112l - Początkujący - Adam_81
Galeria naszych akwariów. Tu prezentujemy nasze akwaria.
Cześć, Tydzień temu założyłem akwarium 112l (Aludekor), które składa się: - pokrywy z 2x24 Wat T5 + odbłyśniki - filtr Mini Kani 120 - grzałka 150 Wat - zestaw CO2 (+ test stały Aquario) - podłoże Aqua Substrat II + - siedem krzemieni, korzeń Rośliny: 1 plan: Glossostigma x 3, hydrocotyle tripartita x 10 sadzonek 2 plan: V. torta x 10 ludwigia mini red x 10 3 plan: Heteranthera zosterifolia x 5, Echinodorus st'elmos fire x 1, Zwartka spiralis x 2 Obsada (póki co): - cztery Neony Inessa - dwa Mieczyki (czerwone) - trzy Kiryski (jeden spiżowy, dwa lamparcie) - trzy ślimaki "Helenki" Wyzwania: - glony nitkowate  - zestaw CO2 - nie wiem jak poprawnie ustawić dyfuzor (do wczoraj wlot z filtra był ustawiony na dyfuzor, dzisiaj już nie, aby nie "wzburzał" wody w okolicach bąbelków) - zmienia się nastawienie ilości bąbelków po resecie elektrozaworu (ustawienie jednego dnia po nie działaniu w nocy zmienia się na inne) Czekam na porady i opinie. Dzięki! 
-
Adam_81
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Zaopatrz się w testy wody i poczytaj czym jest cykl azotowy, skoro akwarium ma tydzień to jeszcze się nie zamknął a możliwe, że i nie rozbujał. Pilnuj zatem NO2 bo z rybek będziesz mógł inaczej zupę ugotować Nie rozumiem czemu ma nie wzburzać wody koło bąbelków, przecież tylko pomagało to w rozpuszczaniu CO2.
-
JakubM
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Starogard Gdański
-
Rybki do akwarium dałem kilka godzin temu i ich forma wydaje się ok., ale jutro postaram się kupić test na związki azotu (niestety nie będzie mnie w domu od wtorku do soboty i mam nadzieję, że rybki przeżyją). Mam coś takiego jak AquaSafe firmy Tetra (uzdatniacz wody) - polecasz go zaaplikować ? Co do CO2, to posiedziałem wczoraj na necie i tam znalazłem rady/ artykułu, że dyfuzor powinien być trzymany jak najdalej od wlotu filtra...
-
Adam_81
●
Zrozumialem Twoj poprzedni post, że wylot wody z filtra do akwarium a nie wlot do filtra. Czyli masz Ok. Bakterie wlej do akwarium a nie uzdatniacz.
-
JakubM
●
- Miasto: Starogard Gdański
-
Dzięki za radę. Czyli podsumowując wodę, która wypływa z filtra = wpływa do akwarium, można spokojnie ukierunkować na dyfuzor ? Bakterie wlane 
-
Adam_81
●
Aqua safe daje się do świeżej wody z kranu, do neutralizacji chloru. Nie ma nic wspólnego z cyklem azotowym.
W sumie nie wiem po co ci nawożenie CO2, przy tak słabym oświetleniu.
-
elfir
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Daj fotkę że zbliżeniem na rośliny byśmy zobaczyli ich kondycję. Na razie światło jest ok, potem możesz pomyśleć o dodaniu czegoś więcej. Podmiany wody 20-30% zaopatrzą rośliny w podstawowe składniki ale jak zaczną mocniej rosnąć to nawozy będą potrzebne (makro). Jeśli chodzi o testy to przydają się KH, GH, pH, NO3, PO4 tak przyszłościowe piszę. Nie kupuj paskowych.
