Ludwigia Repens - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Ludwigia Repens

Liczba wyświetleń: 1415·Odpowiedzi: 1
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Wygląd listy:

16 lis 2015, 22:02 Ludwigia Repens  (#1)  

Załączam zdjęcie roślinki i dziwią mnie korzenie rosnące w tym miejscu , poniżej dodaje zdjęcie liścia ludwigi repens z dolnych partii . Jak zapobiec gniciu liści , może przez taki coś robi sie syf w wodzie . Dodam dodatkowo widać jak roślinki atakują glony . Jak z tym cholerstwem walczyć

Adam562
Ranga: Zainteresowany tematem

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

12 gru 2015, 14:09 Re: Ludwigia Repens  (#2)  

Roslina jest słaba gdyz nie dostaje jakiegos nawozu i poprostu wegetuje. Korzenie na łodydze o tym swiadczą, wpakuj jej kulki gliniano torfowe pod podłoze oraz daj wiecej potasu.
ps:glony owszem masz, ale to nie one niszcza ta rosline. Jeszcze....brak jej makro po mojemu a zwłaszcza potasu

mistrz1
Ranga: Początkujący

Powrót do Sprzątanie

Powiązane tematy

IMG_20240916_120442569_HDR.jpg

Ludwigia Repens Rubin - przycinanie

VooDoo w Sprzątanie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 5391
Cześć! Mam pytanie co do przycinania roślin łodygowych. Przeczytałem, że takie rośliny przycina się w międzywęźlach (rozumiem, że chodzi o odcinek między miejscami, gdzie wyrastają liście). Na obrazk...
1.jpg

Ludwigia repens red - marniejące stożki wzrostu

kwapa0783 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 6803
Witam Problem jak w temacie. Akwarium 30x30x30 (27l) Świecę lampka led 27W na diodach 3W CO2 - jest Mikro - PG Classic- dawka producenta rozbita na 7 dni Potas codziennie 1 ppm Easy Carbo dawka dzie...
1a.jpg

Ludwigia arcuata -problem

zolwiu w Sprzątanie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1601
Witam .. Mam problem z ludwigią .. Stożki zrobiły się skarłowaciałe poskręcane i nie wybarwiają się . Zbiorniczek 30l Oświetlenie 3X6W led Co2 KH-3 GH-12 No3-5 PO4-0,7 NO2-0,5 FE-0 K-25 Do zbiorni...

Staurogyne repens O co Chodzi?

diabelskoo w Sprzątanie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 5844
Witam, cos mi niszczy S. Repens. Akwa: 63l (w tym 12l podloza) 2x24W (6500k daylight, 6500k czerowne) Filtr: AquaPondSolutions 1000EF (gabki, ceramika, wegiel, bio balle) Podloze: Tropica Substrate- ...

Ludwigia - zawinięte listki - o co chodzi?

Adam562 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 999
Witam , co może być powodem zawiniętych listków Ludwigi , odciąłem czubek i posadziłem obok , ładnie rośnie ale widzę że zaczynają się podwijać listki , po za tym na kolejnych roślinkach zaczynają rob...

Staurogyne repens na korzeń/kamień ?

marlowe w Sprzątanie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2243
Spotkaliście się z obsadzaniem tej roślinki kamieni (lawy) lub korzenia? Da radę ?

Staurogyne repens, Hygrophila glabra- pogorszenie kondycji

Janusz85 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1815
Witam, w pierwszym zakładanym przeze mnie temacie chciałbym przedstawić mój zbiornik i zapytać szanowne grono m.in. o roślinę staurogyne repens, która zaczyna mi się sypać. Zbiornik założony 10.10....

Ludwigia mini red - problem

cezarlis w Sprzątanie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2130
Po każdym przycięciu i posadzeniu górnych części rośliny stożki ulegają skarłowaceniu i zamierają, po czym roślina wypuszcza nowe boczne pędy - czy to jest u niej normalne? Czy inne ludwigie też tak m...

Ludwigia Repens Rubin vs Ludwigia Mini Red

nox w Sprzątanie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 5516
Jakie są wasze spostrzeżenia odnośnie tych dwóch odmian. Czy oprócz kształtu liści różnią się także czymś jeszcze? Czy te rośliny są równie proste w uprawie co gatunek - czy jednak wymagają więcej tro...

Ludwigia arcuata, a brevipes

Makawity w Sprzątanie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2254
Mam pytanie: czym różni się Ludwigia arcuata od L. brevipes ? Nigdy nie widziałem na żywo, a na zdjęciach w sieci oba gatunki mają zbliżony wygląd. Zdaje się, że w zależności od warunków, tworzą nieki...

Statystyki

Ten temat przegląda 134 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 134 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.