Wymiana szafki, czy przeniesienie będzie bezpieczne?
Wybór wymiarów akwarium i rodzaju szkła. Zestawy akwariowe i szafki.
Witam
Mam akwarium 140L OW (80x35x50 szyba 8mm) stojące na szafce z której nie jestem zadowolony. Szafka ma zwężenia po 6cm na szerokości i 7cm na głębokości, czego efektem jest strata cennej przestrzeni. Ledwo upchałem filtr z zestawem Co2 i listwę zasilającą.
Postanowiłem wymienić szafkę i teraz pytanie, jak przeprowadzić taką operację bezpiecznie. Wewnątrz mam 18L substratu i 15kg kamieni. Zbiornik ma już prawie 7 tygodni i jest gęsto porośnięty niskimi trawami. Zamieszkuje go 10 krewetek Amano i 5 ostosków.
Czy jeżeli spuściłbym całkowicie wodę to czy przeniesienie akwarium z szafki na szafkę byłoby bezpieczne w dwie osoby? Ewentualnie mógłbym wyciągnąć cięższe kamienie. Chodzi mi o to czy nie rozleci się, lub nie pęknie szyba lub klejenie itp. ?
-
satek
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Przeniesienie tak małego akwarium, to żaden problem. Chyba że nie da się spuścić wody akwarium, jest na 7 piętrze i winda się zjeb... (no wiadomo) Akurat mam w tym spore doświadczenie. Jeśli masz złożoną nową szafkę, to spuść wodę zostawiając 30% wody ( wyłącz filtry oświetlenie i grzałkę wyciąg tak by nie przeszkadzało podczas pracy, to operacja na kilka minut), we dwóch chyba dacie radę dźwignąć tak małe akwarium przestawić, dla ułatwienia pod nowe akwarium podkład. (styropian czy mata warto przykleić punktowo do blatu, dzień wcześniej,) To proste, podkładasz nową szafkę z przyklejonymi podkładami pod front akwarium, można postawić/wsunąć na nową szafkę dosunąć do ściany i montujesz media. Kamienie i wszelkie ruchome przedmioty w środku akwarium które mogą uszkodzić szkło, zawsze warto wyciągnąć, dla mnie to oczywiste. Łapcie zbiornik by zrównoważyć siły parcia tzn. we dwóch 20cm po końcach zbiornika i na pewno będzie ok. To bardzo mały zbiornik. Tak zrobicie i będzie miód malina.
-

kprusak
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Venlo
Bardzo dziękuję za odpowiedz, myślałem, że to już duży zbiorniczek. Cenna rada z tym łapaniem 20cm od końca, to faktycznie rozłoży lepiej siły na dnie zbiornika.
-
satek
●
Mam jeszcze jeden pomysł który podsunął mi znajomy. Jako, że szafki mają tą samą wysokośc, może uda sie po prostu przesunać akwarium po blacie bez podnoszenia. Pamiętam jak było puste to akwarium ślizgało się razem z pianką po szafce.
-
satek
●
Lat 11 temu sprzedawałem 240l akwarium z profilowaną szybą. Kupujący chciał na własne ryzyko nie wyciągać podłoża (ok. 30kg), odradzałem mu to ale mówił, że już tak robił. Delikatnie równomiernie zdjęliśmy akwarium z szafki i zanieśliśmy do bagażnika wyłożonego kocami (BUS). Pomagałem mu również wnosić to do domu (notabene miał chyba ze 20-30 akwariów w domu). Nic się nie uszkodziło.
-
JakubM
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Starogard Gdański
-
satek napisał(a):Pamiętam jak było puste to akwarium ślizgało się razem z pianką po szafce.
Jeśli szafki są tej samej wysokości, to masz z górki. Pod obciążeniem może nie być takiego poślizgu, ale to mały kłopot, przestawiaj to szkło bez strachu, dacie radę.
-

kprusak
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Venlo
Powiązane tematy
Witam szanowne grono po latach :) Musiałem utworzyć nowe konto, poprzednie "zgubiłem"
Przy remoncie, podczas czyszczenia baniaka na działce potłukłem swoje 12sto letnie 240 L :(
Jak to re...
Witam. Mam nowo zalozone akwarium 60x40x30, 72l postawione na szafce z Ikei. Wymiary 160x48. Szafka ma wzmocniony środek, bez wzmocnioneia tyłu. Blat wydawał się solidny przed postawieniem zbiornika. ...
Mam szafkę akwarystyczną, której konstrukcja nie zaspokajała mojego wygórowanego zapotrzebowania na bezpieczeństwo ;)
Niby ma to wytrzymałość do 500kg, ale jakoś nie chciało mi się próbować. W szafce ...
Witam. Słuchajcie, czy taka szafka wytrzyma akwarium 120x29x50? Szafka jest długości 120 cm, szerokość akwarium jest idealnie przed zwężaniem się blatu, 5 nóżek, po dwie po bokach i jedna na środku....
Dzień dobry,
Obecnie mam akwarium o pojemności około 25 litrów, które stoi na komodzie i nie sprawia żadnych problemów. Planuję jednak zakup większego akwarium o pojemności 54 litrów i zastanawiam si...
Witam, posiadam taką komodę: https://www.brw.pl/komoda-ronse-145-cm-z-2-drzwiami-i-3-szufladami-dab-san-remo-jasny,42060
na komodzie aktualnie stoją dwa zalane akwaria 45l oraz 25l i z komodą wszystko...
Cześć
Wiem, że temat już dużo razy się przewijał na forum ale już głupieję z jakością niektórych mebli w sklepach. Mianowicie mam lekki dylemat z szafką. Planuje na jednym meblu trzymać dwie kostki - ...
Zamierzam kupić akwarium 360L i mam dylemat, co wybrać. W internecie nie znalazłem informacji, na temat różnic, wad i zalet. Jeżeli ktoś miał/ma doświadczenia z tymi zbiornikami, proszę o podzielenie ...
Witam,
Ostatnio natknęłam się na opinię, że czarny silikon jest mocniejszy/trwalszy od przezroczystego, bo 1) ma inny skład & 2) przezroczysty przepuszcza więcej światła, więc mogą pod niego wros...
Hej!
W przypływie nagłego olśnienia zamówiłem sobie po latach małe akwarium 40x25x30.
Wydawało mi się, że postawię je na regale i wszystko będzie cacy. Ale posprawdzałem "maksymalny udźwig"...
|
|