Zielony recycling - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Zielony recycling

Liczba wyświetleń: 2203·Odpowiedzi: 3
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.

15 lis 2015, 20:25 Zielony recycling  (#1)  

Dzień dobry, lub jak kto woli dobry wieczór. Kilka tygodni temu postanowiłem trochę poeksperymentować i zamiast wyrzucić po przycince roślinki do kibla upchnąłem je w salaterki, wazony i postawiłem na oknie wieczorami doświetlając odrobinę lampkami biurkowymi. Proszę o wyrozumiałość gdyż w temacie roślin uważam się ciągle za zielonego :P.

Rumburakoo
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
kprusak Venlo

15 lis 2015, 23:24 Re: Zielony recycling  (#2)  

Oryginalny pomysł, podoba mi się że chyba też pomyślę o czymś takim w wolnym czasie. Okrągły zbiornik, fajnie to wygląda.

kprusak
Ranga: Znający temat

Miasto: Venlo

tomaszsu75 Wrocław

16 lis 2015, 00:03 Re: Zielony recycling  (#3)  

Hehe, chyba mnie zaraziliście....Mam trochę podłoża a micha się jakaś znajdzie i może też coś uklecę. ;)

Jakie roślinki posadziłeś, bo przecież nie są to emersy ?.
Wiadomo trzeba zraszać .... Jak ktoś wie jak się do tego zabrać, to niech opisze krok po kroku proces powstania.
Zapraszam do obejrzenia moich zbiorników:
112l. MT
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 56541.html wyróżniony - IAPLC2015 - 768, EAPLC2015 - 122 :?:
72l. LT
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 59909.html czyżby EAPLC - :?:
30l. krewetkarium
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 65744.html
W planach małe krewetkarium 25x25x25 (część materiału jest)
Pozdrawiam Tomasz

tomaszsu75
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Wrocław

Wspieram stronę kontem Premium

16 lis 2015, 15:33 Re: Zielony recycling  (#4)  

1. Kompozycja pierwsza czyli (kulka)

- Kulka własnej produkcji z substratu wymieszanym z włóknem kokosowym
- Wazon z IKEA + piasek kwarcowy + pokruszone skałki

Roślinki:
-rotala
-ludwigia
-mały i duży hemiantus
-cryptocoryna
-hydrocotyle i christmass moss (na fotkach nie widać bo jest z tyłu)

Kulkę wykonałem 1 dzień przed sadzeniem z substratu aqua art substrat II. Żeby całość się nie rozpadała substrat wymieszałem z gotowanymi włóknami kokosa i z odrobiną wody, wszystko włożyłem do mocniejszego worka foliowego. Całość mieszałem na koniec mocno uciskając żeby pozbyć się nadmiaru wody i uformować kulę. Ubitą kulę ostrożnie wyciągnąłem i pozostawiłem do wyschnięcia. Następnego dnia przygotowałem sobie roślinki i powoli układając je na kuli owijałem nicią w kolorze substratu łącząc całość kompozycji. Cryptocoryny umieściłem w wydrążonych otworach, natomiast łodygowce po obcięciu końcówek szczytowych poprostu położyłem na kuli można powiedzieć w chaotyczny sposób (dzięki temu zauważyłem że roślinki odbijają do góry z wielu miejsc). Całą kompozycję zwilżyłem delikatnie zraszaczem i zająłem się przygotowaniem wazonu. Na dno wazonu dałem wypłukany piasek kwarcowy, a na środku ułożyłem gniazdo z pokruszonych skałek (to dosyć ważne jeśli nie chcemy mieć zabłoconej plaży). Wazon z umieszczoną na kamieniach kulą odstawiłem na parapet i strzykawką nalałem delikatnie trochę wody tak aby kula z substratu stykała się z jej powierzchnią w skalnym gnieździe. Przed nadmiernym wysychaniem dając tym samym czas roślinom na przystosowanie się do innych warunków środowiskowych całość przykryłem folią (spożywczą bo dobrze się klei do wszystkiego). Kompozycja pozostawała pod folią 4 tygodnie - obecnie już nie nakrywam wazonu regularnie uzupełniając odparowaną wodę.

