Pogostemon stellata to azjatycka roślina tworząca czerwone piuropusze w akwarium. Dorasta do 20-60cm wysokości (w zależności od wielkości akwarium) i jest jedną z trudniejszych roślin - będącą wyzwaniem dla wielu akwarystów...
pogh-news2-800x400.jpeg
Pogostemon helferi został odkryty przez akwarystów na terenie Tajlandii w pobliżu granicy z Birmą. Gatunek ten określany jest potocznie nazwą „Dawnoi” (mała gwiazda) – co łat...
erectus-news2.jpeg
Ta pochodząca z Indii roślina łodygowa tworzy w akwarium bardzo dekoracyjne jasno-zielore grupy przypominające pokrojem drzewa iglaste. W zależności od rozmiarów i parametrów akwa...
Roślina drugiego planu, charakteryzuje się soczyście zielonymi listkami wpadający w srebrny kolor stożka wzrostu, sztywną łodygą.
Rozmnaża się poprzez boczne odrosty, lub cięcie.
Wymaga dużo światł...
Majkel82 w Sprzątanie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2659
Hej,
podpowie ktoś czy to prawda, że ten łodygowiec nie puszcza nowych odrostów z odciętej łodygi i trzeba sadzić tylko odcięte szczyty ??
Gdzieś kojarzę, że tak czytałem ale nie mogę znaleźć.
Mam ju...
Janczu w Rośliny· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2021
Witam, 2 miesiące temu startowałem akwarium, rośliny wszystkie z invitro, wszystko ok, problem mam jedynie z pogostemonem erectusem. Przez te 2 miesiące urósł może jakieś 3 cm i tyle, nie gnije, nie m...
Majkel82 w Rośliny· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3287
Cześć,
mam banalne pytanie ale jednak wolę zapytać. Jak właściwie ciąć takie rośliny ?
Czytałem, że tnie się jak wszystkie łodygowce… ale w moim przypadku gdy już kilkukrotnie poprzednio zacząłem uci...
MichauD w Nawożenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1109
Witam, od 2/3 dni mam problem z ową rośliną, zauważyłem że w jej liściach pojawiają się dziury, zaczęło się ode wpuszczenia do akwarium otosków, ale nie wydaje mi się żeby była to ich sprawka... są to...
zibzib w Sprzątanie· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2212
Witam,
powiedzcie mi proszę jak ją przycinać (w którym miejscu) żeby później to co odciąłem można było posadzić w podłożu.
Jakoś udało mi się ją wyhodować i nie chciałbym żeby się zmarnowała.
Widzia...
wololow w Sprzątanie· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3099
Witam,
czy osoby posiadające roślinę z tematu mogłyby wypowiedzieć się odnośnie krzewienia tej rośliny w ich akwariach? W moim akwarium zauważyłem pewną prawidłowość. Odcięte i posadzone w podłoże szc...
Statystyki
Ten temat przegląda 13 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 570951
• Liczba wątków: 48798
• Użytkownicy: 36926
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej