Witam ! Czy oświetlenie w akwarium 80*35*45 3*24 W (55 cm) będzie wystarczające dla wymagających roślin. Takie oświetlenie mam w pokrywie tylko jest ustawione na srodku, czyli boki trochę bez światła ? Będzie co2
Jeśli cały zbiornik będzie gęsto obsadzony, to proponuję wziąć "większą" lampę 2x39W. Jest dłuższa ale nie będzie niedoświetlonych boków (tylko wtedy nie będzie pokrywy).
Jednak jeżeli chcesz ją zostawić, to musisz pokombinować z obsadzeniem i tak dobrać poszczególne gatunki roślin, by te mniej wymagające były po bokach (możliwe, że będą wyciągać się ku światłu).
tomaszsu75 napisał(a):Skoro się wprowadziła razem z nim do Ciebie, to jest również i "twój" a nie "tylko" żony (wspólne dobro). To masz dwie możliwości: albo ten wcześniejszy o którym wspomiałem lub "wyspa" z trawinikiem lub plażą dookoła.
A co powiesz jak bym wymienił te swietlówki na 2 * 35 W są takie w sprzedaży sylwania grolux i aquastar(tylko takie barwy) mają długość 74 cm dokupił bym oprawki gumowe i statecznik 2 * 35 ( w pokrywę wejdzie)
Wcześniej miałem 3x24W w trzech opcjach świetlówek: Aquastar,Grolux i Luxline (10,8.5 i 6.5 to tak w skrócie). Następnie nastąpiła zmiana i teraz też mam ową lampę (a raczej dwie 1x1 i 1x2) tylko teraz jest 2x Aquastar i w środku Grolux. Pozbyłem się "dziennej", bo to nie jest świetlówka typowo akwarystyczna tylko "techniczna". Szczeże, ten Luxline strasznie mi podbijał zielenią jak był z przodu ale zaznaczam, że w pierwotnej aranżacji mi to nie przeszkadzało.
Wczoraj byłem na serwisie i przyszło małżeństwo, które zakupiło dwie świetlówki: Sprzedawca zaproponował by "roślinną" dać do tyłu a Aquastara z przodu.
Te dwie są przeznaczone do akwarystyki, gdyż stymulują światło tropikalne (tak mi powiedział "szef"). W moim wątku 112 "Rzeczny....." w podpisie na 8 stronie, na dole jest przedstawiony zbiornik "60ka" , który jest oświetlany przez dwie lampy 2x24 z zestawem świetlówek o których wspomniałeś.
Oczywiście jeśli komuś nie przeszkadza landrynka, to śmiało może taką montować.... tylko wszystko trzeba tak ustawić aby pasowało roślinom ale i też nam w odbiorze wizualnym. Mi, teraźniejsze ustawienie nie przeszkadza.
Ogólnie: temat rzeka...... każdy znajdzie coś dla siebie.
Osobiście lubię zieleń od 865 i chyba zrobię tak : przód zostawię te 2*24 , 865 i grolux , na tył zrobię lampę 1*35 aquastar wyjdzie 0,65 W a boki z przodu mogę dołożyc jakieś ledy jak będzie niedoświetlenie . Chociaż mogę do tej 35W dać odbłyśnik i skierować swiatło do przodu .
Sebosska w Oświetlenie· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4030
Hejka ludziska. Ponad miesiąc temu założyłem swoje pierwsze akwarium z roślinami. Nie ma to być strikte akwarium roślinne typu holender, ale akwarium towarzyskie z wiekszą ilością roślin. MAm raczej m...
muniek23b w Oświetlenie· Odpowiedzi: 24 · Wyświetlenia: 12654
Witam posiadam akwarium: Aquael Optiset o wymiarach 121 x 41 x 56 cm, co daje pojemność 240 l.
Oświetlenie które posiadam w akwarium ( nie wszystko włączone) i tu moja prośba co włączyć aby dobrać odp...
Kredu w Oświetlenie· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2362
Poszukuje lampy 120cm z funkcja wifi do sterowania światłem plus dodatkowo żeby miała tryb włączenia nocnego-niebieskiego światła, nie bedzie to lampa główna nad zbiornikiem ale dodatkowa (wysoko pod ...
Evanthas w Oświetlenie· Odpowiedzi: 79 · Wyświetlenia: 105653
Witam, chciałbym się dowiedzieć ile w akwarium roślinnym powinno być lumenów na jeden litr. Zakupiłem lampkę diversa led intenso 10,1w i jestem trochę przerażony bo wychodzi mi 26 lumenów na litr....
Legons w Oświetlenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1619
Witam.
Mam Chichiros a1201 i aquael leddy plant 36w
akwarium 240l, 120x40x50
Podaje co2 i leje nawozy...nie wiem czy mam wystarczajaco swiatla na wymagajace roslinki.
Ta lampa chichiros ma chyba 70w...
mikolajszymczuk1 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2311
Pytanko mam w sprawie ilości diod.
Od niedawna poważnie się zabrałem za belki led i borykam się z problemem ile dać diod w sensie ile białych ile jakiś innych.
Moje akwarium to kostka 30x30x30
Jeśli...
asterionek1985 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1715
Cześć
Mam świetlówki led aquael leddy tube 10w. Czy jest jakiś sposób, żeby podłączyć je do sterownika światła? Chciałbym imitować wschody, zachody i światło księżyca w nocy...
cyberain w Oświetlenie· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1761
Cześć, aktualnie w pokrywie 120x40 mam 2xAquael retro Fit Plant pokrywa została przerobiona i w środku są zaczepy jak w zestawach glossy. Mam jeszcze miejsce na dwa retrofity lub coś podobnego. Kiedyś...
KamilH w Oświetlenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1386
Witam, moje akwarium 128l ma ponad miesiąc, do tej pory oświetlałem go 2x24 (10000k i PLANT). Masa roślinna jest raczej średniej wielkości, praktycznie same gatunki epifityczne, cryptocoryny i mchy. C...
rogusz w Oświetlenie· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5654
Witam posiadam akwarium 54 l ma być low-tech ogólnie wszystko będzie jakieś 45 litrów po odjęciu podłoża i korzeń itp to jakieś 0,51 lm może być dla roślin mało i średnio wymagających bez nawozów i CO...
Statystyki
Ten temat przegląda 328 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 570990
• Liczba wątków: 48802
• Użytkownicy: 36933
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 328 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej