|
|
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam, znalazłem niedawno wyżej wspomniany nawóz w proszku, przeleżał w szufladzie przez około 4 lata. Czy zna ktoś datę ważności takich nawozów, czy po takim czasie mogę nadal ich używać? Były raczej szczelnie zamknięte.
-

fleelf
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Rumia
Raczej powinno obyć się bez problemow ale wg,mnie po co ryzykowac zwłaszcza ze to nie kosztuje wiele....
-
mistrz1
●
- Ranga: Początkujący
Jaka jest skuteczność działania takich soli ? Pomijam fakt ,ze kolega znalazł je po jakimś czasie. Zakładając , że są nowe. Stosuje zgodnie z zaleceniem (wszystko w założeniu, że tak mogło by byc) , czyli rozpuszczam MAKRO : KNO3, K2SO4, KH2PO4, E 202, E 300 (77,4 gr soli w 500 ml wody) stosując 2,5 ml dziennie na 100L wody w akwarium. Dodając do tego MIKRO : ŻELAZO, MANGAN, BOR, CYNK, MIEDŹ, MOLIBDEN, E202, E300 (rozpuszczone w w proporcji 10,3 gr na 500 ml wody) stosując 2 ml soli na 100 L wody w akwarium. W dalszym ciągu zakładając p odmianę co tygodniową około 30 do 50% pojemności akwarium. Proszę o jakiś komentarz.
-

TonyMade
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
TonyMade napisał(a):Jaka jest skuteczność działania takich soli ? Pomijam fakt ,ze kolega znalazł je po jakimś czasie. Zakładając , że są nowe. Stosuje zgodnie z zaleceniem (wszystko w założeniu, że tak mogło by byc) , czyli rozpuszczam MAKRO : KNO3, K2SO4, KH2PO4, E 202, E 300 (77,4 gr soli w 500 ml wody) stosując 2,5 ml dziennie na 100L wody w akwarium. Dodając do tego MIKRO : ŻELAZO, MANGAN, BOR, CYNK, MIEDŹ, MOLIBDEN, E202, E300 (rozpuszczone w w proporcji 10,3 gr na 500 ml wody) stosując 2 ml soli na 100 L wody w akwarium. W dalszym ciągu zakładając p odmianę co tygodniową około 30 do 50% pojemności akwarium. Proszę o jakiś komentarz.
Ile czego w tym makro masz? Bo masa mieszanki soli nic nam nie mówi.
-

mirek5566
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: okolice Lublina
Powiązane tematy
Mam na obecną chwilę wątpliwości jak poprawnie nawozić składnikami mikro. O ile np do żelaza, magnezu, miedzi czy manganu mam testy, o tyle np dla niklu, molibdenu, boru czy cynku (a przecież są jeszc...
Dzień dobry
Akwarium jest na substracie aktywnym. Filtracja jest za pomocą filtra gąbkowego delfin. Akwarium ma 35 litrów brutto. Oświetlenie 10w plant. Woda jest przygotowywana z ro pół na pół z kra...
Witam .
Zbiornik na podłożu master soil
50 litrów netto , 50lumenow na litr barwa 7000k
K 18 (po zwiększeniu dawki mikro i zauważeniu niedoborów spadło do 10)
Ph6.9-6.3
Gh/kh 8/1
No3 5
Po4 0.2
Ca/mg...
Witajcie 😉 Pytanie odnośnie nawozów mikro. Od lat z powodzeniem używam Profito Easy Life. Na akwarium 375 litrów ok. 40 ml/tydzień. Jaką max dawkę stosujecie oraz czy wspomagacie się dodatkowym żelaze...
Leję do akwarium kranówkę. W kranówce mam NO3 – 20 mg/l ; PO4 – 1,5 mg/l. Oprócz tego podaję 1 ml dziennie nawozu NPK oraz 1 ml K. Zastanawiam się czy przy takich parametrach wody z kranu jest potrzeb...
Używam obecnie wody 50:50 RO+kran, pytanie dotyczy nawożenia mikro, w szczegolnosci początkowego etapu dojrzewania akwarium. Test na Fe w wodzie kranowej wykazuje 0. Do takiej wody powinno się dokłada...
Dzień dobry
Czy jest w ogólne możliwe aby na starych liściach występowały niedobory mikro na przykład żelaza?
Czy w przypadku niedoboru mikro roślina przestaje raczej rosnąć i niedobory wystąpią jed...
Witajcie!
Zasadniczo od startu w listopadzie 2020 przeszedłem w moim baniaku 200l spora drogę (szczególnie jeśli chodzi o wiedzę i świadomość). Dużo się też zmieniło i przeszedłem z LT na HT, chociaż ...
Czy zna ktoś dobry proszek mikro, który można rozpuścić na dozowanie EI?
Panowie zrobiłam nawóz makro z soli metoda EI.
Mam też mikro:
Chelat żelaza
Chelat manganu
Cynk
Jakie są sugerowane zawartości tych pierwiastków w wodzie?
Dobra kojarzę ze mikro po zgaszeniu swi...
|
|