|
|
Galeria naszych akwariów. Tu prezentujemy nasze akwaria.
Witam, jako, że pewnego dnia musiałem zrobić restart, postanowiłem spróbować akwarium w stylu Low Tech. Ciekawość mnie zżerała, jak to wszystko sobie poradzi. Start 09-02-2015r. Tak więc ziemia ogrodowa (bez nawozów), keramzyt i kulki gliniano torfowe. Na to wszystko czarny bazalt. Z obsady: Bystrzyk Amandy - 20szt. Red Cherry - xxszt. Ampularia - 2szt. Po zalaniu wyglądało to tak: Dwa dni po: Kolejna aktualizacja, to 27-02-2015r.: Pierwszy tydzień podmiana co drugi, trzeci dzień. Wystartowały Anubiasy i Pistia w pierwszej kolejności, reszta raczej stała w miejscu. Bystrzyki mimo, że są ławicowe nie chciały pływać razem. Pewnie za mały zbiornik, dlatego pływają, każdy w swoją stronę. Przez ten cały czas z roślinami było lepiej i gorzej. W sumie im więcej chciałem pomóc, tym gorzej było. Parę roślin nie dało rady. Zatem zgodnie z zasadą Low Tech dolewałem tylko ubytki wody. Do obsady miały trafić Ramirezy, niestety nie spodobało im się w tym baniaku. Możliwe, że jeszcze w tedy akwarium nie było ustabilizowane. Suma sumarum, doszły Gupiki Endlera, które się mi bardzo spodobały. Oświetlenie zamieniłem na ledowe. Nie dawno wpadł do mnie znajomy i zrobiliśmy testy kropelkowe, które wyszły tak: PH: 7,5 Tww: 8 NH3: 0 NO2: 0 NO3: 20 PO4: 0,3-0,4 Fe: 0,05 Od zalania zbiornika, wodę podmieniłem jeden raz, około połowy (mniejsze pół). Szału nie ma, choć rośliny rosną lecz nie wszystkie. Na dzień dzisiejszy akwarium wygląda tak: Zobaczymy jak dalej się potoczą losy mieszkańców. Biję się z myślą, czy nie zamienić Bystrzyków Amandy na inny gatunek. Trochę mi przeszkadza, że nie pływają w ławicy.
-
ptick
●
- Ranga: Początkujący
Przepięknie zarosło. Sam muszę spróbować LT - Twoje akwarium naprawdę robi wrażenie.
-
andorian
●
- Ranga: Poznaje temat
ptick napisał(a):Zobaczymy jak dalej się potoczą losy mieszkańców. Biję się z myślą, czy nie zamienić Bystrzyków Amandy na inny gatunek. Trochę mi przeszkadza, że nie pływają w ławicy.
Większość gatunków "ławicowych" nie spełnia oczekiwań właściciela:) Do zachowań ławicowych zwykle wymagają dodatkowego czynnika, spłoszenie, dokuczliwy wspólmieszkaniec, prąd wody itp. Też kiedyś chciałem mieć ławicę jak w oceanie:)
-
Andrzej0
●
- Miasto: Mazowsze
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
To prawda z tą ławicą, że ryby są kapryśne. Z tym, że u mnie akurat Bystrzyki Amandy jako jedyne pływają w ławicy.
Wysłane z Samsung Galaxy S6
-

kazujama
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Miałem wcześniej Razbore Hengela i ta akurat lepiej trzymała się ławicy. Krewetki postanowiły się nie rozmnażać, nie wiedzieć dlaczego. Jedynie Endelery mnożą się na potęgę. Pozmieniał bym trochę w wystroju ale za dużo nie mogę ze względu na ziemię. Poczekam, może dorzucę jeszcze jakąś roślinę a inne przytnę.
-
ptick
●
ptick napisał(a):Miałem wcześniej Razbore Hengela i ta akurat lepiej trzymała się ławicy.
Ja też, z 40 sztuk, i w ogóle się nie trzymała Może też chodzic o liczebność stadka albo wystrój akwarium czy siłę oświetlenia. Po prostu ryba będzie się trzymać ławicy, jeżeli będzie się mniej pewnie czuła.
