Pomocy! Meszek na korzeniu.
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Witam akwarium zalałem kilka dni temu w poniedziałek, woda była szaro/biaława wydaje mi się że to od ADA Amazonia, wode podmieniłem we wtorek 40% bo woda była strasznie mętna, środę ok 20% i wczoraj jeszcze raz przy wpuszczaniu rybek odlałem sporo wody do worków więc podmieniłem kolejne 20%. Ale przejdźmy do sedna bo już na 3 dzień na korzeniu zaczął robić sie dziwny szarawy meszek na końcówkach korzenia, teraz wygląda to już tylko gorzej! Czy ktoś sie z tym spotkał, jak z tym walczyć?
-

majestro84
●
- Ranga: Poznaje temat
Nie meszek jeno pleśń - normalna rzecz... usuwaj wężykiem a jak parametry pozwolą, wpuść Otoski.
-

tomaszsu75
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Wrocław
- Wspieram stronę kontem Premium
Okej W takim razie może wiesz mniej więcej ile trwa taka walka z pleśnią i czy może są jakieś środki które pozwalają z tym powalczyć, chociażby na początku gdy jest tego sporo, a podejrzewam nie wszystko będę mógł usunąć tym wężykiem i to wszystko będzie wracało...
-

majestro84
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Zbrojniki niebieskie są najlepszymi czyścicielami drewna.
-

kprusak
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Venlo
Jak na razie jest kilka krewetek Amano i dwa Otoski, zbieranie wężykiem dość skuteczne. Zobaczymy jak to będzie dalej wyglądać.
-

majestro84
●
Ja mialem mnóstwo glonow w swoim baniaku, ale na korzeniu nigdy ich nie było. Dziwne moze spróbuj weglem w plynie nawozic
-
mokudzin
●
- Ranga: Początkujący
mokudzin napisał(a):Ja mialem mnóstwo glonow w swoim baniaku, ale na korzeniu nigdy ich nie było. Dziwne moze spróbuj weglem w plynie nawozic
Ale to nie glony, tylko pleśń, która czasem występuję na świeżo zalanym korzeniu. Nic strasznego, minie.
-
akwa_mielec
●
Moj korzen wyciagalem z lesnej rzeczki, ale wygotowywalem go kilka razy w osolonej wodzie, woda to az czarna byla.
-
mokudzin
●
- Ranga: Początkujący
Powiązane tematy
Cześć!
Kombinowałem na sucho z różnym ustawieniem kamieni, no i ostatecznie nie wiem co wybrać ... :? Proszę was więc o pomoc.
Nie ma co tu dużo mówić, zdjęcia załączam .
Sorry, że nie w akwariu...
Witajcie.
W moje rączki wpadł zbiornik 72l, 60x40x30 OW.
Jako, że jestem zielony w temacie aquascapingu proszę was o pomoc.
Mam korzeń, który jest niestety niewielkich rozmiarów, bo mieścił się na sty...
Na wstępie witam wszystkich serdecznie!
Od ok 2 miesięcy mam krewetkarium. Znajduje się w nim korzeń a właściwie konar własnoręcznie preparowany i wydawało się, że wszystko jest ok aż tu nagle ok tyd...
Witam.
Temat pleśni na korzeniu jest mi doskonale znany, nie pytam o to co to jest, jak się to zwalcza etc. Interesuje mnie tylko jedno. Czy u któregokolwiek z was nalot ten zwany pleśnią/białym czymś...
Cześć...
Jakiś czas temu pisałem o tym, że nowy wkład do filtra EX600 zatkał mi przepływ. Nie było to prawdą, jak się okazało. Po prostu węże i rurki szklane (głównie wlotowa) zarośnięte były dziwnym...
Mam niezłą zagryche mianowicie czy da się jakoś przyciąć ECHINODORUS RUBIN do takich rozmiarów by nie chciał mi "ucieć" z akwarium??? I jak z niego robić sadzonki bo jest naprawdę piękny i o...
Witam w jakiej kolejności sadzić mchy na korzeniu ? Zakupiłem 6 rodzajów mchu i zastanawiam się jak nimi obsadzić korzeń aby jeden drugiemu nie zasłaniał światła.Mchy które kupiłem to :
Christmas Mos...
Witam,
Tak na wstępie jestem Adrian i mieszkam w Bydgoszczy. zakładam Akwarium trochę o sprzęcie który już mam.
Akwarium 60 na 35 na 35
Filtr Cristal Profil e900
Oświetlenie hagen glo 2x24 ...
Witam mam problem z doborem roślin do nowego akwarium, chciałem was prosić o dobranie roślin które są łatwe w uprawie i nadawały by się do mojego akwarium.
Wymiary: długość 76 szer 40 wys 42
Oświe...
Witam,
Zakwitł mi pomysł na emersyjne ryuboku. No i podstawowa sprawa to obsadzenie korzeni małym heńkiem. Hodował go ktoś właśnie na korzeniach ponad wodą? Podczas spryskiwania korzenie chłoną wil...
|
|