Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Załączam zdjęcie roślinki i dziwią mnie korzenie rosnące w tym miejscu , poniżej dodaje zdjęcie liścia ludwigi repens z dolnych partii . Jak zapobiec gniciu liści , może przez taki coś robi sie syf w wodzie . Dodam dodatkowo widać jak roślinki atakują glony . Jak z tym cholerstwem walczyć
-

Adam562
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Roslina jest słaba gdyz nie dostaje jakiegos nawozu i poprostu wegetuje. Korzenie na łodydze o tym swiadczą, wpakuj jej kulki gliniano torfowe pod podłoze oraz daj wiecej potasu. ps:glony owszem masz, ale to nie one niszcza ta rosline. Jeszcze....brak jej makro po mojemu a zwłaszcza potasu
-
mistrz1
●
- Ranga: Początkujący
Powiązane tematy
Cześć!
Mam pytanie co do przycinania roślin łodygowych. Przeczytałem, że takie rośliny przycina się w międzywęźlach (rozumiem, że chodzi o odcinek między miejscami, gdzie wyrastają liście). Na obrazk...
Witam
Problem jak w temacie.
Akwarium 30x30x30 (27l)
Świecę lampka led 27W na diodach 3W
CO2 - jest
Mikro - PG Classic- dawka producenta rozbita na 7 dni
Potas codziennie 1 ppm
Easy Carbo dawka dzie...
Witam ..
Mam problem z ludwigią .. Stożki zrobiły się skarłowaciałe poskręcane i nie wybarwiają się .
Zbiorniczek 30l
Oświetlenie 3X6W led
Co2
KH-3
GH-12
No3-5
PO4-0,7
NO2-0,5
FE-0
K-25
Do zbiorni...
Witam, cos mi niszczy S. Repens.
Akwa:
63l (w tym 12l podloza)
2x24W (6500k daylight, 6500k czerowne)
Filtr: AquaPondSolutions 1000EF (gabki, ceramika, wegiel, bio balle)
Podloze: Tropica Substrate- ...
Witam , co może być powodem zawiniętych listków Ludwigi , odciąłem czubek i posadziłem obok , ładnie rośnie ale widzę że zaczynają się podwijać listki , po za tym na kolejnych roślinkach zaczynają rob...
Spotkaliście się z obsadzaniem tej roślinki kamieni (lawy) lub korzenia? Da radę ?
Witam,
w pierwszym zakładanym przeze mnie temacie chciałbym przedstawić mój zbiornik i zapytać szanowne grono m.in. o roślinę staurogyne repens, która zaczyna mi się sypać.
Zbiornik założony 10.10....
Po każdym przycięciu i posadzeniu górnych części rośliny stożki ulegają skarłowaceniu i zamierają, po czym roślina wypuszcza nowe boczne pędy - czy to jest u niej normalne? Czy inne ludwigie też tak m...
Jakie są wasze spostrzeżenia odnośnie tych dwóch odmian. Czy oprócz kształtu liści różnią się także czymś jeszcze? Czy te rośliny są równie proste w uprawie co gatunek - czy jednak wymagają więcej tro...
Mam pytanie: czym różni się Ludwigia arcuata od L. brevipes ? Nigdy nie widziałem na żywo, a na zdjęciach w sieci oba gatunki mają zbliżony wygląd. Zdaje się, że w zależności od warunków, tworzą nieki...
|
|