Apistogramma cacatuoides - Pielęgniczka Kakadu - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Apistogramma cacatuoides - Pielęgniczka Kakadu

Liczba wyświetleń: 5633·Odpowiedzi: 2
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Pochodzenie

Pielęgniczki kakadu pochodzą z Ameryki Południowej. Zamieszkują głównie małe rzeki i strumienie w Peru, Boliwii oraz częściowo w Brazylii.

Charakterystyka, płeć i usposobienie

Ryba o ciekawym wyglądzie. Płetwa grzbietowa przypominająca czub papugi kakadu, czarno-czerwony rysunek na płetwie ogonowej. Samce dorastają do 8 cm, są bardziej ubarwione niż samice i mają nieco wydłużone promienie płetw. Samice dorastają do 5.5 cm. Pielęgniczki Kakadu występują w wielu odmianach barwnych. Ze względu na duży temperament samców, powinny być trzymane w haremach z przewagą samic.

Odżywianie

Głównie podajemy pokarmy mrożone i żywe takie jak np. artemia, dafnia, larwy ochotki. Kakadu można także przyzwyczaić do przyjmowania pokarmów suchych ale tylko jako uzupełnienie dotychczasowej diety.

Akwarium

Jeżeli chcemy mieć kilka samców, akwarium musi być stosunkowo duże, tak aby nie dochodziło do walk między rywalami. Kakadu są bardzo wrażliwe na wysokie stężenia azotanów dlatego wymagane są częste podmiany wody. Dla haremu wystarczające będzie 70 litrowe akwarium, gęsto obsadzone roślinnością z mnóstwem kryjówek, grot, zakamarków np. z kamieni. Podłoże najlepiej miękkie, piaszczyste. Światło rozproszone. Nie lubią zbyt silnego prądu wody. Ryby pasują do akwarium towarzyskiego lecz nie można ich łączyć z innymi pielęgniczkami. W czasie tarła przejawiają agresje w stosunku do innych ryb. Dobrze komponują się np. z małymi kąsaczami i sumami.

Rozmnażanie

Stosunkowo łatwe. W dobrze utrzymanych akwariach do tarła dochodzi zazwyczaj bez naszego udziału. Podobnie jak inne pielęgniczki składają ikrę w podłożu lub na twardych elementach np. kamieniach. Samica opiekuje się złożoną ikrą a samiec strzeże terytorium. W mniejszych zbiornikach może zajść potrzeba odizolowania samca, gdyż w tym okresie bywa bardzo agresywny.

info: rybyakwariowe.eu

Od siebie

Rybki bardzo ciekawskie, jak coś robię w zbiorniku, od razu podpływają bardzo blisko i z odległości dosłownie 2-3 cm obserwują. Bardzo fajnie to wygląda. Później wstawię film. Od 2 lat trzymam te ryby i zauważyłem że mają albo coś ze wzrokiem albo innym zmysłem odpowiadającym za pobieranie pokarmu, podczas gdy inne ryby bez problemu łapią pokarm (czy to żywy, mrożonki czy płatki) Kakadu "nie widzi" go z daleka, musi mu cos spaść "na nos" żeby zjadł ;)

Dużo gatunków ryb przewinęło się przez moje zbiorniki ale Kakadu (i Ramirezy) pozostały.... dlaczego? Te oczy... jeśli są zdrowe, oczy maja kruczo czarne, piękny widok. Polecam.

marlowe
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
3D5_Project Wodzisław Śląski
Witam
Pozwoliłem sobie dodać dwa zdj. mojego autorstwa :roll:
Co do opisu według moich obserwacji ta rybka nie lubi zbyt dużo co2 :idea:

3D5_Project
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Wodzisław Śląski

marlowe napisał(a):Od 2 lat trzymam te ryby i zauważyłem że mają albo coś ze wzrokiem albo innym zmysłem odpowiadającym za pobieranie pokarmu, podczas gdy inne ryby bez problemu łapią pokarm (czy to żywy, mrożonki czy płatki) Kakadu "nie widzi" go z daleka, musi mu cos spaść "na nos" żeby zjadł ;)

