Większe nie urosną , bo to raczki miniaturki. Bardzo je polubiłem i mam ich już w sumie 13szt. Zabawny widok jak czają się na roslinach i skaczą na krewetki próbując je upolować , ale za bardzo im to nie wychodzi. Jedyny feler to nie można mieć małych dzieci w domu , bo uprawiają sex dosłownie jak ludzie
Najlepiej kupić 1 samca i 3 samice . Płeć bardzo łatwo rozpoznać nawet u małych raczków. Parę dni temu przesadzałem rosline i raczek mnie dziabnął . Lekkie szczypnięcie tylko , zaskoczenie i zdziwienie duże bo się nie spodziewałem . Samice obierają sobie rewiry i przeważnie tam siedzą , a samiec co jakiś czas patroluje całe akwarium w poszukiwaniu innych samców i odwiedza samice w wiadomym celu . Pokarm jedzą ten sam co krewetki (ale za nim chyba nie przepadają) , martwą krewetkę też ponoć zutylizują , o ile wcześniej nie zjedzą jej inne krewetki . Co jakiś czas daje im bezpośrednio pęsetą bardzo malutkie kawałeczki kurczaka i ten pokarm chyba im smakuje bo wyrywają go natychmiast i zjadają w całości. . Na początku bały się pęsety i straszyły szczypcami , ale bardzo szybko nauczyły się tak przyjmować pokarm .
Bent423 napisał(a): tylko , zaskoczenie i zdziwienie duże bo się nie spodziewałem .
Znam to uczucie, żaden ból, tylko zdziwienie i zaskoczenie. Miałem tak kiedyś z Gurami, pilnował swojej piany a ja grzebałem w akwarium, dziabnął mnie, a ja tego momentu nie widziałem. Myślałem że to prąd, łapę szybko i nagle wyjąłem rozbijając szybę w belce oświetleniowej
Ja do dzisiaj pamiętam jak kilkakanaście lat temu przy karmieniu złapała mnie za palec dorosła pielęgnica pawiooka . Dosłownie jak bym wsadził palec do kontaktu . Po tej przygodzie bałem się wkładać rękę do akwarium i karmiłem je z bezpiecznej odległości .
Też tak czytałem. Dawno u siebie nie robiłem testów wody bo za bardzo nie mam kiedy. Woda raczej średnio twarda . Za to Co2 idzie na maxa na czas świecenia ph w dzien na pewno dużo poniżej 7. Raczki mają się świetnie , wylinki przechodzą bez problemu no i często uprawiaja sex
Jeśli chodzi o raczki, to są pocieszne, ale ostrzegam, iż jeśli chodzi o krewetki, to różnie bywa. Ja miałam 6 raczków i gdy wpuściłam do zbiornika krewetki, to zostały dla nich kolacją. Wszystko zależy od tego na jakiego charakternego trafimy, różnie u ludzi się zachowują, są przeważnie przyjazne, ale i potrafią pokazać pazur.
Vitticeps napisał(a):Jeśli chodzi o raczki, to są pocieszne, ale ostrzegam, iż jeśli chodzi o krewetki, to różnie bywa. Ja miałam 6 raczków i gdy wpuściłam do zbiornika krewetki, to zostały dla nich kolacją. Wszystko zależy od tego na jakiego charakternego trafimy, różnie u ludzi się zachowują, są przeważnie przyjazne, ale i potrafią pokazać pazur.
NO PROSZĘ, a to ciekawe, pomocne informacje. Ja zaczynałem ze 2-3 miesiące temu z 10 szt Red Cherry, teraz mam ich na pewno ze 100 szt i wciąż dorosłe osobniki noszą jajeczka. Takie raczki mogłyby dodatkowo utrzymać populacje krewetek w ryzach
Też czytałem że mogą się trafić agresywne sztuki . W moim przypadku wszyskie łagodne i pocieszne . Często je obserwuje i ani razu nie zauważyłem , aby udało się im coś upolować. Na początku jak zobaczyły pastwisko pełne krewetek to coś tam próbowały polować , ale krewetki są dla nich za szybkie .Teraz praktycznie w ogóle nie widzę , aby polowały .Czasami zasadzą się na jakiejś roślinie i skaczą z niej na krewetki . Z tego co wyczytałem to mogą upolować chorą , osłabioną rybke lub krewetkę ale raczej są padlinożercami .
