Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Witam jestem tu nowa i poszukuje pomocy od 1.5 miesiąca mam akwarium a ostatnio wpuściłam nowe rybki i po ok 2 godz od wpuszczenia zauważyłam u nich ospe, czy to możliwe, że to jest wina wody w akwarium ( tak uważa pan który mi rybki sprzedał ) po tak krótkim pobycie w moim zbiorniku ????
-
malwi88
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ichtioftirioza atakuje ryby osłabione. Najczęstsze przyczyny to: - transport ryb po ich zakupie (wychłodzenie w czasie transportu) - brak przeprowadzenia kwarantanny nowych nabytków (ryb, roślin, ślimaków itp.) - posiadanie ryb nosicieli (same nie wykazują żadnych objawów) - zła jakość wody (brudna woda, niewłaściwa temperatura) - uszkodzenia ryb na skutek urazów - osłabienie ryb - stres.
Znając życie i warunki w jakich sprzedawcy często przetrzymują ryby, stawiałbym że ryby przybyły do Ciebie z pasożytami. Dlatego bardzo dobrze mieć zapasowy zbiornik (nieduży) do kwarantanny nowo zakupionych ryb. Nie raz przytrafiła mi się sytuacja podobna do Twojej, z tymże ja wpuszczam nowe ryby zawsze do zbiornika przeznaczonego do kwarantanny, zawsze łatwiej wyleczyć w takim zbiorniku niż w ogólnym.
-

rafahgd
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Möckmühl
Pan w sklepie uparcie twierdzi, że on ma zdrowe ryby a u nas owa sytuacja ma miejsce 2 raz. Ryby, które były zakupione na początku, przeszły ospe i nic im teraz nie jest. Zachorowały ryby świezo kupione i to ok 2 godzin od wpuszczenia do akwarium. Podczas transportu raczej nie były wychlodzone bo akurat było ciepło i w samochodzie też a transport trwał ok 20 min.
-
malwi88
●
- Ranga: Początkujący
Powiązane tematy
W tym wątku wklejamy zdjęcia przedstawiające choroby ryb np: nicienie, posocznica, otłuszczenie, ospa - pomagamy w identyfikacji i leczeniu.
Hej
Film o 10 gatunkach ryb stadnych ( pływających w ławicy w zbiorniku) wg Liquid nature. Film po niemiecku. &t=?si=0Ve8tzflwxICillB
Witam serdecznie, piszę informacyjnie i równocześnie pytam. Czy ktoś spotkał się z agresją wśród Amano do ryb? Dzisiaj właśnie odłowiłem 5 dorosłych Amano (trzy samice coś koło 4 cm i dwa samce 2,5-3 ...
Witam.
Posiadam od około 2 miesięcy zbiornik 200l.
Za filtracje odpowiada fluval 305 i aquael turbo 1500.
Cykl azotowy zamknięty.
Parametrów wody nie mierzyłem wszystkich ale takie jak no2,no3,nh3/nh4...
Witam, mam akwarium od 2 tygodni, mam w nim od tygodnia kilka neonków, kosiarkę, i pare innych które już nie pamietam jak się nazywają, zauważyłam od wczoraj ze neonki maja białe kropki co to może ozn...
Dzień dobry
Wczoraj kupiłem artemie liofilizowaną Sery. Pokarm podałem rybom w dwóch akwariach. Kostki artemii rozdrobniłem w palcach (czystych). Były jednak widoczne większe kawałki, które ryby zjad...
Witam
Mam obecnie w akwarium 6 tęczanek neonowych, 4 kiryski i otoska. Jak na giełdzie kupowałem te tęczanki gościu mi powiedział że to ryby z wód słonawych więc należało by dodać troche soli niejodo...
Witam,
tak jak w temacie. Jaki preparat polecacie do leczenia Kulorzęska?
Niestety kupiłem 20 szt rodostomusa świeżo z dostawy i zaatakowała go ospa.
Z tego co wiem preparaty typu zieleń czy serowski ...
|
|