Pomocy! Meszek na korzeniu. - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pomocy! Meszek na korzeniu.

Liczba wyświetleń: 8435·Odpowiedzi: 8
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok

20 lis 2015, 12:40 Pomocy! Meszek na korzeniu.  (#1)  

Witam akwarium zalałem kilka dni temu w poniedziałek, woda była szaro/biaława wydaje mi się że to od ADA Amazonia, wode podmieniłem we wtorek 40% bo woda była strasznie mętna, środę ok 20% i wczoraj jeszcze raz przy wpuszczaniu rybek odlałem sporo wody do worków więc podmieniłem kolejne 20%.
Ale przejdźmy do sedna bo już na 3 dzień na korzeniu zaczął robić sie dziwny szarawy meszek na końcówkach korzenia, teraz wygląda to już tylko gorzej!
Czy ktoś sie z tym spotkał, jak z tym walczyć?

majestro84
Ranga: Poznaje temat

tomaszsu75 Wrocław
Nie meszek jeno pleśń - normalna rzecz... usuwaj wężykiem a jak parametry pozwolą, wpuść Otoski.
Zapraszam do obejrzenia moich zbiorników:
112l. MT
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 56541.html wyróżniony - IAPLC2015 - 768, EAPLC2015 - 122 :?:
72l. LT
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 59909.html czyżby EAPLC - :?:
30l. krewetkarium
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 65744.html
W planach małe krewetkarium 25x25x25 (część materiału jest)
Pozdrawiam Tomasz

tomaszsu75
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Wrocław

Wspieram stronę kontem Premium

Okej
W takim razie może wiesz mniej więcej ile trwa taka walka z pleśnią i czy może są jakieś środki które pozwalają z tym powalczyć, chociażby na początku gdy jest tego sporo, a podejrzewam nie wszystko będę mógł usunąć tym wężykiem i to wszystko będzie wracało...

majestro84

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
tomaszsu75 Wrocław
Wszystko zależy od wielkości korzenia. Ja miałem w LTku spory kawałek i usuwałem przy podmianie co tydzień przez okres miesiąca.

https://roslinyakwariowe.pl/artykuly ... zeniu.html
Zapraszam do obejrzenia moich zbiorników:
112l. MT
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 56541.html wyróżniony - IAPLC2015 - 768, EAPLC2015 - 122 :?:
72l. LT
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 59909.html czyżby EAPLC - :?:
30l. krewetkarium
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 65744.html
W planach małe krewetkarium 25x25x25 (część materiału jest)
Pozdrawiam Tomasz

tomaszsu75
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Wrocław

Wspieram stronę kontem Premium

kprusak Venlo
Zbrojniki niebieskie są najlepszymi czyścicielami drewna.

kprusak
Ranga: Znający temat

Miasto: Venlo

Jak na razie jest kilka krewetek Amano i dwa Otoski, zbieranie wężykiem dość skuteczne. Zobaczymy jak to będzie dalej wyglądać.

majestro84

Ja mialem mnóstwo glonow w swoim baniaku, ale na korzeniu nigdy ich nie było. Dziwne moze spróbuj weglem w plynie nawozic

mokudzin
Ranga: Początkujący

mokudzin napisał(a):Ja mialem mnóstwo glonow w swoim baniaku, ale na korzeniu nigdy ich nie było. Dziwne moze spróbuj weglem w plynie nawozic

Ale to nie glony, tylko pleśń, która czasem występuję na świeżo zalanym korzeniu. Nic strasznego, minie.

akwa_mielec

Moj korzen wyciagalem z lesnej rzeczki, ale wygotowywalem go kilka razy w osolonej wodzie, woda to az czarna byla.

mokudzin
Ranga: Początkujący

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

1.JPG

Pomocy! Czyli jak ustawić kamienie w 54l?

GrubeZebro w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 3473
Cześć! Kombinowałem na sucho z różnym ustawieniem kamieni, no i ostatecznie nie wiem co wybrać ... :? Proszę was więc o pomoc. Nie ma co tu dużo mówić, zdjęcia załączam . Sorry, że nie w akwariu...

Brak pomysłu na aranżację, pomocy!

Anonim 47804 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1395
Witajcie. W moje rączki wpadł zbiornik 72l, 60x40x30 OW. Jako, że jestem zielony w temacie aquascapingu proszę was o pomoc. Mam korzeń, który jest niestety niewielkich rozmiarów, bo mieścił się na sty...

Ciemne plamy na korzeniu

etaks w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2461
Na wstępie witam wszystkich serdecznie! Od ok 2 miesięcy mam krewetkarium. Znajduje się w nim korzeń a właściwie konar własnoręcznie preparowany i wydawało się, że wszystko jest ok aż tu nagle ok tyd...

Zapach pleśni na korzeniu.

Evanthas w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2536
Witam. Temat pleśni na korzeniu jest mi doskonale znany, nie pytam o to co to jest, jak się to zwalcza etc. Interesuje mnie tylko jedno. Czy u któregokolwiek z was nalot ten zwany pleśnią/białym czymś...

Biały śluz zatykający szklane rurki - pomocy!

Andre83 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2526
Cześć... Jakiś czas temu pisałem o tym, że nowy wkład do filtra EX600 zatkał mi przepływ. Nie było to prawdą, jak się okazało. Po prostu węże i rurki szklane (głównie wlotowa) zarośnięte były dziwnym...

POMOCY jak przycinać

matimusiol w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 999
Mam niezłą zagryche mianowicie czy da się jakoś przyciąć ECHINODORUS RUBIN do takich rozmiarów by nie chciał mi "ucieć" z akwarium??? I jak z niego robić sadzonki bo jest naprawdę piękny i o...

W jakiej kolejności sadzić mchy na korzeniu ?

kamil_waw w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1471
Witam w jakiej kolejności sadzić mchy na korzeniu ? Zakupiłem 6 rodzajów mchu i zastanawiam się jak nimi obsadzić korzeń aby jeden drugiemu nie zasłaniał światła.Mchy które kupiłem to : Christmas Mos...

Zakładam ryuboku 73l pomocy:) proszę o porady

zadek86 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 41 · Wyświetlenia: 12108
Witam, Tak na wstępie jestem Adrian i mieszkam w Bydgoszczy. zakładam Akwarium trochę o sprzęcie który już mam. Akwarium 60 na 35 na 35 Filtr Cristal Profil e900 Oświetlenie hagen glo 2x24 ...

Pomocy!!!

Hajmer w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 950
Witam mam problem z doborem roślin do nowego akwarium, chciałem was prosić o dobranie roślin które są łatwe w uprawie i nadawały by się do mojego akwarium. Wymiary: długość 76 szer 40 wys 42 Oświe...

HC emersyjnie na korzeniu

ducze w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1639
Witam, Zakwitł mi pomysł na emersyjne ryuboku. No i podstawowa sprawa to obsadzenie korzeni małym heńkiem. Hodował go ktoś właśnie na korzeniach ponad wodą? Podczas spryskiwania korzenie chłoną wil...

Statystyki

Ten temat przegląda 329 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570946
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 329 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.