098l - Secret glade - mrowa969
Galeria naszych akwariów. Tu prezentujemy nasze akwaria.
Witam wszystkich bardzo serdecznie  To tak tytułem wstępu, bo w zasadzie to mój pierwszy post, choć forum śledzę nie od dziś. Moja przygoda z akwarystyką zaczęła się w podstawówce, natomiast ze względu na przeprowadzki w trakcie studiów musiałem zawiesić akwarystyczną "działalność". Rok temu rozpocząłem proces zakładania akwarium. Początki były trudne- eksperymenty, lenistwo, niewiedza, głupota itd. Skończyło się restartem i mocnym postanowieniem poprawy. Plan? Hmmm....lekka spontaniczność, ale z zamiarem utrzymania "polany". Reszta jest kwestią weny i Waszych ewentualnych sugestii. Do rzeczy: Akwarium:80 x 35 x 35 (98l), szkło float 8mm bez wzmocnień Filtracja:Eheimy- zewnętrzny: 2213/wewnętrzny: PickUp 160 Oświetlenie:2 x T5 24W 1 x T8 18W Technika CO2:Zestaw CO2 z butlą 2kg. Dozowanie przez kostkę lipową Nawożenie:Carbo, Potas, VIMI all in one Ogrzewanie:Brak Roślinność:Anubias nana mini, bolbitis heudelota, echindorus ozelot 'red', blyxa japonica, singapore moss, rotala rotundifolia 'red', microsorium mini, microsorium pteropus, microsorium trident Zwierzęta:Bystrzyk brylantowy, danio lamparci, mieczyk, kirysek spiżowy, neon innesa,
-

mrowa969
●
- Ranga: Początkujący
Naprawdę fajne. Mam słabość do rozległych plaż dla kirysków  A podłoże poza piaskiem jakie i jak rozdzielone?
-
Tadeus
●
- Ranga: Poznaje temat
Troszkę mi ta żabienica i microsorium oskrzydlone nie pasuje, są po prostu zbyt duże. Po za tym świetnie wygląda i jak ci się udało taką ładnie zieloną blyxe wyhodować to nie wiem, ale wygląda bardzo dobrze, a w większości zbiorników ma bardziej żółty odcień.
-

AquaGreen
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: P-Ń
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Fajnie wygląda. Zbiornik optycznie wydaje się większy 
-

Rafik25
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Radzymin
Fajny zbiornik. Taki uporządkowany. Nic bym nie zmieniał tylko cieszył oko.
-

Andrzej_Nowak
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Poznań
Bardzo przyjemny zbiornik i z pewnością cieszy oko. Z moich uwag to może dodał bym aby zmienić położenie blyxy. Jak dobrze się ukorzeni to będzie rosła do dość dużych rozmiarów i ciężko ją utrzymać tak nisko i tak ładnie uformowaną. Będzie skutecznie zasłaniać wszystko co za nią.
-

Matrial
●
- Miasto: Poznań
Tadeus napisał(a):A podłoże poza piaskiem jakie i jak rozdzielone?
Jeżeli chodzi o podłoże, to piasek oddzielają black stone'y. Jedynie w miejscu, gdzie rośnie blyxa niczym nie zabezpieczałem, bo to właśnie ona ma stanowić zaporę przed zsypywaniem się żwiru. Przepis na podłoże banalny, tzn. żwir + stare dno rataja + to co ryby nawrzucały Kiedyś podchodziłem sceptycznie do opinii, że kirysek = przymus piaszczystego/ równie przyjaznego podłoża. Obserwując ich zachowanie w 100% się z tym zgadzam. Widok tych ryb nurkujących w piasku bezcenny AquaGreen napisał(a):Troszkę mi ta żabienica i microsorium oskrzydlone nie pasuje, są po prostu zbyt duże.
Czułem, że ktoś zasugeruje wymianę na coś mniejszego. Już spieszę z usprawiedliwieniem. Otóż temat jest trochę obszerny, ale postaram się to zwięźle ująć. To akwarium jest trochę zlepkiem sentymentów. Moje pierwsze zetknięcie z literaturą akwarystyczną to dwumiesięcznik z lat 80-tych (odziedziczone po koledze ojca).Stamtąd kojarzę artykuł o bystrzykach brylantowych. No i mam. To nic, że jeden osobnik z brakiem fragmentu blaszki skrzelowej, no przecież stara zasada mówi-nie zostawiaj jednej sztuki w sklepie. Większość obsady roślinnej to właśnie też takie sentymentalne powroty do początków. Tak właśnie jest z tym microsorium i echindorusem. Ale nie ma co się już nad tym rozwodzić. Microsorium miało zmienić właściciela, ale jakoś mi żal się z nim rozstawać (?). Przemyślę temat...bo wiem, że jest za duże... AquaGreen napisał(a): jak ci się udało taką ładnie zieloną blyxe wyhodować to nie wiem, ale wygląda bardzo dobrze, a w większości zbiorników ma bardziej żółty odcień.
Hmm, ja też nie mam pojęcia  Podłoże to stare dno i żwir. Tkwi tak od roku w akwarium- nie czyściłem, nie wyciągałem i nie płukałem przy restarcie. Blyxa jest ze mną od ok. 2 miesięcy. Notorycznie końcówki pożerane są przez ryby.....a wyglądała na twardą sztukę.... Matrial napisał(a): Z moich uwag to może dodał bym aby zmienić położenie blyxy. Jak dobrze się ukorzeni to będzie rosła do dość dużych rozmiarów i ciężko ją utrzymać tak nisko i tak ładnie uformowaną. Będzie skutecznie zasłaniać wszystko co za nią.
Mam wrażenie, że rośnie stosunkowo powoli. Z założenia miała być punktem centralnym i przykuwać uwagę. Poczekam jeszcze trochę i zobaczę jak rozwinie się sytuacja. Dziękuję też za wszelkie miłe słowa 
-

