|
|
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam wszystkich. Mam pytanie ,zakładam zbiornik opti o wymiarach 35x35x35 Jako oświetlenie będą służyły 2 lampy aquael leddy smart: plant i sunny. Czy to oświetlenie będzie wystarczające? Rośliny jakie planuje to: Eleocharis parvula i rotala wallichi. Podłoże ziemia. Posiadam Butle co2. Jakie nawozy najlepiej kupić.Pozycję typu ADA nie wchodzą w grę (cena) Pozdrawiam.
-
Hagen
●
- Ranga: Początkujący
No, ja mam takie oświetlenie w 30L i jest na styk, Parvula i Hemianthus rosną ale bez rewelacji. Dwie takie lampki to tylko około 1000 lumenów, więc w twoim przypadku to około 23 lumeny na litr. Nie mam pojęcia czy starczy do prawidłowego wybarwienia Rotali i pełnego doświetlenia też najodleglejszych boków.
-
Tadeus
●
- Ranga: Poznaje temat
Stosuje są co2,jakieś nawozy?
-
Hagen
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Nie wystarczy mam taki sam zbiornik i było cienko , dlatego zmieniłem.
-
wrona56
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Raszyn
Podłoże ziemia.
Tylko ziemia? Na tym ziemniaki dobrze rosną  : Od znajomego rolnika słyszałem że dobrze podrzucić też obornikiem z kurnika. 
-

kprusak
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Venlo
Nie ,nie tylko ziemia:) coś tam jeszcze na nią wyspie.Myślałem o wiòrkach kokosowych bo fajnie wyglądają i do tego pachną troszkę lepiej od obornika Już tak na poważnie, zostało mi po starym Akwa 240l(które niedawno pękło) 2halogeny led po 20w(ciepłe) i taśma led około 10-15W(zimne).Myślałem nad zrobieniem może jakiejś 'belki' 1halogen+taśma.
-
Hagen
●
Powiązane tematy
Hejka ludziska. Ponad miesiąc temu założyłem swoje pierwsze akwarium z roślinami. Nie ma to być strikte akwarium roślinne typu holender, ale akwarium towarzyskie z wiekszą ilością roślin. MAm raczej m...
roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-cat314-tropica-aquarium-soil-1-659bbb70d005ea72b112e16418cd2b46.jpg
Miło nam poinformować o pojawieniu się w ofercie najnowszego podłoża znanej...
Kwestia zastosowania lustra - mocno dyskusyjna,
przypominają mi się czasy starych pokryw z boazerii wyklejanych wewnątrz lustrami.
Witam Wszystkich
Po długich negocjacjach z moją drugą połową udało mi się przewalczyć temat eksmisji komody, w związku z czym zrobiła się pusta ściana na której chcę postawić nowy zbiornik 160 - 180 ...
Witam
To mój pierwszy post na forum. Przepraszam jeśli źle pytam. Kupiłem nowe akwarium 60x35x40 - 82L. Będą w nim pływały neony czerwone i razborki klinowe lub boreańskie. Roślinność - trochę z obu ...
Witam!
W najbliższym czasie planuję założyć kolejny zbiornik. Akwarium bd miało albo 144L, albo 160L. I moje pytanie odnosi się do ledów. Nie chiałbym miec za słabego światła, bo bd to zbiornik rośli...
Witam prosze pomozcie niemam zielonego pojecia jak i co kupic, podczas burzy padl mi statecznik, wyglada tak jak na foto, dajcie namiar jaki i gdzie kupic w zastepstwie. Szukam i nie wiem ktory trzeba...
w fotografii stosuje się żarówki energooszczędne o barwie 5500 a nawet 6400K nie znalazłem żadnego wykresu widma światła dla nich ale jak myślicie lub może macie taki wykres czy w akwarium do naszych ...
Szanowni Koledzy!
W sklepach na nowo pojawiają się żarówki HQL. Produkuje je między innymi znana firma Dennerle czy Arcadia. Ich zaletą jest śmiesznie niska cena. Mnie jednak ciekawi, czy warto stoso...
Czy ma ktoś z Was tę świetlówkę. Jeśli tak, to jakie są jej parametry. Chodzi mi tu głównie o lumeny i widmo, bo reszta jest wiadoma. Pisałem do polskiego dystrybutora OSRAM, ale nie wiedział i skiero...
|
|