Ja tak miałem do tej pory w sumie ze wszystkimi "inteligentnymi" rybami. Czy to Borelli, czy Ramirezki, czy Macmasteri i wreszcie z wielkopłetwem. Wszystkie one przyjmowały wielce filozoficzną pozę, gdy wokół nich zaczynało spadać żarcie. Chyba węszyły podstęp, bo żarcie nie powinno pojawiać się w takiej formie i takich ilościach :D Wszystkie inne ryby oczywiście tego problemu nie miały i załączały bez zastanowienia "pirania mode". :D

Tadeus
Ranga: Poznaje temat

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

Image1665088589.509836.jpg

Pielęgniczki Kakadu - jaka konfiguracja?

Tata_Franka w Zwierzęta · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4915
Jaka będzie optymalna konfiguracja kakadu w akwarium roślinnym 182l? 1+3, 2+2? Akwarium jeszcze nie wystartowało, ale w głowie już sobie planuję. Inni towarzysze to najprawdopodniej będą - razbora kl...
IMG_20210917_113429.jpg

Narybek Pielęgniczka Ramireza

Radomir w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4056
Witam. Kilka dni temu parka Ramirezek ponownie złożyła ikrę w moim ogólnym zbiorniku. Tym razem postanowiłem sam zająć się rozwojem maluchów, gdyż za każdym razem po dwóch dniach ikra była zjadana (al...

Pielęgniczka ramireza

Gabriel 123456 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1471
Potrzebuję pomocy mam akwarium 240 l temperatura 23º c pH 7 gh 20 Akwarium ma 120 cm długości 50 cm wysokości i 40 cm szerokość Mam 20 neonów czerwonych 6 żałowników 3 piskorki 10 ampularii 5 kiryskó...

Czym karmić razbory klinowe i pielęgniczki kakadu

KarolGda w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3979
Chciałem się dowiedzieć czy karmicie swoje razbory klinowe i pielęgniczki kakadu i czy macie jakieś pokarmy zaspokajające potrzeby obu tych gatunków. Moje rybki żyjące w 54l akwarium karmię: - Tetra M...

Pielegniczka ramireza

Piotrek1974 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3005
Witam wszystkich. Chcialbym uzyskac jakies pomocne rady na temat pielegniczek ramirez . Kupilem tych rybek okolo 20 i powoli rybki mi znikaja. Prawdopodobnie zdychaja a cial nie widze bo akwarium dosc...

Pielęgniczka Ramireza - parka czy nie??

Pikacz196196 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 6139
Witajcie Drodzy Forumowicze i Pasjonaci Akwarystyki [emoji4] Czy moje pielęgniczki ramireza to samczyk i samiczka? Nie mam pewności ponieważ czasami moje pielęgniczki sie ścigają tzn. jedna skubie ...

Jak nie powinno się rozmnażać Pielęgniczek kakadu

astar w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 9237
Tytuł trochę przewrotny bo narybek rośnie i ma się całkiem dobrze. Udało mi się rozmnożyć Pielęgniczki kakadu niejako przypadkiem. Jak urządzałem na nowo akwrium 180l: https://www.roslinyakwar...

Pielęgniczka Ramireza - dziwna zmiana.

Lali75 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2753
Witam serdecznie. Pierwszy raz zdarzyło się że mam problem z identyfikacją. Moja samiczka Ramireza ma dziwny twór z boku pyska (jpg) wielkość około 2mm tak na oko, niby biały ale tak jakby z różową po...

Pielegniczka ramireza

akwarystycznydar w Zwierzęta · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4032
Mam pytanie odnośnie pielęgnic ramireza . Czy są w miarę wytrzymałymi rybami ? I czy początkujący akwarysta dał by radę z hodowlą tej ryby ? :roll: :roll:

Pielęgniczka Ramireza

roli184 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4527
Witam Mam krótkie pytanie do znawców. :) Na zdjęciu jest samczyk czy samiczka i czym się różnią?

Statystyki

Ten temat przegląda 227 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571607
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 227 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.