mrowa969
●
A jak u Ciebie z czystością wody ? Nie przeszkadza Ci ta plaża z piasku ? Bo u mnie w wodzie zawsze coś pływalo przez to że odchody walały się po piasku.
Wysłane z Samsung Galaxy S6
-

kazujama
●
Miłe dla oka i ładnie wykonane
-
lopez3101
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Ostrowiec Św TOS
kazujama napisał(a):A jak u Ciebie z czystością wody ? Nie przeszkadza Ci ta plaża z piasku ? Bo u mnie w wodzie zawsze coś pływalo przez to że odchody walały się po piasku.
W zasadzie jest w porządku. Przyznam szczerze, że na ten litraż posiadam dosyć sporo ryb. Problem pojawiał się w momencie, kiedy akwarium obsługiwał tylko kubełek 2213. Wtedy widoczny był unoszący się pył i problem z krasnorostami. Po dodaniu wewnętrznego, problem się skończył. Drugim czynnikiem chyba są kiryski. "Ryjąc" ciągle w piasku brud spychają na jego dno. Nie widać tej warstwy przez listwę osłaniającą. Natomiast lżejsze kawałki wzbijają i zasysają się do filtra wewnętrznego. Czyszczę go co dwa tygodnie. Wodę podmieniam tak w 30% raz na tydzień. Przycinki i usuwanie starych liści dokonuję raz na dwa tygodnie z powodu mało poręcznej pokrywy... Znalazłem na dysku jeszcze stare zdjęcie dominującego samca (sprzed restartu)  W zasadzie jedynego na 5 sztuk. W tle widać jeszcze saggitarię, którą musiałem usunąć- wyciągała się na 45 cm dł. i zakrywała już prawie wszystko...
-

mrowa969
●
Akwarium trochę zarosło Wyleciała rotala- przegrała walkę z ozelotem. Jakoś się z tym pogodziłem, bo zwycięstwo ukoronował piękną czerwienią
-

mrowa969
●
Świetna dżungla, szalenie mi się podoba. Punktuje dodatkowo za to, że plaża to porządny rozległy poligon dla kirysków, a nie często widziany mały ozdobny basenik, w którym ledwo mogą zawrócić 
-
Tadeus
●
- Ranga: Poznaje temat
Dzięki! No rzeczywiście kiryski mają gdzie nurkować w poszukiwaniu pokarmu  Przy następnej podmianie wody będę musiał przerzedzić mikrozoria
-

mrowa969
●
Zbiornik świetnie się prezentuje. Wygląda na znacznie większy niż jest 
-

Rafik25
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Radzymin
Niezły busz ci porósł- świetna aranżacja z tą plażą z przodu. Bardzo lubię kiryski i też mi się marzy podobna kompozycja- korzonki już się moczą... 
-

Biegronka
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Kwidzyn
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dziekuje jeszcze raz za opinie  Akwarium ostatnio przeżyło moje niedopatrzenie. Przesadziłem z carbo....zorientowałem się dopiero rano. Woda jak mleko i dwie ofiary śmiertelne- neonki. Trochę przystopowałem z nawożeniem, co widać po czarnych plamach na tridencie. O dziwo pozostale mikrozoria jakoś niespecjalnie pokazują braki. Trochę porozsadzałem, poprzesuwałem korzenie, kamienie i oczekuję na wenę. Teraz akwarium wygląda jak "dzicz" - tylko małpy brak  Ozelot...no cóż AquaGreen miał rację. Żabiennice to ekspansywna flora w baniaku. Odmiana red jest naprawdę zjawiskowa, ale to już jak postawię (kiedyś) swoje wymarzone 240l. Tymczasem oddałem go z bólem. Oczy chciały a akwarium za małe....
-

mrowa969
●
Witam  Czy dodatkowy potas przy vimi all in one jest konieczny? Pytam bo mam zamiar spróbować tego nawozu u siebie w zbiorniku 
-

