Pytanie początkującego - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pytanie początkującego

Liczba wyświetleń: 12010·Odpowiedzi: 5
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

12 gru 2015, 21:40 Pytanie początkującego  (#1)  

Witam. Długo zastanawiałem się jaki dział wybrać żeby zadać pytanie. Postanowiłem na ogólnym. Do rzeczy. Nie wiem już co mam robić, rece opadają. Jak co tydzień podmieniam wodę. Czyszczę szybę, bo cała zielona, spuszczam 10 % wody. Nalewam nową i wszystko ładnie pięknie. Po kilku dniach już widzę niedobory. Jako że wiecznie szkoda mi kasy, to staram się odczytywać z roślin. Obwódka roślin robi się brązowa. Czyli brak azotu lub fosforu. I teraz ciekawostka. Jak nie podmieniam wody, po tygodniu, to roślinki w idealnym stanie, zieloniutkie ładnie rosną. Szyba oczywiście zielona ale kondycja roślina myślę że odpowiednia. I teraz co żlę robię ?

http://zapodaj.net/f864d2c4b8de1.jpg.html
Załączniki
f864d2c4b8de1.jpg

ryad3k
Ranga: Początkujący

12 gru 2015, 22:24 Re: Pytanie początkującego  (#2)  

10% podmiany nie powinno robić znacznej różnicy w zawartości związków odżywczych w wodzie. Jedyna rzeczy możliwa tak na logikę to, że w kranówce masz uderzeniową dawkę mikro, która po podmianach wywołuje glony na szybach, ale to nie tłumaczy dlaczego dolanie kranówki powoduje objawy braku czegokolwiek.

Albo ten związek z podmianami nie istnieje i to tylko przypadek, że tak się czasowo złożyło albo to jakaś wyższa szkoła jazdy, której ja nie ogarniam.

Tadeus
Ranga: Poznaje temat

Piotrpet1 Opole

07 lip 2016, 09:55 Re: Pytanie początkującego  (#3)  

Szkoda, bo śliczne roślinki.

Piotrpet1
Ranga: Początkujący

Miasto: Opole

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Badman Góra

20 sie 2016, 08:46 Re: Pytanie początkującego  (#4)  

Ile godzin świecisz ?
Może zbyt dużo światła.

Badman
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Góra

20 sie 2016, 09:01 Re: Pytanie początkującego  (#5)  

Podaj więcej informacji o akwarium, bo bez tego ciężko będzie coś doradzić
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/200l-opti-astar-75237.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/180l-roslinne-astar-73663.html
"... pamiętaj, że założywszy akwarium, nakładasz na siebie stały obowiązek właściwej opieki nad hodowanymi zwierzętami. A to już jest sprawa kultury i wrażliwości ..."
Pozdrawiam, Andrzej

astar
Ranga: Z dużym doświadczeniem

20 sie 2016, 20:05 Re: Pytanie początkującego  (#6)  

Myślę że autor do tego czasu rozwiązał problem lub zlikwidował zbiornik, a nie czekałby 8 miesięcy aż łaskawie mu pomożecie. :mrgreen:

grzesio764
Ranga: Stały bywalec

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_2930.jpeg

Testy - pytanie

pawel_s w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5498
Zastanawiam się nad testami - no3 wychodzi mi w akwarium +~ 15 wg testu zoolek, natomiast nurtuje mnie test po4 - probówka mimo wykonania testu na wodzie z akwarium nie zmienia barwy- pomyślałem że mo...
IMG_20251026_200544.jpg

Eleocharis parvula pytanie

Diego228 w Glony · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1859
Witam serdecznie, w ostatnim czasie na eleocharis parvuli pojawia się coraz więcej wielokomórkowców, które wyglądają w zasadzie jak osad, co pozornie zmienia kolor. Może to wyższe stadium oedogonium...
unnamed.jpg

Larwy ważki czy jętki? Ubić czy zostawić, oto jest pytanie.

Amanita w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2935
Cześć! Zauważyłam w moim akwarium takie oto żyjątko. (zdjęcie w zał. Zdjęcie, nie moje, podkradnięte z innego forum, podobny wątek, niech autor wybaczy, ale sama nie miałam jak zrobić w tej jakosci) ...
YouTube

Film Green Aqua poradnik początkującego Aquascarpera

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1024
Hej Pokazane jest na filmie jak założyć fajny aranż. Warto włączyć napisy ( jest po polsku). ?si=KsAHp7w6qJLJfCQl

Sondy do mierzenia ph-pytania początkującego w temacie

Łoś w Technika CO2 · Odpowiedzi: 27 · Wyświetlenia: 9655
Witam Do tej pory używałem do mierzenia ph w wodzie testów kropelkowych jbla. Mam akwarium 300 litrów i mam instalacje co2(wprawdzie sodastream ale jest, gaz leci z dyfuzora). Chciałbym iść z duchem ...

Pytanie odnosnie Hypermaxa

Essa1987 w Filtracja · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3789
Witam, Mieszkam w Belgii i ostatnio kupiem okazyjnie uzywane akwarium 450L marki Aquatlantis z filtem biobox. Teraz okazyjnie kupuje nowego hypermaxa i mam pytanie jakie media do niego polecacie ??? ...

Pytanie o filtr RO.

przemx23 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3046
Witam. Planuję zakup filtra RO. Tym filtrem prawdopodobnie będzie INVITAL RO Advanced. Jedyną wątpliwość jaką mam to częstotliwość korzystania z tego filtra. Mianowicie czy częstotliwość korzystania z...

Pytanie o rośliny invitro (zwartki)

Jacek Pawłowski w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1511
Hej Czy zwartki invitro jak się rozpuszczą to odrastają jak zwartki z koszyczków emersyjnych? Czy jednak nie ma szans na przeżycie rośliny?

Bimbrownia CO2 pytanie

Robcio12 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 6438
Witam mam pytanie czy na 2 litrowa bimbrownię invital co2 można samemu zrobić składniki do wytwarzania gazu? Słyszałem o sodzie oczyszczonej i kwasku cytrynowym + woda ale w jakiej proporcji to zmies...

Unimax 500 - pytanie do posiadaczy

Badman w Filtracja · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 7374
Ponieważ na wiosnę zamierzam kupić akwarium Aquael Glossy 100, czyli pojemność 215 l wcześniej chcę zakupić filtr kubełkowy Unimax 500. Aktualnie mam Unimax 150, który filtruje akwarium 112 l, kolega ...

Statystyki

Ten temat przegląda 1272 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 570932
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36922

•  Najnowszy użytkownik: wiewiórka_małkowicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1271 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.