ciągu sekundy raczej nie problem policzyć. Taaaaa napewno
-

pablo8412
●
To licz bąbelki przez 10 sekund i potem podziel przez 10. Nie widzę problemu 
-
Anonim 33861
●
althaar napisał(a):To licz bąbelki przez 10 sekund i potem podziel przez 10. Nie widzę problemu  Lecą ciurkiem,nie umiem tak szybko 
-

pablo8412
●
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg
Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg
Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
Witam
Ktoś używa tego reaktora ?
Obejrzałem kilka filmów na YT i wygląda to solidnie i spełnia swoje zadanie ,ale cena zabija .
Jednak poszukałem ,poszperałem i zakupiłem na chinskim portalu za po...
Chciałam kupić sobie wszytko do zestawu co2 tylko wystąpił problem nie doczytałam i kupiłam reduktor firmy magnum z zaworkiem precyzyjnym i licznik bąbelków i aqua Nova. I czy jeśli odkręciłam tą końc...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Pytanie czy początkujący akwarysta z wodą gh10 kh 5 i dawkowaniem co2 z butli powinien bać się skoków ph przy zamykaniu co2 na noc czy bezpieczniej puszczać mniej stałe. Dziekuje
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Witam
Zamierzam kupić sobie cały system co2 z Soda stream. Już pisze dlaczego ten a nie butle wysokociśnieniowa, ponieważ nie miałbym gdzie nabić taką butle a samochodu nie mam aby pojechać gdzieś da...
Dzień dobry Drodzy Forumowicze,
Trafiłem tu teoretycznie z ogólnie niepowiązanym tematem ale technika podobna. A przeszukując internety zauważyłem na tym forum bardzo duże zagęszczenie wiedzy w temac...
Sam stanalem przed decyzja zakupienia butli CO2 (poza wakacjami rzadko bywam w domu a przygotowanie 10l mieszaniny rekacyjnej jak by nie bylo zajmuje troche cennego czasu).
Pomyslalem przy okazji o ...
|
|