|
|
Naiwne pytanie (rozpuszczalny węgiel)
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Czy ilość rozpuszczonego węgla (tj. rozpuszczonych związków organicznych) redukuje się tylko poprzez podmianę wody, czy też są inne sposoby.
Pozdrowienia
Waldek
-

Waldek
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Wrocław
Pomocny jest również węgiel aktywowany.
-

Marcin Baranowski
●
- Ranga: Moderator
- Miasto: Białystok
Troche nie jest trafne powiedzenie, że węgiel jest rozpusczony. Rozpuszczonych jest wiele związków węgla lub jonów. A pozbywanie się go? Nie widzę problemu i celu dla którego należałoby się go pozbywać w jakiś szczególny sposób.
-
JakubikF
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Prawidłowo nazywa się to właśnie rozpuszczonym węglem organicznym (DOC).
-

Marcin Baranowski
●
Dziękuję. Pisze się, że węgiel aktywowany należy stosować tylko 1 raz. Po stosowaniu lekarstw rzeczywiście nie odważyłbym się zastosować powtórnie. W tym jednak przypadku chciałbym regenerować węgiel. Czy jest możliwa regeneracja węgla aktywowanego przez prażenie. Rozumiem, że należałoby go stosować raz na jakiś czas. Często wymieniany zubożałby wodę w helaty. Być może stosowany ciągle bez wymiany też spełniałby swoją rolę. Węgiel akt. ma dużą powierzchnię i tu rodzi się pytanie, czy bakterie osiadające na jego powierzchni w sposób efektywny wykorzystywałyby DOC jako źródło energii. Zbyt duża ilość DOC sprzyja niektórym glonom. Czytałem też gdzieś, że długotrwałe stosowanie helatów wstrzymuje rozwój roślin (być może chodzi tu o organiczne produkty rozpadu helatów). Substancje wydzielane przez rośliny i hamujące rozwój innych roślin są też zw. organicznymi. W moim wypadku trudno byłoby zastosować system podmiany wody ciągłej, a w związku z tym, że założyłem kilka nowych akwariów i mogę mieć w przyszłości mało czasu na podmiany wody i chcę sobie uprościć życie.
Pozdrowienia
Waldek
-

Waldek
●
Co do regeneracji węgla aktywowanego to ci niestety nie pomogę, popytaj lepiej jakiegoś chemika. Węgiel stosowany ciągle w końcu osiągnie swoje maksimum absorbcji i nie będzie dalej spełniał swojej roli. Wodę podmienia sie nie tylko dlatego żeby rozcieńczyć nagromadzone w zbiorniku DOC ale także po to żeby zapobiec kumulacji jonów wprowadzanych z nawozami. Na pocieszenie mogę ci powiedzieć, że wiele akwariów roślinnych tzw. "low tech" funkcjonuje dobrze bez lub przy bardzo niewielkich i żadkich podmianach.
-

Marcin Baranowski
●
Dziękuję. Pomijając absorbcję, chyba rzeczywiście bakterie na węglu akt. nie byłyby w stanie wykorzystać DOC. Pytanie dotyczące regeneracji węgla akt. jest jednak aktualne.
Pozdrowienia
Waldek
-

Waldek
●
Powiązane tematy
Zastanawiam się nad testami - no3 wychodzi mi w akwarium +~ 15 wg testu zoolek, natomiast nurtuje mnie test po4 - probówka mimo wykonania testu na wodzie z akwarium nie zmienia barwy- pomyślałem że mo...
Witam.
Planuję zakup filtra RO.
Tym filtrem prawdopodobnie będzie INVITAL RO Advanced.
Jedyną wątpliwość jaką mam to częstotliwość korzystania z tego filtra.
Mianowicie czy częstotliwość korzystania z...
Cześć, obecnie korzystam z mineralizatora Aquaart Hydromineral i jestem zadowolony, ale chciałem rozdzielić mineralizację osobno na GH i KH żeby mieć nad tym trochę większą kontrolę. Zamierzam przejść...
Witam,
Szukając niedrogiego aldehydu glutarowego natrafiłem na allegro na taką oto ofertę:
wplynie.jpg
Na moje zapytanie - "jaki to dokładnie roztwór aldehydu" Sprzedawca ku mojemu ździw...
Jest to seria nawozowa mikro i makro. Czy ktoś stosował i jaką ma opinię
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/tabs-plant-tabletki-nawozowe-p-33872.html
Różnego rodzaju tabletki z ciekawą formułą która n...
Witam,
mam pytanie do osób stosujących linię ferka.
Czytałem instrukcję stosowania tych nawozów ( https://www.roslinyakwariowe.pl/artykuly/nawozenie/1979-nawozy-ferka-dozowanie.html )...
Witam
Mój zbiornik 125l ma już ponad miesiąc od początku podawałem CO2 z butli do tego po dwóch tygodniach podawałem potas światło 2x16w plant i sunny zaczynałem od 6h. Do celowo mam 4x16 w dwie plant...
Mam problem z roślinami i zaczynam rozmyślać czy to nie jest choroba roślin.
Po założeniu zbiornika na Cal Black Earth + CO2 + Lampa Aqualighter 1, wszystko rosło dobrze. Nagle po 3 tygodniach jeden ...
Czy azot NO3 podawany w płynie zawsze ma w składzie także potas K ?
Mam dość sporo potasu u siebie w zbiorniku a niewiele NO3 stąd pytanie czy można podać bezpośrednio NO3 bez potasu?
Witam. Mam pytnaie czysto teoretyczne w celu zdobycia wiedzy [WINKING FACE] Co sądzicie o stosowaniu mikro i makro? Czy polecacie jakieś inne metody nawożenia prócz substratu pod podłoże i kulek glini...
|
|