-

matu
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdańsk
Dziękuję za wskazówki ! Wczoraj wieczorem wróciłem z delegacji - nie było mnie 4 dni. Rybki przeżyły i są w dobrej kondycji. Z roślin znikły nitkowate glony, natomiast pojawiły się glony typu zielony osad...Wyczyściłem przednią szybę z glonów i dzisiaj jestem wstanie porobić zdjęcia  Dzisiaj podmienię 20 litrów wody (10 litrów odstanej kranówki + 10 lub 15 litrów wody źródlanej z Lidla). Jaka woda jest lepsza, ta ze sklepu (nie mineralna), czy ta z kranu ? Jeśli chodzi o CO2, to celem zainstalowanie w moim akwarium było permanentne nawożenie, często wyjeżdżam i nie widzę innej możliwości ciągłego nawożenia.... Ale o ile dobrze rozumiem, to inny=makro rodzaj nawożenia należy wprowadzić (poczytam i zaimplementuję) W przypadku testów to obecnie mam test stały PH i kupiłem test na KH - w ten weekend będę się uczył co i jak  Jaka jest wasza opinia na temat moich roślin? Co powinienem zrobić aby pozbyć się glonów ? Dziękuję i pozdrawiam
-
Adam_81
●
Ładne szkoda, że jakość zdjęć słaba.
-
gadula85
●
- Miasto: Wrocław
Podłoże masz aktywne, więc jakieś nawozy oddaje. Zaopatrzyłbym się w potas. Podłoże daje najwięcej azotu, resztę można uzupełniać. Weź też od razu carbo, pomaga w pladze glonów. Masz nowe akwarium i musi się ono ustabilizować - musi nastąpić równowaga biologiczna - w filtrze i w akwarium namnoży się tyle bakterii by wszystko co wydalą ryby przetworzyło się na potrzebne azotany (NO3). Poczytaj ten wątek: https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... ny%20start
-

matu
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdańsk
Powiązane tematy
Wymiary - 80/35/40
Objętość - 112l
Oświetlenie - T5 1X39w Arcadia Plant pro 10h
1x24w Arcadia Tropical pro 6h
1X39w Super Sun 11h
Nawożenie - Cala gama Easy Life
CO2 - Butla cisnieniowa 567g 11h + ...
Zbiornik 112l wymiary 80x35x40 założony tydzień temu
Oświetlenie 2xretro fit sunny 16w+plant 10w
Nawożenie na razie brak
CO2 butla 2kg dozowane przez spiek
Podłoże żwirek kwarcowy 2-3mm czarny (podło...
Witam Wszystkich!
Po długim kompletowaniu sprzętu powoli zaczynam przymiarki do startu mojej 112.
Na razie ćwiczę na sucho. Takie coś popełniłem.
Ma to jakiś potencjał?
Szkło: Full OW 80x40x35
Oświetl...
Witam.
Jest to mój drugi zbiornik, ponieważ wcześniejszy projekt niestety z racji przeprowadzki musiał zostać zlikwidowany. Ciągle mam się za początkującego, gdyż nadal się uczę więc takiż o tytuł po...
112l optiwhite - 80x35x40
światło: Chihiros A801 (na mocy 4/7, start od 5 godz, co tydzień zwiększam o 1 godz)
filtr: Fluval 207 (gąbki, ceramika, dodałem trochę węgla aktywnego i waty)
Co2: brak
Nawo...
wymiary: 80x35x40 (112l) OptiWhite 6mm
szafka: Aquael Glossy 80 czarna
oświetlenie: Skylight AQI-80H Intense
filtracja: Oase Biomaster Thermo 250 + Eheim Skim 350
nawożenie: co2 butla 5l + dyfuzor prz...
Witam,
Chciałbym przedstawić swój zbiornik po zmianie aranżacji.
Zbiornik standardowe 112l
Oświetlenie chihiros WRGB slim oraz RGB a plus (100/50/90)
Nawożenie: sole,mikro tropica, żelazo qualdrop
...
Witam.
Oto nowa aranzacja.
Wymiary akwarium 70x40x40 112l
Oświetlenie Sylvania Aquastar, Sylvania Grolux, Philips Master 965 x2. Wszystkie lampy po 18w T8.
Podłoże Floutite dark, amazonia Ver-2 ora...
Witam.
Przedstawiam kolejna aranzacje. Akwarium ma 3 miesiace.
Wymiary akwarium 70x40x40 112l
Oświetlenie Sylvania Aquastar, Sylvania Grolux, Philips Master 965 x2. Wszystkie lampy po 18w T8.
Jakies...
Witajcie!
Na forum jestem już jakiś czas, głównie jako czytający, więc może na wstępie kilka słów o mnie. Mam na imię Damian i akwarystyką zainteresowałem się jakieś 2 lata temu, kiedy natrafiłem na a...
|
|