Mój rak-terminator siedział w parvuli i dopiero atakował, jak jakaś krewetka podeszła do niego. Mimo koloru, jak się schował w trawie, to był mało widoczny. Wbrew pozorom szybko atakują. Wiem też, iż są przypadki, że kopulują w większymi sztukami krewetek Jednak tego nie zaobserwowałam.
Bent423 napisał(a):Większe nie urosną , bo to raczki miniaturki. Bardzo je polubiłem i mam ich już w sumie 13szt. Zabawny widok jak czają się na roslinach i skaczą na krewetki próbując je upolować , ale za bardzo im to nie wychodzi. Jedyny feler to nie można mieć małych dzieci w domu , bo uprawiają sex dosłownie jak ludzie
No i kupiłem, już mieszkają w moim krewetkarium, fajnie łapią jedzonko, aż podskakują, chciałem to uchwycić, ale tylko w części mi się udało:
Witam U mnie też na samym początku reagowały tak jak u Ciebie na filmiku . Na początku mają stres i na wszystko reagują szczypcami do góry . Po paru dniach zachowywały się już spokojnie . Czasami z samicami krewetek Amano dochodzi do krótkotrwałego zwarcia o pokarm . Parę dni temu zauważyłem w swoich akwariach, że dwie samiczki noszą jajeczka pod odwłokiem . Najbardziej podoba mi się , jak czają się gdzieś wysoko w akwarium na roslinach i robią desant na dno .
Ali2121 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3836
Cześć zakładam ten temat bo może się to komuś przyda. Na internecie raczej nie znalazłam tego co mi się przydało zanim doszło do tragedii ale z własnych obserwacji napiszę co następuje.
W akwarium po...
Kusztyk2 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5609
Witam.
U swoich skalarów zauważyłem małe białe kropki . u jednego ze skalarów znajdują się w okolicy pyszczka a drugiego na tylnej płetwie . Są małe i ciężko widoczne dlatego ciężko zrobić zdjęcie ,te...
ToPiLoPiX w Zwierzęta· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4785
Witam. Od pół roku stoi akwarium, od 4 miesięcy zamieszkały tam Redki. Woda z kranu przez ok 5 miesięcy, później kupiłem filtr RO i podmieniam na wodę RO. Podłoże to żwirek naturalny. Korzeń brzozy ba...
Adip w Zwierzęta· Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 6008
Witam, od trzech tygodni mam problem ze zgonami krewetek, czasem jeden zgon na dobę, czasem więcej.
Parametry wody poprawiłem, nie leję za dużo chemii, napowietrzanie poprawiłem za pomocą deszczownicy...
batonexx w Zwierzęta· Odpowiedzi: 57 · Wyświetlenia: 76773
Witam. Chciałbym przestawić wam moją przygodę z rozmnażaniem krewetek caridina japonica- Amano.
Na wstępie zacznę od pierwszego podejścia:
Na stanie:
-akwarium ok. 12l
-menzurka 1000ml
-moździerz do ...
tysonpb w Zwierzęta· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 6115
Witam, tak jak w temacie dziś zauważyłem pierwszą krewetkę z jajkami w moim krewetkarium . Z tego co mi wiadomo to samice wachlują i przekładają jajka w celu ich natleniania, lecz u mnie krewetka nosi...
rybykrewetki_i_inne w Zwierzęta· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 10219
Witam, niedawno zakupiłem rybki do mojego akwarium z krewetkami red cherry.
Zakupiłem ok. 18 krewetek i dwa dni później 6 neonów, 4 gupiki i 4 danio.
Nie jestem pewien, ale czuję że danio mogą podja...
rutko10 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 15255
Jak w temacie.
Ostatnio w w okresie 4 tygodni padło mi 10 krewetek Amano, w związku z tym zastanawiam się co mogło być przyczyną. Urzędowały one u mnie w zbiorniku ok. 4-5 lat, "to może już był ich c...
niks2 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2648
Po wymienieniu podłoża na żwirek i kupieniu 2 ślimaków helenek, nagle zaczęły zdychać krewetki.
Przed wpuszczeniem krewetek do akwarium, dolewałem im minimalnie wody z akwarium, żeby do niej się przy...
biju w Zwierzęta· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 6279
Panowie widzę że mchy w krewetkarium potrzebują suplementacji nawozów to samo Monte Carlo. Czy nawożenie pełną linią Seachema nie zaszkodzi cristal red'om ? Gazuje też CO2
Wykonałem właśnie wszystkie ...
Statystyki
Ten temat przegląda 162 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 570983
• Liczba wątków: 48800
• Użytkownicy: 36929
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 162 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej