Witam jestem nowy w akwarystyce. Około 4 tyg temu posadziłem trawke w moim 60l akwa, już myślałem, ze ladnie sie przyjela, nawet zaczeła puszczać nowe liście a tu zzonk. Załączam fotki, chodzi o te przeźroczyste liście, czy ktoś może mi powiedzieć co się dzieje i co ewentualnie mogę zrobić.
Akwa 60l 0,5w/l Filtr wewnetrzny aquael fan2 Podłoże na ziemi ogrodowej z warstwa bazaltu Akwa ma około miesiąca Cotygodniowe podmianki wody
Jutro zakupie testy ph i kh w sobote odpalam bimbrownie. A co myślicie, żeby wcisnąć jeszcze potas ? Tak około 20-30 mg/l
Ostatnio edytowano 14 gru 2015, 21:34 przez Moderatorka, łącznie edytowano 1 raz
Powód:"Względy składniowe nakazują rozpoczynać wielką literą każdy tekst pisany, a potem pierwszy wyraz każdego nowego zdania (które następuje po kropce, wykrzykniku, znaku zapytania lub wielokropku) oraz zapisywać wielką literą wyraz po dwukropku..."
A Potas gdzie?? Dziwne za żaden z forumowiczow nawet o tym nie wspomniał. Nie podajesz wogole nawozów. Potas jest najwazniejszym nawozem dla dobrego rozwoju roslin.
A masz wogole jakies ryby czy cos zywego bo one wytwarzają cześć makro elementów??
Zainwestuj w nawozy Potas, wegiel w plynie i makro. A rosliny ruszą z kopyta. Ja mam taki zestawik jest tani i wydajny. Butelki 500ml
Inne rośliny zasuwają że aż miło, tylko ta trawa, troche jej szkoda. Tak myślałem właśnie o potasie , na obecna chwile zamówilem taki w proszku do rozrabiania z aqua plast. Fajna opcja z tymi butlami pomyśle nad tym.
AquaMolitor w Sprzątanie· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 9809
Panowie, krew mnie zalewa. Nie jestem w stanie usunąć smug i zacieków z szyby. Akwa nie jest do końca zalane (i nie będzie).
Kiedy kładę na zbiorniku pokrywę (na razie jest tymczasowa, jutro zamawia...
Piotr Baszucki w Sprzątanie· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2069
Kolejny odcinek AkwaGadki.
Zapraszam również do ankiety poświęconej preparatom na ślimaki: https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/topic.html?p=458008#p458008
roslinyakwariowe.pl w Sprzątanie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 12803
Wśród wielu niedoświadczonych akwarystów funkcjonuje następujący mit:
Rosliny z uprawy emersyjnej (nadwodnej) gorzej przyjmują się w akwarium niż rośliny uprawiane pod wodą.
Wyjaśnienie:
Formy em...
Tomasz Matysiak w Sprzątanie· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5817
Witam, zauważyłem ostatnio w swoim akwarium dużą liczbę chyba małżoraczków poruszających się w na rożnych elementach aranżacji jak i w toni wodnej oraz podłużne ciemne dżdżowniczki na dnie.
Czy ktoś ...
el-lo w Sprzątanie· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 7681
Witam.
Ostatnio w ręce wpadły mi kamienie typu Scenery Stone z bardzo zaniedbanego akwarium. Nie mam pojęcia, jak długo nie były czyszczone, ale pojawił się na nich osad z kamienia zmieszanego z glon...
kryniakk1 w Sprzątanie· Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 10282
Witam
Jak w temacie Rozpadaja mi się dwie rośliny, reszta roślinek ładnie rośnie tylko w tych dwóch odpadają liście.
Podłoże ziemia ogrodowa i kulki
co2 z bimbrowni
Tomasz_T w Sprzątanie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4897
Witam,
Na wstępie napiszę, że jestem początkującym akwarystą, staram się wszystko robić z aptekarską precyzją, ale... mam problem po ok. 6 tygodniach od uruchomienia akwarium.
Akwarium 30x30x30 (27 ...
boyka1221 w Sprzątanie· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 9184
Witam.
Mam taki problem.
Ciągle mi giną rośliny w akwarium i nie wiem dlaczego tak się dzieje.
Moje akwarium ma ok 40l, Jego wymiary to 50x35.
Zbadałem preparatem ph wody i wyszło mi ok. 6,5-7.
Poza t...
Anonim 54215 w Sprzątanie· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 10629
Witam,
prosze o pomoc w sprawie moich roślin w akwarium.
Mam akwarium 200l na jakimś tańszym substracie aqua substrate II+ , filtr aqua nova 1000l/h nawoże mikro makro i carbo.
Oświetlenie mam 2X39 w...
Statystyki
Ten temat przegląda 92 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571027
• Liczba wątków: 48816
• Użytkownicy: 36939
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 91 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej