|
|
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Witam. Mam akwarium 130x40x37H (192L), w obiegu 154,5L, Podłoże: bazalt 2-5mm. Oświetlenie: 3x54W T5, póki co tylko dwie świecą. Filtracja: Atman CF-1000 + gąbka 20x30x5cm PPI45 jako prefiltr (na zasadzie narożnego filtru Hamburskiego). Teraz jest: 28x Bystrzyk amandy 3x Cierniooczek Kulha (piskorki) 4x krewetka Amano Ślimaki zatoczki i rozdętki Planuję dokupić ze dwa cierniooczki i dwie krewetki Amano, a także krewetki Red Cherry. Chcę zrobić dwie jak największe ławice, Bystrzyka amandy i którąś z razbor (Kubotai, Borneańską lub Maculata) w stosunku 2:1. Bystrzyki i razbory są podobnej wielkości, w związku z czym chciałbym się dowiedzieć ile maksymalnie rybek można jeszcze wpuścić? Zdaję sobie sprawę z tego że jak rybek będzie dużo to nie będą pływały w ławicy tak jak teraz. Może macie jakieś inne uwagi do obsady? Pozdrawiam
-
Ciastuś
●
- Ranga: Początkujący
Witam, Koniecznie musisz dokupić Piskorków min 2-3 sztuki (szkoda że nie użyłeś drobniejszego żwiru np 1-2 mm, Piskorki lubią grzebać w podłożu w poszukiwaniu jedzenia). Ja na Twoim miejscu pozostał bym przy jednej ławicy, ale jeśli koniecznie chcesz drugą wybierz Razbore Kubotai w ilości max 20 sztuk, Borneańska i Maculata są bardzo drobne i mogłyby stać się łatwym celem polować dla dorosłych Amano (starsze osobniki potrafią zapolować na małe rybki). Natomiast moja propozycja obsady to: 30x Bystrzyk amandy 10x Cierniooczek Kulha 10x krewetka Amano xx Red Cherry 2+2 A. Borelli lub A. Trifasciata
-

rafahgd
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Möckmühl
Napiszę tak:
Mam 112kę, netto 90l. a w niej: 24 Bystrzyki Amandy (jeden fiknął), 13 Kirysków Pigmej (dokupię jeszcze), 13-14 Amanek i kilka Otosków.
Na moim przykładzie oblicz m/w ile potrzebujesz Bystrzyków (moje mają sporo przestrzeni). Dorastają do 2,5-3cm, więc przyjmij średnio ok.4l na rybkę.
-

tomaszsu75
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Wrocław
- Wspieram stronę kontem Premium
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Domyślam się że mało Piskorków dlatego chcę dokupić, były 4, jeden ospy nie przeżył. Wiem również że popełniłem błąd z tym żwirkiem, może kiedyś przy restarcie zmienię. Z polowaniem Amano na małe rybki przekonałem się już na Bystrzykach Amandy, ale myślałem że to przez bardzo zarośnięty zbiornik-że rybki wpłyną między roślinki i nie potrafią w ten sposób uciec. "Duże" rybki jak pielęgniczki sobie daruję. Myślałem nad Kakadu jednak zdecydowałem się na mniejsze. Może byłby to straszak na bystrzyki żeby pływały w ławicy, ale chciałbym żeby Red Cherry się rozmnażały, a z doświadczenia wiem że nawet samica gupika jest w stanie dorosłą Redkę upolować. Zaskoczyliście mnie z tą ilością, myślałem że do 100szt. mógłbym mieć, albo przyjąć chociaż rybka/2L... W takim razie przemyślę jeszcze czy faktycznie dwie ławice. Podobają mi się Kiryski Pigmeje, jednak prócz neta nigdzie ich jeszcze nie spotkałem 
-
Ciastuś
●
Myślałem nad Kakadu jednak zdecydowałem się na mniejsze. Może byłby to straszak na bystrzyki żeby pływały w ławicy, ale chciałbym żeby Red Cherry się rozmnażały, a z doświadczenia wiem że nawet samica gupika jest w stanie dorosłą Redkę upolować.
Kakadu faktycznie wykończyły by Red Cherry, natomiast jeśli baniak jest zarośnięty to przy A. Borelli lub A. Trifasciata spokojnie dadzą radę. Miałem oby dwa gatunki z RC i populacja krewetek stale się powiększała, wiadomo czasem pielęgniczka upolowała krewetkę, ale było to raczej sporadycznie.
-

rafahgd
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Möckmühl
Zostanę przy samej "drobnicy", może kiedyś coś z pielęgniczek... Póki co dokupię piskorki i krewetki. Prawdopodobnie zrobię jednak drugą ławicę z razbor kubotai. Ale raczej nie nastąpi to prędko gdyż tak jak z pigmejami-widziałem tylko w necie...  Temat ten założyłem głównie przez dobór samej ilości ryb. I dobrze, bo pewnie bym sporo przerybił akwarium. Tak więc dziękuję Wam. Pozdrawiam
-
Ciastuś
●
Powiązane tematy
Witam. Mam takie pytanko ile sztuk krewetek kupić do akwarium 25l odmiana Blue Velvet? Dodatkowo proszę podanie stosunku samców do samic.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Cześć, ponownie przymierzam sie do założenia akwarium. Zależy mi żeby odtworzyć gatunki ktore mialam w poprzednim jednak tym razem chciałabym podejsc do tego z głową. Akwarium ma między 60 a 65l (nie ...
Witam forumowiczow,
Jak w temacie planuje zalozyc moje perwsze akwarium bardziej naturalne z latwymi rybkami do chodowli dla poczatkujacego oraz z takimi roslinami aby nie bylo duzo przycinania.
Obec...
Potrzebuję pomocy mam akwarium 240 l temperatura 23º c pH 7 gh 20
Akwarium ma 120 cm długości 50 cm wysokości i 40 cm szerokość
Mam 20 neonów czerwonych
6 żałowników
3 piskorki
10 ampularii
5 kiryskó...
Witam,
czy warto/mogę wrzucić pare sztuk jakiś małych rybek do akwarium o wymiarach: wysokość 25 cm, długość 37 cm, szerokość 18 cm, jeśli coś można to jakich?
Czy tylko same krewetki zostawić?...
Ile sztuk w 35litrowym akwarium?
Nie wiecie ile razy do roku zbrojnik moze skladac jajka bo u mnie ma juz 5 raz i nie wiem co z tym robic musze chyba rozdzielic samca od samicy
Ile neonów zielonych do 72l
Czesc!
Chciałbym was prosić o pomoc dotycząca obsady do dosyć sporego akwarium. Będzie to akwarium roślinne. 240l podłoże stanowić będzie DarkSoil medium. Akwarium będzie gęsto obsadzone roślinami, ...
|
|