-
Andrzej0
●
- Miasto: Mazowsze
Nie mogę sobie przypomnieć nazwy rośliny, z ostatniego zdjęcia pierwsza po lewej. Miałem odmianę bardziej czerwoną i zieloną. Jedna odsadka tylko się przyjęła. Wie ktoś może jak się ona nazywa?
-
ptick
●
Ta roślina, to jakaś ludwigia. Metodą prób i błędów wstrzeliłeś się z gatunkami i zielsko naprawdę ładnie rośnie. Jakie masz światło?
-
Makawity
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: małe
W tej chwili jest wyłączona świetlówka i zastąpiona Ledami. Jeden moduł ma 3szt. leda, i tych modułów jest 12szt. Na środku akwarium jest 8 modułów a na przedzie 4szt. Powiem szczerze, że na tym oświetleniu jest mniej glonów (osadu) na szybach.
-
ptick
●
Po roku czasu aktualizacja. Zmiana oświetlenia na LED białe światło. po przeczytaniu kilku artykułów dołożone czerwone i niebieskie, co zaowocowało intensywnym wzrostem roślin. Woda w ciągu roku podmieniona ze 3 razy maksymalnie. Zdjęcia po dużej wycince
-
ptick
●
Pięknie to wygląda brawo 
-
Izmyliv
●
Lejesz coś do wody, czy tylko kulki do podłoża? Na roślinach widać braki... 
-
Makawity
●
Do wody nie leję nic, a kulki g/t zmieszałem z ziemią na samym początku i to wszystko. Jedynie uzupełniam odparowaną wodę - to wszystko.
-
ptick
●
Tak właśnie myślałem, bo te pożółkłe liście wskazują na jakieś niedobory... Nawet w "LT" trzeba od czasu do czasu wlać trochę potasu.  Spróbuj, myślę że to powinno dać poprawę.
-
Makawity
●
Powiązane tematy
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to
Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki
CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
Witam,
To moj pierwszy watek na tym forum. Widzac niesamowite zbiorniki innych uzytkownikow postanowilem zaprezentowac moje akwarium.
Jak w temacie. Low tech
200 l; 120x45x36cm
Przepraszam, za lekk...
Cześć. Chciałbym zaprezentować Wam mój (a wg ksiąg wieczystych - mojej córki 😜) baniak założony na początku czerwca i dostrajany z pomocą kolegi BATERIA (jeszcze raz serdeczne dzięki za rady).
Zbior...
Witam,
Chciałbym przedstawić swoje aktualne akwarium, może kogoś zainspiruje.
Start akwarium: sierpień 2024
Akwarium: 60x30x30
Oświetlenie: Twinstar 600EA
Filtracja: Oase BioMaster 350
Podłoże: ADA am...
Witajcie :) Przedstawiam swoje akwarium low -tech.
160x60x60 – 576l akwarium opti white
Akwarium zalane 13-02-2024.
Oświetlenie – 3 x 42 W świetlówka led (2 x 6500k +1 x z widmem światła niebieskiego...
Witam,
Na forum jestem od dawna ale dopiero dzisiaj odważyłem się pokazać moje aktualne akwarium.
Akwarium: 60x30x30
Oświetlenie: Twinstar 600EA
Filtracja: Oase BioMaster 350
Podłoże: ADA amazonia
Naw...
Witam. Przedstawie wam moje akwarium 25l.
ZAŁOŻENIA
Akwarium miało być małe. Chciałam żeby było roślinne. Chciałam zrobić je jak najtaniej.
PARAMETRY
Ph(jbl) - 7
Gh(jbl)-10
No3(jbl)-10
Reszty nie m...
Witam wszystkich serdecznie, chciałem przedstawić mój projekt pod nazwą Low Tech bez prądu.
Baniak H88 x 47 x 59.5
Podkład:
-Tetra Complete Substrate 5 kg
W tym podłożu zastosowałem dodatkowe:
-Tetr...
Witajcie,
Po spadku otrzymałem akwarium i postanowiłem to wykorzystać... Zbiornik zalany w czwartek cieszyńską kranówką + Azoo supreme guard + Azoo aquaguard plus.
Podmiana wody codziennie ok. 10L.
...
Witajcie.
Po kilku nano akwariach ht na podłożach aktywnych nadszedł czas na postawienie akwarium ht na podłożu jałowym z nawożeniem solami. Dotąd nawoziłem Qualdropem więc w sumie to akwarium to będ...
|
|