Carbo i potas w płynie, kiedy nawozić ? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Carbo i potas w płynie, kiedy nawozić ?

Liczba wyświetleń: 3315·Odpowiedzi: 2
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam, zakupiłem carbo i potas w płynie i mam pytanie kiedy lepiej nawozić (lać) rano kiedy załączają się lampki czy na noc kiedy oświetlenie nie działa ??

Krzysztof100
Ranga: Poznaje temat

Najlepiej o stałej porze rano wtedy kiedy rośliny mają dostęp do światła żeby mogły wykorzystać nawozy. Jedynie mikro zaleca się wlewać po zgaszeniu światła. U mnie np. wlewanie żelaza z EasyLife przy zapalonym świetle na jakiś czas powodowało zmętnienie wody.

Wysłane z Samsung Galaxy S6

kazujama
Ranga: Aktywny użytkownik

Filipesku Gdansk
Krzysztof100 napisał(a):Witam, zakupiłem carbo i potas w płynie i mam pytanie kiedy lepiej nawozić (lać) rano kiedy załączają się lampki czy na noc kiedy oświetlenie nie działa ??

Nie mogles prosciej;-)
Potas mozesz lac kiedy chcesz, ale carbo gdy nie podajesz co2 to jak najbardziej lej w czasie swiecenia, ale gdy podajesz dwutlenek wegla, to nie ma znaczenia kiedy dodasz carbo.(Pamietaj ze carbo wplywa negatywnie na nurzańce, jezeli takie masz)pozdro

Filipesku
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Gdansk

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Film Jak prawidłowo nawozić akwarium.

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 984
Hej Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.

Easy-Life EasyCarbo Bio - nowa, naturalna wersja węgla w płynie

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1870
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/easy-life-easycarbo-bio-nowa-naturalna-wersja-wegla-w-plynie_1_intro.jpg Nowość w ofercie Easy-Life. W sprzedaży pojawiła się nowa odsłona jednego...

Odmulacze w płynie

pk77 w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5554
Co sądzicie o tego typu rozwiązaniach? Szczepy bakterii, które pomagają utrzymać czystość w akwarium i przetwarzają resztki organiczne? Nie mam doświadczenia, ale na papierze brzmi to bardzo dobrze. Z...

Wysoki potas

Robcio12 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3621
Witam założyłem akwarium 2 tygodnie temu na podłożu rotala intens. Zauważyłem że mam wysoki potas ok 30ppm . Dodam że przechodzę z wody kranowej na ro i mineralizację produktami qualdrop czy dodawać d...

POTAS BEZ PODNOSZENIA KH

Piotrek123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1958
WITAM . JAK W TEMACIE JAKIEJ FIRMY POTAS NIE PODNOSI KH ?

Zagadkowo wysoki potas

mk77 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2496
Witam na początku opiszę troszkę swój zbiornik. Akwarium wielkości 325 litrów o wymiarach 130x50x50. Grzałka 150 wat filtr EHEIM professionel 3 1200XL 2080. Butla co2 sterowana komputerem.Oświetlenie ...

Potas i magnez raz w tygodniu?

ToPiLoPiX w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1298
Witam serdecznie. Od niedawna zabrałem się za nawożenie solami w celu uzupełnienia pierwiastków, których brakuje mi w wodzie kranowej i fosforanów w akwarium bo mam 0. Woda jaką mam z kranu zmieszan...

Potas z KH Buildera czy z nawozu?

Ciechan w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2049
Wystartowałem nowe akwarium na podłożu Tropica. Korzenie plus lawa więc nic nie podnosi Kh. Zawsze sugerujecie, żeby na początku nawozić potasem i tu moje pytanie. Czy może zamiast nawozić potasem, le...

Zasadność lania Carbo

BATERIA w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 6910
Cześć, chciałbym się dowiedzieć jakie jest wasze zdanie na ten temat. Producenci Carbo piszą że należy lać to co dziennie nie zależnie od tego czy prowadzi się zbiornik LT bez CO2 jak i HT CO2. Piszą ...

Potas Easy life a twardość wody

git66 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1520
Witam. Pytanie czy jest możliwe że Nawóz potasowy Easy-life: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/nawozenie/potas-k/nawoz-easylife-kaliumpotassium-500ml-potas-p-5914.html podnosi twardości wody (KH i G...

Statystyki

Ten temat przegląda 443 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570937
 •  Liczba wątków: 48796
 •  Użytkownicy: 36925

•  Najnowszy użytkownik: Piorunek112

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 443 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.