Krewetki do twardej, Gdańskiej wody
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Witam, mam dojrzewające akwarium jakieś 60l netto (będzie chyba trzy tygodnie od zalania) i chciałbym w styczniu wpuścić jakieś krewetki do zbiornika. Podmiany raz w tygodniu 15% plus raz w tygodniu uzupełnienie tego co wyparowuje demineralizowaną (wylewam jakieś 2-3l, wlewam 5l). Na początku przy podmianie lałem wodę 2/3 kranową, 1/3 demineralizowana, ale ze względu na parametry zmieniam proporcje 1/2 kranówy i 1/2 demineralizowanej. Parametry na dzień dzisiejszy: PH 7,4 KH 12 GH 28 PO4 0,25 - 0,5 NO3 10 Wiem że muszę zbić GH, woda w Gdańsku jest potwornie twarda i dlatego zmieniłem proporcje przy podmiance. Nawożę co 3dni KNO3 i K2SO4 w dawkach 1/4 docelowego stężenia, jako roztwory soli (dawałem też ostatnio MgSO4 ale przestałem bo kranówa ma sporo magnesu) i CO2 z bimbrowni. Pojawiły mi się glony nitkowate (brązowe, rosnące bardziej w kępach niż "powiewające", taka jakby wata) więc zwiększyłem ilość CO2 poprzez przestawienie kostki lipowej rozbijającej gaz z bimbrowni w miejsce gdzie prąd wody z filtra nie pozwala bąbelkom unieść się ku powierzchni mieszając je przy kostce dłuższą chwile. Jeśli udało by mi się zbić GH do powiedzmy 20 stopni niemieckich, myślicie że mógłbym już jakieś krewetki wrzucić? Jak tak to jakie? No i czy bimbrownia jest w stanie zagazować przyszłe krewetki i rybki przy działający filtrze wewnętrznym (do mieszania zbiornikiem) i kaskadą (biologiczny, minimalnie porusza taflą wody).
-
OlmerPL
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Krewetki amano maja wymagania ph 6-8 i GH 2-20 nie wiem jak z KH bimbrownia raczej nie zagazuje ci ryb i krewetek. Zawsze mozesz umiescic kostke lipowa w takim miejscu zeby nie bylo mega rozpuszczalnosci co2 i czesc co2 szla w powietrze
Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka
-

Bobzin
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Dzięki za odpowiedź, również za tą w prywatnej wiadomości (nie mogę odpowiedzieć ze względu na brak konta premium i dla tegu tutaj odpowiadam).
Co do CO2, to tak ustawiłem kostke ze względu na glony. Na tym etapie niechce wiele zmieniać bo zbiornik dopiero reguluje się i sądze że nagłe zmienianie czasu świecenia, podawanie specyfików na glony czy radykalne zmiany nawożenia wyrządzą więcej szkód. Zauważyłem że glony pojawiły się najpierw koło marniejącej kępki roślin, więc chce pomóc roślinom by weliminować przyczyne pojawienia się glonów. Dopiero gdy z tym się uporam będę wpuszczać mieszkańców. Co myślicie o krewetkach RC, nadadzą się na początek gdy GH by spadło do 20?
-
OlmerPL
●
- Ranga: Początkujący
Sprawdz w necie wymagania krewetek sakura rc to odpady z tej odmiany mowi sie ze rc prawie wymagan nie maja ale raczej maja takie same wymagania jak sakury. Sakury wymagaja wody chyba kolo 10gh jak dobrze pamieta. Ale 20 to chyba za duzo juz
Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka
-

Bobzin
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
U mnie KH13 i GH16-18 (Niedźwiednik). Dla tego kupiłem RO3 i już twardość nie jest problemem. RC raczej powinny dać radę na tym co masz.
-

matu
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdańsk
Powiązane tematy
Dzień dobry,
witam wszystkich na forum, to mój pierwszy post. W akwarystyce również początkujący.
Generalnie mam taka sprawę z krewetkami Red Cherry. A więc kilka tygodni temu ( podajrze początkiem s...
Witam serdecznie, piszę informacyjnie i równocześnie pytam. Czy ktoś spotkał się z agresją wśród Amano do ryb? Dzisiaj właśnie odłowiłem 5 dorosłych Amano (trzy samice coś koło 4 cm i dwa samce 2,5-3 ...
Cześć,
wiecie może co dopadło moją krewetkę? Od wczoraj problem został zauważony - mimo tego, jak martwo wygląda, żyje. Rusza wąsikami i co jakiś czas próbuje zmienić pozycje. Niestety pływać nie pot...
Cześć jeśli mój wątek się gdzieś dubluje to z góry przepraszam. Mam pytanie moja krewetka neocardina red cherry zaciążyła i ma tak dużą ilość jajeczek pod ogonem że mam wrażenie, iż te wypadną. Czy je...
Witam, od trzech miesiecy mam akwarium 20L i od jakiegos czasu krewetki neocaridiny padają srednio dwie/trzy na dzien
NO2 0
NO3 20
KH 6
pH 7,5
Gh 8
cl2 0
Dodam ze krewetki po jakims czasie robia sie...
Cześć,
w moim akwarium prawie na pewno zawitały pasożyty. Póki co u jednej z rybek gupika endlera (samicy) są widoczne objawy - wychudzenie, mimo apetytu, czerwone skrzela i glutowate odchody. Parame...
Witam wszystkich :)
Mam dwa pytania odnośnie krewetek filtrujących (Atyopsis moluccensis), bo w necie znajduję sprzeczne informacje (lub żadne ;). Mianowicie - 1) czy można je trzymać pojedynczo, czy...
Witam, niedawno zakupiłem rybki do mojego akwarium z krewetkami red cherry.
Zakupiłem ok. 18 krewetek i dwa dni później 6 neonów, 4 gupiki i 4 danio.
Nie jestem pewien, ale czuję że danio mogą podja...
Witam wszystkich. Postanowiłem zacząć bawić się w hodowlę krewetek i jestemw tym kompletnie zielony.Na start chciałbym jakieś w miarę łatwe w hodowli krewetki tylko właśnie nie wiem jakie.Moje pH wody...
Witam wczoraj wpuściłem krewetki do swojego nowo założonego zbiornika ,wszystko było ok zachowywały się normalnie zerowany na dnie zapoznawały się z nowym otoczeniem dzis rano wszystkie są u góry tuż ...
|
|