"Najlepiej prezentuje się w większych zbiornikach - w zbyt małych wymaga systematycznego przycinania (szybko rośnie i jest dość agresywna wobec innych roślin). Dobrze prezentuje się na środkowym planie odpowiednio przycinana w okrągłe kępy. Istnieje także możliwość zrobienia z niej pięknego, płożącego się dywanu (roślina tworzy pędy boczne) lub zaaranżowaniu jej na korzeniu lub dryfującym drzewie (roślinę umieszczamy w dostępnych szczelinach). Mikrantemum okrągłolistne jest częstym gościem w akwariach typu holenderskiego."
Miałem tą roślinę w 144l na pierwszym planie i stwierdzam, że na pierwszy plan to jest dobre do zbiornika 450l o wysokości 60cm. Roślina rośnie jak chwast wymaga ciągłego cięcia i przerywania. Z tego powodu wylądowała u mnie w koszu.
Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.
matu napisał(a):Uwielbiasz bo jescze dywanu nie miałeś, w tej pojemności to się niezbyt dobrze operuje nożyczkami jak by co, chyba że jesteś oburęczny.
Nie wiem dlaczego tak mówisz, nie miałem dywanu u siebie. Ale podcinałem rośliny u znajomych.. Lubię to robić, nie wiem dlaczego ale sprawia mi to przyjemność..
Roślina dość światłolubna bardzo szybko można ją zagęścić przez rozsadzanie tego co zostaje z przycinki. Niestety to co nie ma światła dość szybko marnieje a utrzymanie 4cm dla mnie jest nierealne. Można zrobić przycinkę z 5 razy ale po jakimś czasie te pierwsze 4cm od gleby będzie wyglądało mało ciekawie. W efekcie mając tą roślinę na pierwszym planie w tak małym zbiorniku trzeba się liczyć z co kilkutygodniowym rozsadzaniem od nowa. Aby miało to ręce i nogi i wyglądało ok.Taka kolej rzeczy roślina musi rosnąć aby była atrakcyjna a od korzenia to ona się, aż tak nie krzewi aby uzyskać zadowalający efekt samym przycinaniem.
Tak jak pisałem miałem to na pierwszym planie i zdecydowanie polecam to na 2 plan a do 30 litrów spokojnie i na 3. W krewetkarium rosło super bo jakieś kilka razy wolniej ale też wywaliłem bo przerastało i to na 2 planie.
Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.
Hej, to mi nic nie mówi. Jednakże przy słabym świetle lepiej poczekać aż pójdzie w górę trochę i odciąć górę i wsadzić do podłoża a dół do kosza bo jeśli zrobisz odwrotnie, to może cię spotkać rozczarowanie i roślina ci się już nie odrodzi albo będzie szpecić przez następne tygodnie co nie wywoła uśmiechu na twojej twarzy.
U mnie wygląda tak:
Załączniki
"Micrantemum Umbrosum"
20151201_185320.jpg (275.92 KiB) Przeglądane 3788 razy
kamil_waw w Sprzątanie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2032
Jak sadzić Micranthemum umbrosum ? Tak samo jak małego heńka ?
Podzielić na sadzonki w kostek poprzez pocięcie i sadzić pęseta ?
Proszę o pomoc.
Dodam że jest to roślina z wanienki 15x10.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 114 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej