Akwarium - 60 l i dylematy sprzętowe. - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Akwarium - 60 l i dylematy sprzętowe.

Liczba wyświetleń: 1247·Odpowiedzi: 7
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Cześć wszystkim, o akwarystyce wiem niestety zbyt mało aby samemu dobrać osprzęt do akwarium, przez pewien czas miałem jedno z najzwyklejszym wewnętrznym filtrem itp. Wszystko po taniości, jednak często trzeba było zmieniać wodę itp. Mialem je około 2 lat i w sumie, straty w rybkach nie były duże, jednak pewnego zimowego dnia, zabrali mi prąd i to na 3 doby co spowodowało ze rybki "zamarzły".

Akwarium sobie stało puste i rodzice wpadli ze zrobią sobie akwarium w sypialni, oczywiście poprosili o pomoc. Zbiornik ma 60 litrów, potrzebuje sprzętu sprawdzonego i budżetowego. Nie wiem na jaki typ filtra się zdecydować, może ktoś coś podpowie? Budżetowy czyli filtry za grubo ponad 100 zł odpadają. Do akwarium mam plastikowa standardowa pokrywę z jarzeniówką.

Nie wiem czy w tym temacie moge takze zapytac czy teraz zamiast jarzeniówek używa się led? Na allegro widze ze duzo sie ledowych sprzedaje ale calkiem inny typ gniazda niz moje w pokrywie.

santorynxd
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Do 60L optymalnym nie za drogim filtrem jest filtr kaskadowy, wymaga nacięcia pokrywy, które może być całkiem eleganckie, gdy zrobi się to z głową:

Przykład z googla:
http://oi59.tinypic.com/aem81k.jpg

Lubiana jest na przykład polska seria FZN.

Co do oświetlenia to już zależy, co ma tam rosnąć. Świetlówki są jak najbardziej nadal stosowane. Są też popularne zestawy, którymi do obecnej już standardowej świetlówki można dodać następną.

Niektórzy też do standardowej świetlówki wklejają dodatkowo pasek led, tyle że na allegro jest bardzo wiele pasków o przekłamanych parametrach i z trwałością ponoć też bywa różnie.

Tadeus
Ranga: Poznaje temat

Dzieki za szybka riposte, nie widzialem nigdy takich filtrów (widocznie sie zmienilo wiele przez ostatnie 6 lat), takie naciecie obudowy to by nie bylo problemem. Tylko wtedy musze miec pewnosc ze filterek zda egzamin.

Co tam ma rosnac, na poczatku to nie wiele sklaniam sie ku wystrojowi minimalistycznemu, jakis wrak okretu itp. troche kamienii a roslinki pewnie na poczatek plastik. Bardziej mi chodzilo o swiatlo jako walor wizualny. Sprawdzalem to moja jarzeniowka ciagle sprawna, wiec chyba przy niej poki co zostane.

A w temacie grzałek cos sie zmienilo? Jakis konkretny model do mojego zbiornika? Bo grzałka niestety zaginela w akcji razem z innymi akcesoriami (dałem koledze).

santorynxd

Zakładasz temat na forum "rośliny akwariowe" chcąc akwarium z plastikowymi roślinami? :D

Prawdziwe rośliny zapobiegają powstawaniu glonów i mogą ratować ryby przed toksycznymi stężeniami azotu. Jednak ich dobór i hodowla prawie zawsze wymaga wiedzy i czasem też mniej lub bardziej znacznych nakładów finansowych. Czasem bardzo znacznych, czasem udaje się "po studencku".

W temacie grzałek nic się nie zmieniło. Nadal królują normalne szklane z termostatem. Dobierz ryby tak, by lubiły z grubsza tę samą temperaturę, ustaw taką na grzałce i zapomnij.

Jak nie chcesz żywych roślin, to rozważ kupno trochę większego filtra, bo one też pełnią funkcję filtracyjną.

Tadeus
Ranga: Poznaje temat

tomaszsu75 Wrocław
Jak chcesz zrobić zbiornik niskobudżetowy, to proponuję zrobić LT - bez gazu i praktycznie bez nawozów (te można podawać na początku dla szybszego startu a potem podawać od czasu do czasu lub przy podmianie). Światło max. do 0,5W/l. Filtracja oparta o filtr wewnętrzny + grzałka 75W.

Przykład: Mój LT 72l. (w podpisie).
Zapraszam do obejrzenia moich zbiorników:
112l. MT
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 56541.html wyróżniony - IAPLC2015 - 768, EAPLC2015 - 122 :?:
72l. LT
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 59909.html czyżby EAPLC - :?:
30l. krewetkarium
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 65744.html
W planach małe krewetkarium 25x25x25 (część materiału jest)
Pozdrawiam Tomasz

tomaszsu75
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Wrocław

Wspieram stronę kontem Premium

Tadeus

Nie spojrzałem nawet na nazwe forum, w google szukalem informacje, przeczytalem z 15 tematow i nie znalazlem jednoznacznej odpowiedzi.

Który model tego FZN 1 czy 2? Aaaa i jeszcze pytanie, gdzies obilo mi sie o uszy, ze kaskadowe mają glosny plusk, w sypialni bedzie ok?

tomaszsu75

Piekne akwarium, jednak warto zastanowic sie nad roslinnoscia. A Ty jaki konkretny model filtra polecasz?