2. Kompozycja druga (trawniczek)

Ziemia ogrodowa z pokruszonymi kulkami glin-torf, na wierzchu substrat (żeby nie było za dużego syfu)
Wazon z IKEA
Skałka

Roślinki:
- mały hemiantus
- duży hemiantus (1 źdźbło)

3. Kompozycja trzecia (nawet nie wiem jak ją nazwać :P)

Ziemia ogrodowa z pokruszonymi kulkami glin-torf, na wierzchu substrat
Salaterka z Auchan (narzeczona patrzyła na mnie jak na kosmitę :D)

Roślinki:
-rotala
-ludwigia
-hydrocotyle

Podsumowując - jest to dla mnie eksperyment więc wszelkie uwagi i porady są mile widziane. Jak roślinki bardziej ruszą to postaram się kontynuować fotorelację.

Rumburakoo
Ranga: Początkujący

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

1.jpg

200 l - zielony ogród z małym dodatkiem czerwonego:)

gislan77 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2503
Witam. Po długiej zabawie z testami i nawożeniem, w końcu postanowiłem pochwalić się moim akwa, które powoli nabiera kształtu o jaki mi chodziło. Postanowiłem stworzyć małą landrynkę. Chociaż podobaj...
06.jpg

240l - duży zielony pieprznik ;) - Marta Piątkowska

pigula w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2717
Zlikwidowałam swoje 48l. ... Bo, przyszedł czas na większe... :D Objętość: 240 l. Wymiary: (120x40x50) produkcja by Wromak. Komoda sosnowa, na zamówienie... jakoś się trzyma ;) Oświetlenie...

Zielony jamniczek ;D

crazysheep w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1848
Witam ;D Jestem tu nowa więc chciałabym mniej więcej opisać mój pomysł ;D Mam akwarium 50l ale całe w glonach i porysowane szkło, a do tego mam za dużego glonojada a szkoda mi się z nim rozstawać ;p ...

lotos zielony kontra tygrysi

jurek40b w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 995
Nie wiem czy dobrze opisałem,lotos zielony ma centki jak tygrysi,ale ogólne ubarwienie zielone,a czerwony jest ceglasty bez centek.Ale ,mam pytanie,czy zielony może mieć zły wpływ na lotosa czerwonego...

Gęsty, zielony trawnik w tydzień i za 5 zł? to możliwe!

adamkos w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 7401
Witam wszystkich forumowiczów. Chciałbym się podzielić ciekawym odkryciem na które ostatnio wpadłem i zaprosić do wspólnych testów:) Jako, że zbliża się Wielkanoc, a u mnie w domu zawsze na Wielkanoc ...

całkiem zielony

damian2000 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1517
Z góry zaznaczam że mam 10 lat i dopiero zaczynam mam akwarium 45l i chciałbym coś zmienić interesuje mnie żeby w akwarium było dużo raślin tu na stronie wybrałem najmniej wymagające( dotyczy CO2 bo...

[63] Zielony ogród

bartf w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1607
Ta aranżacja działa od Listopada 2008 Szkło 63l 60x30x36 Filtracja Eheim Professional 2222 Oświetlenie Belka BioPur 2x24w Swietlówki CH Lighting 10000K Ogrzewanie Aquael 100W Nawo...

[22l] Zielony domek dla CRS

Jerdezz w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 5211
Oświetlenie: DIY - Sylvania 860 24w Nawożenie: ADA - Step 2 Co2 butla ciśnieniowa 1,5kg dyfuzor szklany 12h Podłoże: Bacter 100, Clear Super, Tourmaline BC, Penac -W ,Penac - P, Power ...

Statystyki

Ten temat przegląda 363 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571611
 •  Liczba wątków: 49481
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: michal_ramola

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 363 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.