Jak najlepiej „zalewać” duży zbiornik ?
Wybór wymiarów akwarium i rodzaju szkła. Zestawy akwariowe i szafki.
Witam z racji że to mój pierwszy post , pokrótce mam na imię Janusz do akwarystyki powróciłem po latach obecnie od niemal roku mam dwa zbiorniki : 60L – Roślinność (mchy + 2 mieczyki) 300L - Dosyć dużo mało wymagających roślin , gównie platki gupiki parę molinezji .
Pytanie jakie mam do Was ? : (nie wiem czy nie dramatyzuje zbytnio) Chodzi o pierwsze napełnienie dosyć dużego zbiornika 200x75x80h(1200l) . Akwarium dwa dni temu sam kleiłem (a dokładniej wymieniłem w kilkuletnim zbiorniku wszystkie spoiny). Jak najlepiej „zalewać” taki zbiornik ? 1 – Etapami , jeśli tak to jakich odstępach czasu ? 2 – Czy po prostu bardzo powoli napełnić naraz całość ? Obecnie jako że zbiornik musi swoje odstać (wiadomo chodzi o utwardzenie spoin) , w tym czasie podłącze akwarium do sieci „wod-kan” i jeszcze jedno : 3 – Zimna woda zaczyna być naprawdę zimna , czy nie wpłynie to źle na świeże spoiny ? Pozdr.
Ostatnio edytowano 25 lis 2015, 12:48 przez Mikuś, łącznie edytowano 1 raz
-
Mikuś
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Śląsk
Trzeba zrobić próbę szczelności na zewnątrz, najlepiej na wypoziomowanej szafce. Jeśli wszystko ok, można zakładać, zimna woda nie zaszkodzi spoinom.
-

kprusak
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Venlo
Zbiorniczek stoi na spawanej z profili podstawie , co do poziomowania jeszcze nie robiłem . Pamiętam po poprzednim akwarium które tam stało że uciekało około 5mm na lewy bok i 1cm na frontową szybę ale zbiornik miał tylko 120cm dł. Na zewnątrz tego nie wyniosę (wystarczy że przypomnę sobie jak go wstawiałem) Myślę to zrobić tak (a w ogóle mieszkam na parterze w razie „W” podtopię własną piwnice” Akwarium podłącze na stałe (nibco klej - co i tak moim zdaniem jest niezbędne) pod zlewozmywak w kuchni na czas próby szczelności pod odpływ akwarium (przepust 40mm w dnie) podłącze pompę C.O to pozwoli na bardzo szybkie wypompowanie wody z akwarium do kanalizacji . Nic lepszego nie przychodzi mi na myśl ?
-
Mikuś
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Śląsk
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
No to jak w środku zrobisz próbę szczelności, to tylko mocna pompa w pogotowiu. Myślałem że masz kilku ludzi do pomocy.
-

kprusak
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Venlo
Powiązane tematy
Witam serdecznie. Chcę kupić używany zbiornik o wymiarach 120x50x55cm, niestety moja szafka ma szerokość 48,5 cm. Nie wiem czy akwarium może ewentualnie wystawać te 1,5 cm poza szafkę bez podpórki. Sz...
Cześć wszystkim,
38 dni temu założyłem akwarium w stylu nature - powrót do akwarystyki roślinnej po 15 latach, marzenie o zbiorniku na produktach ADA.
Dzisiaj najwidoczniej źle założyłem osłony oświ...
67397383_2278711712166466_2455111943296385024_n.jpg
Mój nowy projekt to zbiornik otwarty, dzięki któremu chce poprawić warunki wilgotnościowe w domu (mam bardzo suche powietrze). Akwarium posiada wzmocnienia wzdłużne i trzy poprzeczne, co bardzo obniża...
Witam, zakładam zbiornik jak w temacie a , że dopiero rozpoczynam przygodę z akwarystyka prosiłbym o parę porad. Wybrałem podłoże żwirek kwarcowy, pod do chce dać kulki gliniano-torfowe. Roślinki będą...
akwarium 112l 80x35x40, bez wzmocnień, szyba chyba 6mm
Pierwszy raz kupiłem sobie porządny radiator zamiast płaskiej blachy do akwarium, z myślą chłodnej lampy, dużej mocy i w ogóle bajery.
Sam radia...
Cześć,
Czyszcząc szybę czyścikiem magnetycznym zrobiłem rysę na szkle.
Nawet by to mnie nie ruszyło gdyby nie fakt ze rysa jest przez pół akwarium na przedniej szybie :evil: :evil: :evil: :evil:...
Trafia w moje ręce lampa długości katalogowo 102 cm o bardzo dużej mocy LED ( 114 wat, ale regulowane co 3-4% mocy ) i dużym PAR, co powoduje objawy akwariozy ;-). Obecnie mam mniejsze akwarium odkryt...
Witam wszystkich, pare dni temu założyłem zbiornik 112l, akwarium roslinne i teraz moje pytania :D chcialbym zacząć zabawe z co2, Mógłby mi ktos doradzic od czego zaczac, jaki sprzet kupic,jakie param...
Witam wszystkich serdecznie.
To mój pierwszy post, długo zwlekałem ale już najwyższy czas chociaż się przywitać.
Więc Witam.
A teraz o akwarium.
Na początku była myśl aby zwiększyć zbiornik dla żó...
|
|