Na bank chyba zamiast statku bede miec korzen i ewentualnie mały wrak (ojciec jest marynarzem niech ma niespodzianke)

Co do roslinnosci to wtedy trzeba kombinowac z podlozem itp. Jakie rosliny sa wytrwale? Poczatki zawsze trudne, jednak widok pieknego zbiorniczka jest nie do ocenienia.

santorynxd

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
tomaszsu75 Wrocław
Tetra IN600+, 8W (50-100), dwukomorowy z gąbkami i pełną regulacją przepływu oraz ruchomą głowicą. Miałem kiedyś taki zamontowany w zbiorniku o większym litrażu niż Twój - trochę zabierze w środku miejsca (można go ukryć za Nurzańcem), ale naprawdę w kilka godzin po podmianie woda kryształ.
I nadal jest sprawny !. :P

Co do roślin: Zwartki, Żabienice, Moczarka, Rogatek, Nurzaniec (choć może być konflikt z pierwszą, u mnie nie dał rady - wymieniłem na Rotalę Indicę) oraz Microsorium, Anubias, Bolbitis, mchy......
Zapraszam do obejrzenia moich zbiorników:
112l. MT
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 56541.html wyróżniony - IAPLC2015 - 768, EAPLC2015 - 122 :?:
72l. LT
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 59909.html czyżby EAPLC - :?:
30l. krewetkarium
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 65744.html
W planach małe krewetkarium 25x25x25 (część materiału jest)
Pozdrawiam Tomasz

tomaszsu75
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Wrocław

Wspieram stronę kontem Premium

Czesc chłopaki, mam problem z tym filtrem Tetra 600IN plus. Mianowicie, wciąga mi rybki. Neony, glonojady i gupiki. Przeplyw mam ustawiony na polowe. Akwarium wieksze niz 60l. Co robie nie tak? Wciaga je przez tylny otwór tam gdzie sa gąbki.

Jakies porady?

santorynxd

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

YouTube

Film Temperatura dla ryb i roślin w akwarium.

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1533
Hej Ciekawe rozważanie na temat temperatury w akwarium .
SunSun-modulowy-500lh.jpg

Taśma dwustronna do wewnątrz akwarium

Adip w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3426
Jak w wątku, szukam jakiejś taśmy klejącej dwustronnej typu "nano", którą można by zastosować do sklejenia części znajdujących się w akwarium. Mam filtr wew. i chcę go przerobić, aby móc zas...
akwa.jpg

jaki filtr do tego "akwarium"

radekjab w Filtracja · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3715
Cześć Mam takie "akwarium" , pojemność 1,7 litra. Pozostałość po "zestawie". Chciałbym zrobić w nim kotnik. Pytanie takie jak w tytule: czy jest w sprzedaży jakiś mikro/nano filtr...

Filtr do akwarium 60x40x40

OmenLDZ w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 323
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc

Ustawienie mocy na kubłach w 3 tyg akwarium

radziu1313 w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1342
Witam koleżanki i kolegów! Mam do Was pytanie dotyczące cyrkulacji w moim świeżo założonym akwarium. Zbiornik ma 200 litrów, stoi w nim spory korzeń, a tył obsadzony jest szybko rosnącymi roślinami....

Jaki filtr do akwarium Optibent 70 ?

Badman w Filtracja · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2442
Syn ma od lutego akwarium Aquael Optibent 70 na standardowym wyposażeniu filtr Aquael Fan 1, lecz jego powszechnia gąbki strasznie mała, więc co kilka dni czyszczenie gąbki. Myślałem o Fan 2, znalazłe...

filtr kubełkowy plus reaktor co2 do akwarium 30 litrów

szkot w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3836
Dzień dobry Mam akwarium 30 litrów 29x29x35cm na dużym stole. Co2 jest podawane z butli niskociśnieniowej na dyfuzor. Chcę zastosować zewnętrzny lub wewnętrzny reaktor co2 aby gaz się w 100% rozpuszc...

Akwarium 300 L i dwa filtry wewnętrzne Fan-3

densen w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1924
Witam Posiadam akwarium 300 litrów. Jako filtracje mam dwa filtry wewnętrzne Aquael Fan-3 z odłączonymi korpusami a w ich miejsce duże klasyczne gąbki. Pod względem filtracji biologicznej sprawdza si...

Wybór filtra do akwarium 160l

tomasz bracki w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3588
Witam Szykuje się do zmiany akwarium na 160 l i nie wiem jaki filtr wybrać . Rozważam AQUELA ULTRAMAX 1000. Czy jednak przy tym litrażu skupić się na 1500? A może inna marka ?W akwarium 45 litrów pos...

Filtr zewnętrzny do akwarium max 30 litrow

kajnia w Filtracja · Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 10786
Cześć wszystkim, obecnie posiadam małą kostkę 20x20x20, ale przymierzam się powoli na coś troszkę większego od 21 l do max 30 litrów. Proszę o doradzenie jakiegoś porządnego filtra zewnętrznego, któr...

Statystyki

Ten temat przegląda 496 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571615
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 496 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.