Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Witam . Kilka miesięcy temu założyłam akwarium 60l. Jak dotąd wszystko szło dobrze, krewetki żyją, raki żyją , rybki się rozmnażają i niestety ślimaki też.  Rośliny rosną pięknie, a woda jest kryształowa. Rybki (głównie mieczyki) robią od dłuższego czasu białe i nitkowate odchody, a czasami też takie galaretowate. wyczytałam ,że to mogą być robaki , dlatego kupiłam capiforte (capitox). Wymoczyłam w tym ryby, ale niestety poprawy nie widać. Później zamówiłam bactopur direct, moczyłam w tym mieczyki , ale znowu klapa. Rybki są karmione 2 razy dziennie niewielkimi porcjami. Karmię je pokarmem tetra menu, ostatnio dostały też sałatę, a od czasu do czasu daję im mrożona ochotkę. Nie widać po nich ,zeby im coś dolegało. Miały już chyba z 10 miotów narybku, który jest żwawy i bardzo zainteresowany pokarmem. Co mam zrobić? Czy dalej kupować leki i bezskutecznie je leczyć ? 
-
Anonim 50906
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ja bym się wstrzymał z lekami .Mieczyk nie jest ryba wymagająca (nie lubi wody kwaśnej ) ( pH 7,0 i więcej).Temperatura ok. 23-25st.Z tego co wiem najczęściej rybki te zapadają na ospe ( stres i przechlodzenie wody ).Ciekawe bo skoro się rozmnażania wydaje się ze jest wszystko ok .Kiedyś hodowalem mieczyki i molinezie .Dodawałam też sól niejodowana do akwarium.
-
grz370
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Kraków
Ja też dodaję trochę soli akwarystycznej. Dzięki , będę dalej je obserwować i zobaczymy. 
-
Anonim 50906
●
Nie wiem po co ta sól - kiedyś może faktycznie się dodawało i to bardziej Molinezjom niż Mieczykom. Zamiast ochotki, która jest bardzo kaloryczna, lepsza byłaby Dafnia lub Artemia, no i jakieś pokarmy zielone mrożone - osobiście podaję swoim Molinezjom i Mieczykom pokarm dla glonojadów, krewetek i raków, itp.(dostępny na ogół w sieciówkach jak i osiedlowych sklepach). Objawy, które opisujesz można interpretować na kilka sposobów, np. mogą być to problemy z jelitami. Proponowałabym jeden dzień głodówki w tygodniu (zdrowa ryba to głodna ryba!!!). I jak wiadomo - naprawdę nieduże porcje, no i pokarm powinien być jak najbardziej zróżnicowany (jakby człowiek jadł ciągle to samo też czułby się w końcu źle). Zdrowa ryba bez przerwy powinna szukać pokarmu, a Molinezje i Mieczyki to swoiste "bydełko", które potrafi pochłonąć każdą jego ilość 
-

Dorotek
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Kraków
Ochotka to jeden z pokarmów dzięki któremu dość szybko można nabawić się problemów.
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
- Wspieram stronę kontem Premium
Nie robię nowego tematu tylko tutaj napisze. Zacząłem karmić rybki Razbora Espei , wszystko pięknie a jedna z nich zaczęła sie zachowywać jak by miała ADHD . Najpierw mało nie wyskoczyła z akwa później przepłyneła całe akwa kilka razy z max prędkością a teraz siedzi na dnie w ciemnym rogu . Nie wiem co jej dolega , też może kiedyś takie coś zaobserwowaliście czy może wiecie o co biega .
-

Adam562
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dodaję troszeczkę soli akwarystycznej(1 łyżeczkę ), bo zauważyłam , że na wylocie od filtra pojawia się okropny brązowy puch kiedy jej nie dodam. Ta sól to tylko na glony chyba 1 łyżeczka na 60litrów im nie zaszkodzi ? Jeśli chodzi o głodówkę to dziękuję od teraz będę ją regularnie stosować. Załączam zdjęcie akwarium
-
Anonim 50906
●
Powiązane tematy
Cześć,
wiecie może co dopadło moją krewetkę? Od wczoraj problem został zauważony - mimo tego, jak martwo wygląda, żyje. Rusza wąsikami i co jakiś czas próbuje zmienić pozycje. Niestety pływać nie pot...
rybki chowaja sie pod filtrem lub w roslinach co zrobic?
Witam,
w swoim akwarium nie miałem szczęścia do odważnych ryb, miałem neona zielonego, czerwonego, zwykłego, teraz bystrzyki amandy i wszystkie prędzej czy później staja się płochliwe. Do akwarium rac...
Rybki osiadaja na dnie i zdychaja nie wiem co zorbic juz zwracalem sie po porade na stronie caly czas to nastapia mam molinezje i brzanki molinezji jest teraz 2 stzuki bo jedna zdechła a brzanek 6 ora...
Rybki plywaja na sammym dnie albo brzanki glowa do podloza nie wiem co zrobic testy wykazuja na dobra wode brzanek 7 molinezji 3 a kiryskow jest 3 akwa 60l
mam 3 molinezje 4 brzanki w 60l akwarium i rybki pływaja po samym dnie chyba ze dostaja pokarm to szybko wyplywaja do gory czym to jest spowodowane jak swiatlo jest wylaczone to plywaja w miare normal...
Witam,
Zakupiłem taki zestaw:
aquael.jpg
aquael2.jpg
i dojrzewa...
do.jpg
Mam pytanie odnośnie oświetlenia w tym zestawie. Ma ono 3 tryby, dzień, wieczór/wschód i noc. Ponoć rybki nie lu...
Zapraszam do obejrzenia propozycji rybek do nano akwariów.
Szczegółowe opisy i wymagania znajdziecie w bazie ryb: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/ryby-krewetki/ryby/wielkosc-akwarium/nano-c-348_2390...
Witam. Mam akwarium 60l z krewetkami i Kiryskami Panda. Ryby mam od września. Z 6 sztuk mam już z 20. Często dochodziło do tarła. Dzisiaj zauważyłem że dwa z młodych kirysków które mam już z miesiąc z...
Witam.
Posiadam w pracy akwarium 120l a w nim rybki t.j. brzanki (6), molinezje (4), gupiki(?), mieczyki(?), tetry(11), neony(5), glonojady(4), kirysy(6), danio(5), 2 welony złote długość po ok 10cm...
|
|