Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam. Długo zastanawiałem się jaki dział wybrać żeby zadać pytanie. Postanowiłem na ogólnym. Do rzeczy. Nie wiem już co mam robić, rece opadają. Jak co tydzień podmieniam wodę. Czyszczę szybę, bo cała zielona, spuszczam 10 % wody. Nalewam nową i wszystko ładnie pięknie. Po kilku dniach już widzę niedobory. Jako że wiecznie szkoda mi kasy, to staram się odczytywać z roślin. Obwódka roślin robi się brązowa. Czyli brak azotu lub fosforu. I teraz ciekawostka. Jak nie podmieniam wody, po tygodniu, to roślinki w idealnym stanie, zieloniutkie ładnie rosną. Szyba oczywiście zielona ale kondycja roślina myślę że odpowiednia. I teraz co żlę robię ? http://zapodaj.net/f864d2c4b8de1.jpg.html
- Załączniki
-
-
-
ryad3k
●
- Ranga: Początkujący
10% podmiany nie powinno robić znacznej różnicy w zawartości związków odżywczych w wodzie. Jedyna rzeczy możliwa tak na logikę to, że w kranówce masz uderzeniową dawkę mikro, która po podmianach wywołuje glony na szybach, ale to nie tłumaczy dlaczego dolanie kranówki powoduje objawy braku czegokolwiek.
Albo ten związek z podmianami nie istnieje i to tylko przypadek, że tak się czasowo złożyło albo to jakaś wyższa szkoła jazdy, której ja nie ogarniam.
-
Tadeus
●
- Ranga: Poznaje temat
Szkoda, bo śliczne roślinki.
-

Piotrpet1
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Opole
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ile godzin świecisz ? Może zbyt dużo światła.
-
Badman
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Góra
Podaj więcej informacji o akwarium, bo bez tego ciężko będzie coś doradzić
-

astar
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Myślę że autor do tego czasu rozwiązał problem lub zlikwidował zbiornik, a nie czekałby 8 miesięcy aż łaskawie mu pomożecie. 
-

grzesio764
●
- Ranga: Stały bywalec
Powiązane tematy
Zastanawiam się nad testami - no3 wychodzi mi w akwarium +~ 15 wg testu zoolek, natomiast nurtuje mnie test po4 - probówka mimo wykonania testu na wodzie z akwarium nie zmienia barwy- pomyślałem że mo...
Witam serdecznie, w ostatnim czasie na eleocharis parvuli pojawia się coraz więcej wielokomórkowców, które wyglądają w zasadzie jak osad, co pozornie zmienia kolor. Może to wyższe stadium oedogonium...
Cześć!
Zauważyłam w moim akwarium takie oto żyjątko. (zdjęcie w zał. Zdjęcie, nie moje, podkradnięte z innego forum, podobny wątek, niech autor wybaczy, ale sama nie miałam jak zrobić w tej jakosci)
...
Hej
Pokazane jest na filmie jak założyć fajny aranż. Warto włączyć napisy ( jest po polsku). ?si=KsAHp7w6qJLJfCQl
Witam
Do tej pory używałem do mierzenia ph w wodzie testów kropelkowych jbla. Mam akwarium 300 litrów i mam instalacje co2(wprawdzie sodastream ale jest, gaz leci z dyfuzora). Chciałbym iść z duchem ...
Witam,
Mieszkam w Belgii i ostatnio kupiem okazyjnie uzywane akwarium 450L marki Aquatlantis z filtem biobox. Teraz okazyjnie kupuje nowego hypermaxa i mam pytanie jakie media do niego polecacie ??? ...
Witam.
Planuję zakup filtra RO.
Tym filtrem prawdopodobnie będzie INVITAL RO Advanced.
Jedyną wątpliwość jaką mam to częstotliwość korzystania z tego filtra.
Mianowicie czy częstotliwość korzystania z...
Hej
Czy zwartki invitro jak się rozpuszczą to odrastają jak zwartki z koszyczków emersyjnych? Czy jednak nie ma szans na przeżycie rośliny?
Witam mam pytanie czy na 2 litrowa bimbrownię invital co2 można samemu zrobić składniki do wytwarzania gazu?
Słyszałem o sodzie oczyszczonej i kwasku cytrynowym + woda ale w jakiej proporcji to zmies...
Ponieważ na wiosnę zamierzam kupić akwarium Aquael Glossy 100, czyli pojemność 215 l wcześniej chcę zakupić filtr kubełkowy Unimax 500.
Aktualnie mam Unimax 150, który filtruje akwarium 112 l, kolega ...
|
|