Zielona woda w akwarium .
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Witam , akwarium ma 2,5 miesiąca i borykam się z zieloną wodą w akwarium . Rośliny jak na zdjęciu nawet w dobrym stanie a nie nawożę żadnymi nawozami tylko daję co2 z butli . Oświetlenie 2x24W T5 6500 i 6700 K . Filtr unimax 250 ( 3xbioceramika , gąbki , wata i jako prefiltr wata ) 2 filtr to pompka z multikani 800 i też wata na zasysaniu . Nie wiem jak sobie z tym poradzić . Obsada to neny, pyszczaki i ramirezy . Akwarium 60x35x40h2
-

coolfon1988
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Najlepsza byłaby lampa uv. Masz unimaxa, więc możesz kupić lampę dedykowaną do tego filtra.
Ale nawiasem mówiąc, to z tymi pyszczakami to bardzo zły wybór...
-
Anonim 33861
●
Kilka dni zaciemnienia połączone z dużymi codziennymi podmianami wody i dla lepszego efektu rzeczywiście przydałby się filtr UV
-

Kejmen
●
- Ranga: Poznaje temat
Koc na zbiornik przez dwie doby(oczywiście bez oświetlenia) i zobaczysz poprawę-sprawdziłem na własnej skórze.
-

BOROTom
●
- Ranga: Znający temat
Witam ponownie , nie wiem co pomogło, ale dolałem NO3 i filtracja przez wate i jest OK . Dziś z pracy wróciłem i mam biały korzuch na tafli , kiedys go miałem o zrobiła mi się właśnie biała woda . Dzisiejsze testy NO3 - 15/20 , PO4- 0,4 , Fe - 0 , PH - 7
-

coolfon1988
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Podmieniaj wodę, mi pomogło 
-

Baartuss
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Lublin
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Przede wszystkim zacznij nawozić. Te pyszczaki powinny wyjechać z tego akwarium bezwzględnie. Do filtra plaster włókniny na ostatni stopień filtracyjny i 5ml zoolek aquaclar podany strzykawką bardzo powoli, na rurkę zasysającą wodę do filtra. na następny dzień woda kryształ, po kilku dniach zakwit wróci, trzeba wykonać operację ponownie, aż się ustabilizuje
-

maslo_82
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Poznań
Męczyłem się z zakwitem wody jakieś 2 miesiące. Mam 2 dorosłe Barwniaki Czerwonobrzuche oraz około 30 szt narybku który rośnie w oczach. Do tego kilka innych ryb. to wszystko w 120litrach. Nie zaprzestałem nawożenia, nie zaprzestałem podmian. W ruch poszedł Seachem Pristine i po tygodniu woda jest kryształ.Polecam na zachwianą biologię. Teraz dodaję go tylko do podmian profilaktycznie.
-

maanieek
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Ostrów Wielkopolski
Powiązane tematy
Cześć. Szwagier zastanawia się nad restartem akwarium, bo nie mogą zwalczyć glonów. Chciałem im pomóc i zbadać parametry wody, aby było wiadomo czego może brakować (nie nawożą - jedynie CO2) i aby po ...
Dzień dobry, witam.
Mam problem ze zrownoważeniem niektórych mikro i makro jeśli chodzi o oedogonium, chodzi o mało widoczne nitkowce na eleocharis parvuli, podłączyłem bimbrownię ale ciągle meczą -cz...
Cześć wszystkim, założyłem 4 miesięce temu akwarium 240L. Podłoże aktywne Jokuchi Jiban Soil, pod nim lawa wulkaniczna, Filtracja Oase 600 kubeł , wyylot nad powierzchnią aby było duże falowanie wody,...
Witam szanowne grono,
jak w temacie ma problem z glonami nitkowatymi i pyłem na szybie.
Akwarium to 128L 80x40x40 podłoże aktywne Qualdrop Master soil 24L, filtracja to 2 kubły eheim 2215 i 2224. Oświ...
Cześć,
Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować.
Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
Witam, mam problem. 2 miesiące temu założyłem akwarium, lampa to Chihiros WRGB II Slim wersji 45cm (35w i 1800lm), szkło 64l. Od początku świeciłem nią 6h (+ 1h na świt i zmierzch) mocą ok 40%, co daj...
Witam, mam od ok 2 miesięcy mam problem z glonami w postaci czarnych włosów na roślinach, są to chyba krasnorosty. Potrzebuję pomocy w tej sprawie. Akwarium ma 3msc. 126L. Próbowałem stosować carbo be...
Cześć, z bólem zaczynam rozmyślać nad restartem zbiornika. Niestety pierwszy raz spotykam się z tak dziwną dla mnie sytuacją z glonami że zostało mi się tylko poradzić zanim totalnie się poddam. Od po...
Cześć,
Po latach powróciłem do akwarystyki, założyłem baniaczek 240l i od drugiego dnia pojawiła się mętno biała woda. Tydzień mija dorzuciło jeszcze odcień żółtawy. Brunatnice i pierwotniaki? okrzem...
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
|
|