Leczenie ospy solą niejodowaną-co dalej? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Leczenie ospy solą niejodowaną-co dalej?

Liczba wyświetleń: 1017·Odpowiedzi: 1
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Witam. Od ok miesiąca mam akwarium 64l w którym pływa jeden welonek. 4 dni temu na jego ciele pojawiły się białe kropki, zaczął się też ocierać o roślinki. Rozpuściłam w akwarium sól niejodowaną (1 łyżka na 10 l) i podniosłam temp do 27 stopni. Przez 3 dni rybka przebywała w jednym miejscu prawie w ogóle się nie ruszając, jednak jadła normalnie. Płetwy zaczęły się strzępić. Dzisiaj welonek odżył, zaczął pływać. Kropki, zniknęły. I tu nasuwa mi się pytanie-co dalej? Czy konieczne będzie wyparzanie żwirku? Czy pasożyty zabiła sól w akwarium? Kiedy zacząć obniżać temperaturę wody i zacząć ją podmieniać, oraz jak często i w jakich proporcjach? 
Z góry dziękuję za odpowiedzi 

Kadi12
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Trzymaj taką temp przez 2 tygodnie-kropki mogły zniknąc ale to nie oznacza pozbycia się choroby .Przede wszystkim nie denerwuj się i cierpliwie czekaj spokojnie i obserwuj -jesteś już i tak w połowie choroby jesli kropki znikły .(tak dla porównania ja już lecze ospę 2 tydzień w akwarium 240l i kropki zniknęły w połowie dopiero)

Robienie restartu i parzenie kamieni nie ma sensu jak dla mnie -szkoda roboty twojej.Spokojnie....

Kropek już nie ma wieć tak jak piszę utrzymuj to co zrobiłaś i to wszystko .Po 2 tygodniach zrób podmiane wody 1/3 i po wszystkim.Karm rybki normalnie ale nie przekarmiaj.

Tak naprawdę nie masz dużo do stracenia -jeden welonek;-) więc obserwuj i się ucz na tym przykładzie -będzie ok.

Jak by welonek padł w co wątpie (odpukać) to wtedy zrób sobie restart (wymyj akwarium ,wyparz kamienie i wstaw nową obsadę do akwarium (oczywiscie po tygodniu od restartu )

kocio10_2006
Ranga: Poznaje temat

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

uploadfromtaptalk1418059585185.jpg

Choroby ryb - identyfikacja i leczenie

Identyfikacja w Zwierzęta · Odpowiedzi: 530 · Wyświetlenia: 430547
W tym wątku wklejamy zdjęcia przedstawiające choroby ryb np: nicienie, posocznica, otłuszczenie, ospa - pomagamy w identyfikacji i leczeniu.

Kirysek spiżowy - ikra na szybach i roślinach... co dalej?

strong07 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 7028
właśnie dziś zauważyłem pobudzone kiryski.. po chwili już była ikra na szybach i roślinach. Akwa 112l, 6 neonów 1 skalar, 4 nieduże zbrojniki, i 3 kiryski spiżowe dorosłe. Starsze ryby raczej nie zjed...

Leczenie ryb w zbiorniku z krewetkami

ace22 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 6468
Witam Jak i czym leczyć ryby z pleśniawki w baniaczku w kturym są krewetki? Z tego co wiem wszystko co jest na miedzi odpada może macie jakieś doświadczenia i coś sprawdzonego. IMG_20200506_121537.jp...

Pilne! - leczenie preparatem MLP przy obecności krewetek!

ALEKS_D_RAVEN w Zwierzęta · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 7588
Witam Właśnie przymierzam się do leczenia pasożytów/nicieni w akwarium i chciałbym wiedzieć czy mogę zastosować MLP ( MORENICOL LERNEX PRO ) kiedy w zbiorniku obecne są krewetki amano i red cherry? bo...

Małe pytanie odnośnie ospy

akwarysta1992 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1867
Witam Miałem oczywiście z nowymi rybkami ospę - niestety nie nie było opcji kwarantanny (kwarantanna 150 ryb to musiałbym mieć drugie prawie równie duże akwa) ale do rzeczy. Początkowo leczyłem temp...

Podejrzenie ospy, proszę o pomoc i dobranie leczenia

berkel w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3788
Podejrzewam u jednej z 4 moich neonów niebieskich ospę. Ma plamkę na łączeniu płetwy górnej z grzbietem, nie traci kolorów, nie pływa głową w górę, coś podjada ale neonki nie bardzo lubą nowy pokarm, ...

Ospa rybia - leczenie a krewetki

ArturI w Zwierzęta · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3771
Witam, przywlokłem do swojego akwarium ospę rybią z nowo zakupionymi rybami... Choroba trafiła z 5 promienniczkami u których zauważyłem już pierwszego dnia cętki. Nie podejmowałem żadnych kroków bo w...

Neonki.10szt brak ławicy i co dalej?

ksysiek w Zwierzęta · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5367
Witam. Mam taki problem z neonkami innesa. Kupiłem tydzień temu 10szt. i zamierzałem dokupić kolejne 10,ale w stadzie to one pływały 3 dni potem każdy gdzie indziej i za korzeniem. Czy dokupienie 10sz...

nicienie i co dalej

Adrian26 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 6432
dziś w zbiorniku zobaczyłem "plemnika" około 2cm "wąż" pływający całkiem nieźle koloru kremowego chyba to nicienie ale pytanie skd to sie wzięło jak to zwalczyć czy może olać ??...

Neon Inessa - rybia ospa, nietypowe leczenie

Michał011 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 6719
Witam Jako że to mój pierwszy post na tym forum, wypada się przywitać, a więc witam wszystkich użytkowników forum :) Szkoda tylko, że w takim dziale :cry: A więc do rzeczy, dwa tygodnie temu kupiłem...

Statystyki

Ten temat przegląda 230 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571607
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 230 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.