Modyfikacja oświetlenia w 112l - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Modyfikacja oświetlenia w 112l

Liczba wyświetleń: 580·Odpowiedzi: 1
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witajcie,

posiadam akwarium 112l ze standardową pokrywą (80x35cm). Aktualnie mam w niej zamontowane świetlówki T8 Hagen (Aqua-Glo i Power-Glo). Przymierzam się powoli do stopniowej rozbudowy oświetlenia, aby gdzieś tam w niedalekiej przyszłości zająć się nieco bardziej wymagającymi roślinami i nawożeniem CO2.

Co myślicie o takim zestawie - https://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswiet ... 17762.html ? Czy dobrym pomysłem jest zakup i wstawienie jednej świetlówki, a w odpowiednim czasie drugiej? Jeśli tak, to jaką świetlówkę wybrać?

Na roślinność w akwarium na ten moment składają się żabienice, kryptokoryny i mikrozorium, a z rybek kilkanaście neonków, gupiki, otoski i prętniki.

Pozdrawiam

bujaczes
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
krzysztof 5390 Tarnowskie Góry
Jest to zestaw w rozsądnej cenie, tyle że statecznik elektroniczny raczej mało wydajny.
Porównywałem go z statecznikiem Philipsa, różnica jest widoczna gołym okiem, świetlówki świecą jaśniej oraz mają dobry start.
Dołożyłbym 2 świetlówki np Philips master TLD 865,lub 965 oraz Philips Aquarelle 10000k lub tańszy zamiennik sylvania aquastar 10000k.
Dałbym je na tył. Osobiście uważam, że świetlówki Hagena są grubo przereklamowane więc sam wymieniłbym je na PHILIPSA, OSRAM, SYLVANIA. U ciebie kolejność wyglądałaby następująco, licząc od przodu akwarium: Philips master TLD 865,Philips master TLD 965,Sylvania grolux 8500 (światło dla roślin),Sylvania Aquastar 10000k
Sam mam taki układ, który jest bardzo popularny a rośliny rosną i bąbelkują jak szalone.
W tym momencie możesz sobie pozwolić na wymagające rośliny i dowolny trawnik np Micrancthemum monte carlo, mały heniek, oraz rośliny, które potrzebują się wybarwić np na czerwono. Bez groluxa i aquastara będą rosły lecz nienaturalnie zielono. Hagen do śmietnika :D oczywiście przy tak mocnym oświetleniu zbiornika nawożenie Co2 to już obowiązek. Bez co2 żadna wymagająca roślina ci się nie utrzyma, mimo mocnego oświetlenia, chyba że krasnorosty, zielenice,itp :mrgreen: Przed rozbudową oświetlenia zacząłbym od inwestycji w Co2 nie na odwrót. Roślinki, które teraz posiadasz, są to rośliny cienia jednak silniejszym oświetleniem nie pogardzą.

pozdr.

krzysztof 5390
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Tarnowskie Góry

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

20260606_164644.jpg

Zamiana oświetlenia w akwarium Juwel

Zbigniew w Oświetlenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 1787
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte? Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq. Czy ...
suwaki lampa.jpg

Pomoc w ustawieniu oswietlenia

kajnia w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2703
Witam, posiadam lampę Chihiros Led Rgb C II Serie 20-36Cm 20W, oraz akwarium 22L 36x22x28cm. W akwarium posadziłem Micranthemum tweediei Monte Carlo (in-vitro) i Rotala rotundifolia BLOOD RED (in-vitr...
YouTube

Film "Porównanie oświetlenia"

Jacek Pawłowski w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2516
Hej Jeśli jesteś ciekawy jak świecą topowe marki to obejrzyj te porównanie. &t=?si=9eszQrLYDkU5Ifdu
IMG_7070.jpeg

Budowa oświetlenia do akwarium

Mateo525 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 42 · Wyświetlenia: 13162
Cześć, chciałbym zbudować swoją pierwszą lampę do akwarium na początek 27l 30x30x30. Miałoby to być na diodach power led i czy ma ktoś może taki gotowy schemat? Ilość diod połączeń jest tyle że ja im ...
Screenshot_2024-08-26-17-42-27-963_cn.chihiros.chihiros_magic_new.jpg

Pomoc w wyborze oświetlenia

kajnia w Oświetlenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4799
Witam wszystkich forumowiczów. Posiadam małe akwarium 20x20x20 z bojownikiem i paroma roślinkami, ale w niedługim czasie będę chciał zmienić na kostkę 30x30x30 iszukam odpowiedniego oświetlania, ale j...

Upgrade oświetlenia DIY - Power Led >>>> Samsung Bridgelux

biju w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1072
Witam Szanowne Grono :) Noszę się z zamiarem upgradu mojego oświetlenia. Akwa to high tech o wym 200x40x60 Wtej chwili oświetla go belka na profilu 160 mm długa na 180 cm a na niej 88 power led 3...

Oświetlenia pomocy

Konrad13 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1683
Witam posiadam akwarium 150x60x60 rosline mam pytanie co do lampy Chihiros LED-System Universal WRGB 1500mm Czy wystarczy mi na takie akwarium z srednio wymagających roslin

jaka najlepsza taśma ledowa do oświetlenia?

Mr_Teaaa w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2656
Mam akwarium o wymiarach 100x30x30 Zamierzam w nim trzymać gupiki i średnio wymagające rośliny Chciałbym budżetowo zrobić oświetlenie do akwarium stąd moje pytanie: Jakie jest najlepsza taśma ledowa...

Dobór oświetlenia do akwarium 90 cm - hyperbar czy entriq

krzychu777 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3055
Dzień dobry. Planuje akwarium 90x45x45 i zastanawiam się nad doborem oświetlenia. Po pierwsze, czy lampa skylight hyperbar 75 cm nie będzie pozostawiać niedoświetlonych miejsc po bokach? I drugi...

Wymiana oświetlenia do Kostki 30l

ReD_ w Oświetlenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3044
Witajcie - mam dylemat i może Wy mi pomożecie w doborze wsymiany oświetlenia do kostki poniżej. Obecnie mam Aquaela Leddy Slim 16W Sunny + Plant ale musze kombinowac aby było nad aklwarium bo jest za...

Statystyki

Ten temat przegląda 276 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571608
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 276 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.