Witam,
Jestem w trakcie konstruowania lampki z diod LED 1W każda, o łącznej mocy 45W.
Lampka będzie składała się z:
18 diod 8500K Vf=3,2V, If=350mA
18 diod 6500K Vf=3,2V, If=350mA
5 diod czerwonych 650nM, Vf=2,2V, If=350mA
4 diod niebieskich 445nM, Vf=3,2V, If=350mA
Ponieważ nie znam się zbytnio na elektronice, przedstawiam swoje założenia co do schematu zanim przejdę do łączenia diod, przewodów, rezystorów itd. Być może ktoś z większą wiedzą na ten temat mnie poprawi, na co liczę;)
Chciałbym aby lampka była prostą konstrukcją z elektronicznego punktu widzenia: trzy niezależne obwody włączane osobno bez żadnych regulacji itp (przynajmniej na razie).
Pierwszy obwód 38W (5 szeregów po 6 diod białych + 1 szereg z 8 diodami kolorowymi), drugi obwód 6 W (1 szereg z 6 diodami białymi), trzeci obwód stanowiłaby tylko jedna dioda 1W niebieska (abym miał możliwość zostawienia jej włączonej na noc).
Co do obudowy wzorowałem się w 99% na rozwiązaniach forumowicza Pietach - zresztą jak widać na załączonych zdjęciach. Wersja slim (łączna grubość 10 mm z pleksą) plus ewentualny radiator z ceowników aluminiowych. Obudowę wg moich rysunków robi mi kuzyn który pracuje na warsztacie - wycinanie laserowe z aluminium oraz plexi.
Lampkę będę składać w okresie między świętami a sylwestrem, więc postaram się dołączyć jakąś fotorelację.
Dołączam dwa zdjęcia obudowy jakie otrzymałem od kuzyna oraz schemat elektryczny lampki. Czekam na uwagi.
Pozdrawiam