Brnapisz
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Bielawa-aktualnie N.Ireland
Brnapisz napisał(a):Witam  Czy dodatkowy potas przy vimi all in one jest konieczny? Pytam bo mam zamiar spróbować tego nawozu u siebie w zbiorniku 
Nie jest.
-

waska
●
- Miasto: Kraków
Potasu używałem przy starcie/po restarcie baniaczka. Dawkuję go też przy większych podmianach wody. Muszę przyznać, że w temacie nawożenia działam raczej "na oko". Wracam teraz do stosowania Vimi zgodnie z ulotką i mam nadzieję, że trident odrośnie do pierwotnego stanu. Z jego wcześniejszego dzialania byłem zadowolony, ale wiadomo co baniak to inne zwyczaje i metody.
-

mrowa969
●
W dużym skrócie- zarosło. Mikrozoria zdominowały wszystko.Wycinam je już bez wyrzutów sumienia.W planach zamierzam miejscowo podmieniać je na anubiasy.Blyksa wykoszona i posadzona od nowa, ponieważ wzbiła sie już za wysoko, co tylko potęgowało efekt buszu. Teraz wszystko prezentuje się tak
-

mrowa969
●
Powiązane tematy
start.jpg
Akwarium 200 l brutto 100x40x50
Filtracja hw302 i Jbl e901
Oświetlenie 2x30W 6500k i 30W Led DIY
Nawożenie sole + co2 + carbo
Podłoże Substrat jbl aquabasis plus I żwir rzeczny 1-3mm
Skały...
:arrow: 80x35x35 cm
:arrow: Filtr zewnętrzny Aquael Versamax FZN-3
:arrow: Oświetlenie: Belka 4Aqua 2x24 T5
:arrow: Grzałk:a 100W Hailea - temperatura 26 stopni
:arrow: Podłoże: Zolux Quartzite No...
Hej, witam jestem tu nowy, do akwarystyki wracam po latach przerwy.
Tak się złożyło, że po jakichś 6 latach udało mi się stworzyć warunki do postawienia sobie akwarium, które zalałem tydzień temu. Mó...
Witam,
Od dawna przeglądam strony tego forum, znajdując rozwiązania, porady względem prowadzenia zbiornika. Przedstawiam swój zbiornik, wystartował w ostatnich dniach czerwca tego roku. W tej chwili ż...
Witam.
:arrow: Akwarium full opti white 80X35X35 98 litrów
:arrow: Filtracja
Aqua Nova NCF-800(wata perlonowa,reszta keramazyt z marketu budowlanego plus Shrimp Protect 16mm prefiltr osłona dla kre...
Cześć wszystkim, wreszcie po długim czasie udało mi się uzbierać wszystko do założenia wymarzonego akwarium :) Akwarium zalane w niedziele (12.04.2015) kłopoty miałem trochę z sadzeniem roślinek nie c...
Witam
Zbiornik: (szer,wys,gł) 68x40x30
Światło: Arcadia T5 Plant pro x1(24W) +AquaMedic Ocean White 10k (24W)
Filtr: TETRA TEC EX 600
Podmiana wody ok. 20L (co dwa dni narazie kranówka aby utrzymać w...
Wymiary: 60x30x40h OW
Filtracja: Eheim 2215,
Oswietlenie: 2x24W, Sylvania Gro-lux i aquastar
Ogrzewanie: jager 75W
Nawożenie CO2: butla wysokociśnieniowa
Nawożenie kolumny wody: Pełn...
Akwarium: 80 x 35 x 35 [cm], 98L
Oświetlenie: 42W - 14W 840 + 2 x 14W 865, ok. 0,5W/L
Podłoże: ziemia oraz żwirek kwarcowy drobny
Nawożenie: makroelementy w postaci soli
CO2: EasyCarbo / Flourish ...
Dane:
Zbiornik: 225 litrów, 100x50x45h.
Filtracja: FZN-3
Oświetlenie: 2x 39W 6500K, 2x39W 10000K
Podłoże: Aqua Substrate II
Nawożenie: PG Classic i sole jako makro.
CO2: Jest
Flora: Eleocharis Accicu...
|